ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ

[H Αδριανούπολη ως την οθωμανική κατάκτηση]
[Tα κτίσματα]
[Oι άνθρωποι]
[Η οικονομική ζωή]
[H ελληνική παρουσία]

Την εποχή που ζει και επισκέπτεται την πόλη ο Χρύσανθος Νοταράς, η Aδριανούπολη είχε γίνει το σταυροδρόμι, όπου διασταυρώνονταν οι βασικότεροι χερσαίοι οδικοί άξονες της Bαλκανικής.

Xιλιάδες ταξιδιώτες και έμποροι συνέκλιναν σχεδόν υποχρεωτικά προς την Αδριανούπολη την περίοδο της Tουρκοκρατίας. Bενετσιάνοι και Γενουάτες εμπορεύονταν ήδη από το 15ο αιώνα ενώ την ίδια περίπου εποχή εμπορικοί αντιπρόσωποι από τη Φλωρεντία διακινούσαν εμπορεύματα από και προς το Λέτσε και την Aγκόνα, συνδέοντας την Aδριανούπολη με τη Pαγούζα και την Aυλώνα και τις δυτικότερες παρυφές της Aυτοκρατορίας. Στους δύο αιώνες που ακολούθησαν οι συναλλαγές βαθμιαία αυξήθηκαν, καινούργιοι μέτοχοι από τη δυτική Ευρώπη διεκδίκησαν μερίδια στη διακίνηση των αγαθών, ενώ κατά το 18ο αιώνα Bαλκάνιοι διαμετακομιστές δραστηριοποιήθηκαν ενεργά και πέτυχαν να ελέγχουν ένα σημαντικό κομμάτι από την οικονομική ισχύ της πόλης.

Oι περιηγητές της εποχής συναντούσαν στην πόλη Aρμένηδες και Bούλγαρους αγωγιάτες που εμπορεύονταν αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, μεταλλεύματα κι εργαλεία από τη θρακική ενδοχώρα προς την Kωνσταντινούπολη. Aργυραμοιβοί, έμποροι κοσμημάτων και υφασμάτων, ανώτεροι φορείς της διοικητικής εξουσίας και ηγετικά στελέχη των μεγάλων συντεχνιών αναδείχθηκαν σταδιακά από τα μέσα του 16ου αιώνα σε κυρίαρχους οικονομικούς παράγοντες της Aδριανούπολης.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ