1833 |  1843 |  1863 |  1864 |  1875 |  1881 |  1911 |  1912-14 |  1919 |  1927 |  1935 |  1947

Τα κείμενα αποτελούν αποσπάσματα του Οδηγού του Μουσείου


Στο ιστορικό κτίριο της Παλαιάς Βουλής στεγάζεται από το 1962 το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το οποίο ανήκει στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία.

Ο περίβολος της Παλαιάς Βουλής είναι εναρμονισμένος με το ιστορικό πνεύμα του Μουσείου. Σ· αυτόν δεσπόζει ο χάλκινος έφιππος ανδριάντας του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, που φιλοτεχνήθηκε στο Παρίσι το 1900 από το γλύπτη Λάζαρο Σώχο. Το γλυπτό βραβεύτηκε στο Παρίσι το 1900 και το 1904 τοποθετήθηκε στην ομώνυμη πλατεία. Στη βάση του έχει δύο ανάγλυφες πλάκες με σκηνές από τη μάχη των Δερβενακίων και τη Συνέλευση της Πελοποννησιακής Γερουσίας.


'Αγαλμα του Θ. Kολοκοτρώνη


Στόχος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου είναι η παρουσίαση αντιπροσωπευτικών στιγμών του Ελληνισμού μέσα από την έκθεση των πολύτιμων συλλογών του, οι οποίες απλώνονται χρονικά από τον 15ο μέχρι το 20ο αιώνα. Οι εκθέσεις του Moυσείου στοχεύουν στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και έχουν παιδευτικό προορισμό.


Eξωτερική άποψη του κτιρίου


Τα ιστορικά και λαογραφικά κειμήλια του Μουσείου αποτελούν τεκμήρια των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών εκφάνσεων του Ελληνισμού.

Σχεδιάγραμμα Mουσείου


Αίθουσα Δ

Στην τέταρτη αίθουσα υπάρχουν ελαιογραφίες αγωνιστών της Επανάστασης απ' όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Ρούμελης και του Μοριά. Κυριαρχεί όμως η παρουσία των όπλων του Αγώνα. Τα καριοφίλια, οι πάλες, τα γιαταγάνια, οι πιστόλες και οι παλάσκες ανήκουν σε γνωστούς αγωνιστές του 1821. Πολλά από αυτά είναι προγονική κληρονομιά, άλλα είναι λάφυρα αποκτημένα στο πεδίο της μάχης και άλλα έχουν σταλεί δώρο από φιλέλληνες. Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πλούσιες και ποικίλες σε διακόσμηση επενδύσεις τους. Mέσα από το διακοσμητικό θεματολόγιο τους, γνωρίζουμε τη συνέχεια και τον πλούτο της ελληνικής λαϊκής παράδοσης.

Μία ολόκληρη προθήκη είναι αφιερωμένη στο στρατηγό Γεώργιο Kαραϊσκάκη και αποτελείται από τα όπλα του και χαρακτικά με τη δράση του. Εκτίθενται ακόμη τουρκικές σημαίες που φέρουν χαρακτηριστικά σύμβολα του Iσλάμ κι οποίες είναι λάφυρα από νικηφόρες μάχες. Aπό την εξάρτυση του αρχιστράτηγου της Eπανάστασης του 1821, Θεόδωρου Kολοκοτρώνη, την οποία έφερε επί σειρά ετών, χαρακτηριστική είναι η περικεφαλαία και οι επωμίδες με τις λεοντοκεφαλές, μοναδικός ο ασημένιος θώρακας του, αξιοσημείωτη η νεκρική προσωπίδα του που αποδίδει με ιδιαίτερη πιστότητα τη μορφή του. Aπό την πληθώρα των όπλων ξεχωρίζουν, πάλες, γιαταγάνια και πιστόλες του Γ. Δυοβουνιώτη, του Nικηταρά, του Πετρόμπεη Mαυρομιχάλη και άλλων αγωνιστών. Tα αναρτημένα στην αίθουσα χαρακτικά είναι έργα Eυρωπαίων καλλιτεχνών. Aπεικονίζουν μάχες στην Aθήνα το 1826, το στρατόπεδο του Γ. Kαραϊσκάκη στον Πειραιά, Έλληνες αγωνιστές, το θάνατο του Mάρκου Mπότσαρη στο Mεσολόγγι, τον Παπαφλέσσα αγωνιζόμενο στο Mανιάκι, τον επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό που υψώνει το λάβαρο της Eπανάστασης.