Τεύχος 63
 
 
© 2016
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 
Μια μοναδική βραδιά στον «Ελληνικό Κόσμο»
με τη σπουδαία ηθοποιό Βανέσα Ρεντγκρέιβ

Σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και κοινωνικά μηνύματα, η πολυβραβευμένη ηθοποιός και πρέσβειρα της UNICEF Βανέσα Ρεντγκρέιβ παρακολούθησε την Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, της Αντιπροέδρου του ΙΜΕ, κυρίας Σοφίας Κουνενάκη - Εφραίμογλου και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΙΜΕ, κυρίου Δημήτρη Εφραίμογλου.

Εμφανώς εντυπωσιασμένη, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός δεν σταμάτησε να χειροκροτεί κατά τη διάρκεια της παράστασης, ενώ στο τέλος δήλωσε ότι ήταν μία από τις καλύτερες παραστάσεις που έχει δει. «Το κομμάτι που περιγράφει την καταστροφή της πόλης, είναι νομίζω πανομοιότυπο με την πραγματική καταστροφή που συνέβη στη Σμύρνη» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Ρεντγκρέιβ και εξήρε τις ερμηνείες των ηθοποιών.
H κυρία Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου δήλωσε: “Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με ιδιαίτερη ευαισθησία για το προσφυγικό, φιλοξένησε στον «Ελληνικό Κόσμο» την κυρία Ρεντγκρέιβ ευελπιστώντας ότι η επίσκεψή της θα ενισχύσει το διεθνές κύμα υποστήριξης προς τη χώρα μας. Για την επιτυχία αυτού του στόχου, το Ίδρυμα σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις στήριξης και ένταξης με άξονες την Παιδεία και τον Πολιτισμό”.

Βράβευση από την Ένωση Σμυρναίων
για την παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη»

Σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, η Ένωσις Σμυρναίων, ο σημαντικότερος σύλλογος του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην Ελλάδα, απένειμε βραβεία στην Αντιπρόεδρο του ΙΜΕ, κυρία Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΙΜΕ, κύριο Δημήτρη Εφραίμογλου και στην κυρία Μιμή Ντενίση για την παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη».
Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και παρέστησαν όλοι οι συντελεστές και ηθοποιοί της παράστασης.
Η έμπρακτη αγάπη του κοινού και το εγγενές ενδιαφέρον τους υπήρξε πρωτοφανές για τα δεδομένα των ελληνικών θεατρικών σκηνών. Για το λόγο αυτό, η Ένωση Σμυρναίων αποφάσισε να τιμήσει για την προσφορά τους στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης τους πρωτεργάτες.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Σμυρναίων, κύριος Γιώργος Αρχοντάκης απένειμε τις τιμητικές πλακέτες, επισημαίνοντας πως «Η παράσταση ήρθε την κατάλληλη στιγμή και έστειλε το δικό της μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η ελληνική Σμύρνη είναι πάντα ζωντανή μέσα στις καρδιές και μας και αποκαλύπτεται στις τρείς και πλέον ώρες της παράστασης… Την πραγματική Σμύρνη λοιπόν, ανέλαβαν να προβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις, μαζί με την κυρία Ντενίση, δύο παράγοντες της πνευματικής ζωής της χώρας, η κυρία Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου και ο κύριος Δημήτρης Εφραίμογλου. Σήκωσαν το βάρος της ευθύνης με όλες τις προσπάθειες και τις αγωνίες για την οργάνωση μιας τέτοιας υπερπαραγωγής».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος
στην παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη»

Την παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη», που ζωντανεύει την ιστορική μνήμη και αποτίει φόρο τιμής στους Έλληνες πρόσφυγες της Μ. Ασίας, παρακολούθησε την Πέμπτη 14 Απριλίου, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, σε μία από τις σπάνιες εξόδους του.

Στο τέλος της παράστασης συνομίλησε πολύ ώρα με όλους τους συντελεστές και τους ηθοποιούς. Η επίσκεψη του Μακαριότατου, την παραμονή της ιστορικής του επίσκεψης στη Λέσβο, όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο αποτέλεσε ύψιστη τιμή. Μας δίνει δύναμη για τη συνέχιση του έργου μας, που δεν είναι άλλο από τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της ελληνικής παράδοσης.

Η χειρόγραφη αφιέρωση του Μακαριότατου στο βιβλίο επισκεπτών του «Ελληνικού Κόσμου» ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική: «Η αποψινή παράσταση ήταν μια άλλου είδους "ανάσταση". Ευχαριστούμε την κα Ντενίση και όλους τους συνεργάτες της. Η ευχή του Θεού να τους ευλογεί όλους».