© 2008
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007, σε επίσημη τελετή που έγινε στο ξενοδοχείο "Intercontinental", απονεμήθηκαν για δέκατη τρίτη χρονιά τα βραβεία «Κούρος 2007» από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας.

Ο Πρόεδρος του ΙΜΕ κ. Λάζαρος Εφραίμογλου παρέλαβε από τον Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς για το τεράστιο έργο που επιτελεί και για την πολυετή προσφορά του στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο κ. Εφραίμογλου ευχαρίστησε θερμά για την τιμή που του έγινε και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το βραβείο τιμά όλους, που ανιδιοτελώς εργάζονται για την κοινωνία, το Δήμο, δηλαδή δημιουργούν. Οι παραδόσεις της οικογένειάς μας και όλη η ανατροφή μας, διδάσκουν σαν υποχρέωση και καθήκον την προσφορά χρόνου και χρήματος για κοινωφελείς σκοπούς. Η εφαρμογή των ελληνικών ανθρωπιστικών ιδανικών, η έμπρακτη βίωση του «Αγαπάτε Αλλήλους» δεν είναι απλώς στόχος ζωής, καθορίζει στην ουσία το νόημα της ζωής. Επομένως, το βραβείο σας υπενθυμίζει αυτό που όλοι μας αξίζει να κάνουμε».

Για έκτη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2007 στο εκθεσιακό κέντρο της HELEXPO. Το ΙΜΕ φιλοξενήθηκε στο Περίπτερο 8 της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι επισκέπτες του περιπτέρου του ΙΜΕ είχαν και φέτος τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και να συμμετάσχουν σε εικονικά ταξίδια μέσω του συστήματος Εικονικής Πραγματικότητας «Εικονικός Κινηματογράφος». Ο «Εικονικός Κινηματογράφος», που παρουσιάστηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στη ΔΕΘ, είναι μια μεγάλη φωτεινή οθόνη, όπου με τη βοήθεια στερεοσκοπικών γυαλιών προβάλλονται οι παραγωγές Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος. Φέτος, για πρώτη φορά, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τη νέα παραγωγή του ΙΜΕ «Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών», η οποία παρουσιάζεται στη «Θόλο», το νέο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου» που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2006. Παράλληλα, «ταξίδεψαν» στην αρχαία Ολυμπία, την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσω του προγράμματος «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία».

Εκτός από τα εικονικά ταξίδια στην Αρχαιότητα, οι επισκέπτες του περιπτέρου είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας μέσω των έντυπων και των ηλεκτρονικών εκδόσεων του ΙΜΕ. Ενημερώθηκαν για τα πρωτοποριακά προγράμματα και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος και προμηθεύτηκαν τις ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες παραγωγές του (βιβλία, διαδραστικοί δίσκοι, κινηματογραφικές παραγωγές).

Η παρουσία μας στη ΔΕΘ μπορεί να χαρακτηριστεί για μία ακόμη φορά πολύ επιτυχημένη, αφού επισκέπτες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το έργο του ΙΜΕ.