© 2008
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στα 14 χρόνια παρουσίας του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας μας, έχει αναπτύξει πολύπλευρο έργο στο χώρο του πολιτισμού και της ιστορίας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών: παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας στο Διαδίκτυο, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας που αφορούν περιοχές-σταθμούς της ελληνικής ιστορίας, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων και τόπων του Ελληνισμού, διαδραστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές παραγωγές και κυρίως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό χώρο-κόσμημα για την Αθήνα, το Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος».
Για το σύνολο του έργου του, αλλά και για μεμονωμένες παραγωγές, το ΙΜΕ και οι ιδρυτές του έχουν τιμηθεί από την ελληνική πολιτεία και από ιδιωτικούς φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, παραγωγές του Ιδρύματος χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε μουσεία του εξωτερικού, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σημαντική χρηστική τους αξία.

Για το σημαντικό έργο και την προσφορά του στο κοινωνικό γίγνεσθαι ο Πρόεδρος του ΙΜΕ κ. Λάζαρος Εφραίμογλου τιμήθηκε με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1999. Επίσης, μαζί με την κα Ουρανία Εφραίμογλου παρέλαβαν το Αργυρό Μετάλλιο της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών από την Ακαδημία Αθηνών το 2000, ενώ το 2001 βραβεύτηκαν από κοινού από το Σύνδεσμο Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2006 ο κ. Λάζαρος Εφραίμογλου ανακηρύχθηκε στο Σάλσμπουργκ τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, ενώ το 2007 τιμήθηκε από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας με το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς, το οποίο παρέλαβε από τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

Στον Πρόεδρο του ΙΜΕ έχουν απονεμηθεί επίσης: Ειδικό Δίπλωμα και Μετάλλιο από την Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας το 1995, Ειδικό Τιμητικό Δίπλωμα από την Ένωση Σμυρναίων το 1998, Ειδικό Βραβείο από τους Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς Mediterranean ECS και από τον Όμιλο Ξυνή, Βραβεία από το Ροταριανό Όμιλο Κηφισιάς και το Ροταριανό Όμιλο Πειραιά, Μετάλλιο της Εστίας Νέας Ιωνίας το 1999 και Βραβείο από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute) το 2007. Παράλληλα, το 2000 ο Πρόεδρος του ΙΜΕ βραβεύτηκε από την Επιτροπή Δημοσιογράφων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Ε.Ρ.Α.) για την προσφορά του στο χώρο της τεχνολογίας.

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΜΕ κ. Δημήτρης Eφραίμογλου βραβεύτηκε το 2004 από την Eλληνική Eταιρεία Προστασίας και Aποκαταστάσεως Aνάπηρων Παίδων για τη συνεχή προσφορά του στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Εταιρεία, από το Διεθνές Κέντρο «Κώστας Κυριαζής» το 2001, ενώ το 2006 έλαβε τιμητική διάκριση στην κατηγορία του «Πολιτισμού» για τη συμβολή του στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού «Τουριστικό Πανόραμα» που διοργανώνει η εφημερίδα «Εξπρές».

Ως φορέα με 14χρονη κοινωνική προσφορά στην ελληνική πραγματικότητα, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έχει απονεμηθεί το Μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας από τους Δήμους Αθηναίων και Φιλοθέης και το Βραβείο «Άτταλος ο Φιλάδελφος» από το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας. Επίσης, το ΙΜΕ βραβεύτηκε από τον Ελληνοκαναδικό Σύνδεσμο με Τιμητική Διάκριση το 2001 και από το Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Αρτάκης με Τιμητική Πλακέτα το 1999.

Το ΙΜΕ έχει επανειλημμένα βραβευτεί για μεμονωμένες παραγωγές του, αλλά και για το σύνολο της προσφοράς του στο χώρο του πολιτισμού. Ειδικότερα, το ντοκιμαντέρ «Μίλητος... Μία Πόλις σε Τέσσερις Διαστάσεις» τιμήθηκε το 1998 με το 1ο Βραβείο στο 5ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Φιλμ στην Αμιένη της Γαλλίας. Το 2003 η δραματοποιημένη ταινία μικρού μήκους «Ερμογένους Οίκος» απέσπασε εύφημη μνεία στην κατηγορία "Use of Animation", στο διαγωνιστικό τμήμα του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ "The Archaeology Channel International Film and Video Festival", στo Όρεγκον των Η.Π.Α. Η ταινία ήταν μέρος της έκθεσης «Ελληνικός Κλασικός Πολιτισμός - Ιδέα ή Πραγματικότητα», που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το 2002. Το Altes Museum στο Βερολίνο την έχει συμπεριλάβει στα μόνιμα εκθέματά του, ενώ το ντοκιμαντέρ του ΙΜΕ «Oι Oλυμπιακοί Aγώνες στην Aρχαία Eλλάδα» χρησιμοποιείται στο Mουσείο της Λοζάνης ως εκπαιδευτικό υλικό. Αξίζει να αναφερθεί η τιμητική συμμετοχή του ΙΜΕ -ως ένα από τα 24 σημαντικότερα ευρωπαϊκά μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα- στο Ιδρυτικό Συνέδριο "Best in Heritage", στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας το Σεπτέμβριο του 2002.

Εκτός από την προσφορά του στην κοινωνία και τον πολιτισμό, το ΙΜΕ έχει βραβευτεί πολλές φορές για τη μεγάλη του προσφορά στο χώρο της τεχνολογίας, καθώς και για τη δραστηριότητά του στο Διαδίκτυο. Ειδικότερα, το 2006, το ΙΜΕ τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο "Mobius" στην κατηγορία «Εκπαίδευση» από το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και με το Βραβείο «Ερμής» στον τομέα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) την ίδια χρονιά. Το 2003 βραβεύτηκε από το πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς "Netdays" και το 2007 από το Greek ICT Forum, για την καθοριστική συμβολή του στην προβολή και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών.

Οι σελίδες του ΙΜΕ στο Διαδίκτυο έχουν τιμηθεί με: το Bραβείο "Best of Europe" και με εύφημη μνεία (τομέας REFERENCE) το 1997, το Βραβείο του δικτυακού τόπου Pathfinder, που προτείνει καθημερινά την καλύτερη ελληνική δικτυακή σελίδα, το Βραβείο "Best Organization Site 1999" και "Best Compatibility Site 1999", καθώς και το Βραβείο "Findlink Award". Η παρουσίαση στο Διαδίκτυο «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Διαμέσου των Αιώνων» έχει αποσπάσει Βραβείο από την Εγκυκλοπαίδεια "Britannica".

Eπενδύοντας σημαντικά κεφάλαια στο χώρο του πολιτισμού, οι ιδρυτές του ΙΜΕ έχουν επανειλημμένα διακριθεί τόσο για την πρωτοβουλία τους να δημιουργήσουν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού όσο και για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο μέσα από την πολύπλευρη φιλανθρωπική τους δράση. Τα παραπάνω βραβεία και οι διακρίσεις αποτελούν απλώς το επισφράγισμα της πολυετούς προσπάθειάς τους να υλοποιήσουν το μεγάλο τους όραμα: να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη και η ελληνική παράδοση, να γίνει συνειδητή η οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού και να προβληθεί η συμβολή του στην εξέλιξη του πολιτισμού.