Τεύχος 63
 
 
© 2016
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 
Εγκαίνια της νέας παραγωγής του ΙΜΕ
«Αγία Σοφία: 1500 Χρόνια Ιστορίας»

Τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας παραγωγής εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας», στη Θόλο του Ελληνικού Κόσμου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Αντιπρόεδρος του ΙΜΕ και Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» κα Σοφία Εφραίμογλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κος Δημήτρης Εφραίμογλου, ο καθηγητής κος Σωτήριος Βογιατζής και ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΑΠΘ), κος Θεόδωρος Κορρές, από το ψηφιακό αρχείο του οποίου φιλοξενήσαμε την έκθεση φωτογραφίας «Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πατήρ Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ο πληρεξούσιος σύμβουλος της Τουρκικής Πρεσβείας, κος Baris Kalkavan, η Ακόλουθος Πολιτισμού & Τουρισμού Τουρκικής Πρεσβείας, Aslı Gündoğdu Aksungur, ο Διευθυντής της Ιστορίας Υπηρεσίας Ναυτικού Πλοίαρχος κος Λεωνίδας Τσιαντούλας, από το Τμήμα Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πολεμικού Ναυτικού ο Αντιπλοίαρχος κος Ιωάννης Σαμοθράκης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΜΕ και πλήθος εκπροσώπων του πολιτιστικού & επιχειρηματικού κόσμου.

H νέα, αυτή, παραγωγή έρχεται να συμπληρώσει τις υπόλοιπες προβολές στη Θόλο: Από την αρχαιότητα (Αρχαία Αγορά, Αρχαία Ολυμπία, Μίλητο και Πριήνη) περνάμε στα βυζαντινά χρόνια και ανακαλύπτουμε το θαύμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που ονομάζεται «Αγία Σοφία». Στην, 50 λεπτών διάρκειας, προβολή οι θεατές ξεναγούνται στο εσωτερικό του ναού, όπου αναπαρίσταται με πλήρη λεπτομέρεια ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμος. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου. Η νέα διαδραστική αυτή παραγωγή δίνει την ευκαιρία στο κοινό να επισκεφθεί τον εμβληματικό αυτό χώρο και να τον παρατηρήσει όπως ήταν στην περίοδο της ακμής του.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το: agia-sophia.tholos254.gr

Εγκαίνια της έκθεσης
«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ»

Η νέα έκθεση «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ», παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, άνοιξε τις πύλες της στο κοινό.

Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρουσία της Διοίκησης του Ιδρύματος, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Γεώργιου Γιακουμάκη ΠΝ, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Ταφύλλη και των Επίτιμων Αρχηγών και μελών του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου. Τα εγκαίνια πλαισιώθηκαν με την υπέροχη συναυλία της ιστορικής μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, της σοπράνου Ευδοκίας Μωυσίδου και του τενόρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σταύρου Σαλαμπασόπουλου.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κυρία Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου εξήρε τη γενναιότητα των πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, λέγοντας: «Με την έκθεση που εγκαινιάζουμε, είμαστε εδώ, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους φύλακες του αρχιπελάγους… Τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού έπεσαν υπέρ πατρίδας, κάνοντας τους Έλληνες απανταχού της γης υπερήφανους. Αυτή είναι μια βαρύτιμη κληρονομιά για το σύγχρονο πολεμικό μας ναυτικό. Είναι, όμως, και μια καλή αφορμή για να σκεφτούμε το παραγωγικό μέλλον της χώρας μας. Η ναυτοσύνη των Ελλήνων μπορεί και πρέπει να αποδειχθεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης».

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Νικόλαος Κλαδής, Επίτιμοι Αρχηγοί, και μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, ο Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Αναστάσιος Κατωπόδης, ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ & π. Υφυπουργός Εσωτερικών Ναύαρχος ε.α. κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος ε.α. κ. Ηρακλής Δρίκος, ο πρέσβης επί τιμή & Αντιπρόεδρος του ΙΜΕ κ. Ηλίας Κλης, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Ξενοφών Παναγιώτης, ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών Yποναύαρχος ε.α. κ. Ι. Λεοντακιανάκος, ο Διευθυντής του Επιγραφικού & Νομισματικού Μουσείου κ. Γεώργιος Κακαβάς, η Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ιστορικού Αρχείου του μουσείου της Ύδρας κα Ντίνα Αδαμοπούλου, ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) Γιώργος Βερνίκος, ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Καμπάνης και πολλοί άλλοι.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το: istories.hellenic-cosmos.gr

«Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία»
Το ΙΜΕ στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδος κ. Ισίδωρου Κούβελου, έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, την Τετάρτη, 20 Απριλίου.

Ο «Εικονικός Κινηματογράφος», η κινητή μονάδα εικονικής πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», ταξίδεψε στην Αρχαία Ολυμπία και πρόσφερε στους θεατές μια μοναδική ευκαιρία περιήγησης στον ιερό χώρο, την παραμονή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Μνημεία και ιερά κτήρια της Αρχαίας Ολυμπίας ζωντάνεψαν σε ένα περιβάλλον Εικονικής Πραγματικότητας. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη και να μάθουν τα πάντα για τις τελετουργίες και τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Την προβολή, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων: ο Πρόεδρος κ. Τόμας Μπαχ και μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδος κ. Ισίδωρος Κούβελος και η Διευθύντρια κα Ιλεάνα Κλοκώνη, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο Διευθυντής της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κος Διονύσης Γάγγας και ο Επικεφαλής Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγώνων της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Μάρτον Σίμιτσεκ. Το ΙΜΕ εκπροσώπησαν η Αντιπρόεδρος, κα Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κος Δημήτρης Εφραίμογλου.