ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΙΜΕ
63
 

Επιλέξτε για τις αγορές σας το Πωλητήριο του «Ελληνικού Κόσμου» και συμβάλετε στην ανάπτυξη και τη συνέχιση του έργου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.Οι φίλοι του ΙΜΕ (μέλη του Συλλόγου Φίλων), ως ελάχιστη αναγνώριση της συνεισφοράς τους, απολαμβάνουν μοναδικά προνόμια, χρησιμοποιώντας την κάρτα μέλους.

Περισσότερες πληροφορίες

Κοπή της βασιλόπιτας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σας εύχεται Χρόνια Πολλά, ειρηνικό και δημιουργικο το έτος 2016 και με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί στην καθιερωμένη εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 18.30 στον «Ελληνικό Κόσμο».

Μετά την κοπή της πίτας θα ακολουθήσει η πρώτη επίσημη ξενάγηση της νέας πρωτοποριακής έκθεσης του Ιδρύματος που έχει ως θέμα «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ», με πολύτιμα αντικείμενα του Πολεμικού Ναυτικο που δεν έχουν ως τώρα εκτεθεί.

Οι «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ» επιχειρούν μιαν άλλη προσέγγιση στην ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έτσι όπως αυτή εξελίσσεται από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έως τις μέρες μας. Στο κουφάρι ενός πλοίου, που συνθέτει το σκηνικό της έκθεσης, αναπτύσσονται όλα τα σημαντικά επεισόδια της πορείας του Πολεμικού Ναυτικού, μέσα από μικρές άγνωστες ιστορίες.

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 στο τηλ. 212 2543187 ή στο Εmail:xrikara@ime.gr κ. Χρήστο Καραδήμα.

Δράσεις Δεκεμβρίου 2015 - Ιανουαρίου 2016

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το πρόγραμμα Δεκεμβρίου 2015 - Ιανουαρίου 2016, το οποίο περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
 • Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Βραυρώνας με ξεναγό μας την κ. Μάχη Καρανίκη.
 • Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 21.00 διοργανώνουμε το ετήσιο χριστουγεννιάτικό δείπνο των Φίλων στο, ήδη γνωστό από την Πάρο, εστιατόριο BARBAROSSA. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και προς φίλους των μελών μας δεδομένου ότι το εστιατόριο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πάνω από 100 άτομα. Ως εκ τούτου, σας περιμένουμε να εορτάσουμε όλοι μαζί, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, στηρίζοντας συγχρόνως και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
 • Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 διοργανώνουμε επίσκεψη με ξενάγηση στο Παράρτημα Μουσείου Ηρακλειδών (Απ. Παύλου 37, Θησείο) στην περιοδική έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων».
 • Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11.00 διοργανώνουμε επίσκεψη με ιδιωτική ξενάγηση στο Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη στην περιοδική έκθεση «Πάμπλο Πικάσο - Ζαν Κοκτώ: Οι καινοτόμοι του Μοντερνισμού».
Περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ.

Δράσεις Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2015

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το πρόγραμμα Οκτωβρίου/Νοεμβρίου 2015, το οποίο περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
 • Νυχτερινή επίσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στις 20/10/15
 • Μονοήμερη εκδρομή – Ξενάγηση στα Ίσθμια και Επίδαυρο με την Μάχη Καρανίκη στις 01/11/15
Περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ.

«Χορεύουμε ελληνικά;» Μαθήματα παραδοσιακών και λαϊκών χορών από το Σύλλογο Φίλων του ΙΜΕ στον Ελληνικό Κόσμο

Στο πλαίσιο των δράσεων του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, συνεχίζεται για δεύτερη (2η) χρονιά, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» κύκλος μαθημάτων παραδοσιακών και λαϊκών χορών με τίτλο «Χορεύουμε Ελληνικά». Τα μαθήματα που απευθυνονται τόσο σε αρχάριους όσο και σε πιο μυημένους χορευτές, θα πραγματοποιούνται στον Ελληνικό Κόσμο κάθε Κυριακή.

Οι παραδοσιακοί και λαϊκοί χοροί, αποτελούν μια εναλλακτική μορφή άσκησης, που συνδυάζει μουσική και κίνησηκαι είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Παράλληλα συνιστούν πράξη μνήμης και διατήρησης της λαϊκής παράδοσης. Η κουλτούρα και ο Πολιτισμόςκάθε τόπου αναβιώνουν μέσα απο το χορό και την παραδοσιακή μουσική και οι χορευτές ανακαλύπτουν το παρελθόν τους, καθώς εξοικειώνονται με τους παραδοσιακούς ήχους και ρυθμούς.

Διδάσκει ο κ. Δημήτρης Μπουραντώνης, ο οποίος ασχολείται με τη λαόγραφία και τον παραδοσιακό χορό εδώ και είκοσι χρόνια: αρχικά, ως μαθητής παραδοσιακών χορών, έπειτα ως χορευτής στην επαγγελματική ομάδα του Θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» και τα τελευταία χρόνια ως ερευνητής και δάσκαλος. Η πολυετής πείρα του τον καθιστάικανό μεταλαμπαδευτή των ηθών, των εθίμων και της γενικότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ: απο την Κρήτη, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τον Πόντο κ.α.
Ημέρα: Κυριακή
Ώρα έναρξης: 11.00
Διάρκεια μαθηματος: 60 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 15 ευρω/μήνα

ΛΑΪΚΟΙ ΧΟΡΟΙ: χασαπορσέβικο, ζεϊμπέκικο, συρτάκι κ.α.
Ημέρα: Κυριακή
Ώρα έναρξης: 12.00
Διάρκεια μαθήματος: 60 λεπτά
Κόστος συμμετοχής:15 ευρω/μήνα

Για την εκμάθηση παραδοσιακών και λαϊκών χορών (11.00 – 13.00), το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 20 ευρώ/μήνα

Έναρξη μαθημάτων την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Τηλέφωνο επικοινωνίας για συμμετοχές: 2122543187
Email: xrikara@ime.gr
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης

Δράσεις Απριλίου - Ιουνίου 2015

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Το Σάββατο 16 Μαϊου, με ξεναγό την κα Μάχη Καρανίκη, θα επισκεφθούμε το νησί της Σαλαμίνας. Περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ

Απο 13 έως και τις 21 Ιουνίου 2015 θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στην Σικελία και την Κάτω Ιταλία με την συνεργασία του εξειδικευμένου για τον προορισμό ταξιδιωτικού γραφείου Memnon Travel. Περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ.

26 Απριλίου 2015

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 και ώρα 11.00 πραγματοποιούμε επίσκεψη – ιδιωτική ξενάγηση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην έκθεση Ιασις. Υγεία, νόσος, θεραπεία από τον Όμηρο στο Γαληνό.

Σημείο συνάντησης: Είσοδος του Μουσείου, Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι στις 10:45. Διάρκεια ξενάγησης: μιάμιση ώρα περίπου.

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ (Ειδική τιμή για τον Σύλλογο που περιλαμβάνει είσοδο στο Μουσείο και ξενάγηση).

Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 212 254 3187 κ. Χρήστος Καραδήμας Εmail: xrikara@ime.gr έως Τετάρτη 22 Απριλίου 2015.

Περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ.

Δράσεις Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015

Το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 διοργανώνουμε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας. Σημείο Συνάντησης στο ανοικτό πάρκινγκ επί της οδού Φιλελλήνων 12 στις 08.20 για αναχώρηση στις 08.30 και για κατοίκους των Β.Προαστίων στις 08.35 έξω από το ΑΒ - Φάρος Ψυχικού για αναχώρηση στις 08.45. Επιστροφή αργά το απόγευμα. Θα υπάρξει ελεύθερος χρόνος για καφέ και ελεύθερο γεύμα. Περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ.

Στο πλαίσιο των δράσεων μας, ξεκινά στις 15 Μαρτίου κύκλος μαθημάτων παραδοσιακών και λαϊκών χορών με τίτλο «Χορεύουμε ελληνικά;». Περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ.

Κυριακή: Παραδοσιακοί χοροί 11.00 - 12.00 & Λαϊκοί χοροί 12.00 - 13.00


Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Α' τριμήνου 2015 που περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις και αναμένουμε εκδήλωση ενδιαφέροντος σας.

 • Ιδιωτική ξενάγηση στη έκθεση «ΕΠΕΚΕΙΝΑ. Ο Θάνατος και η ζωή μετά στην Αρχαία Ελλάδα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις 18 Ιανουαρίου 2015.
 • Ιδιωτική ξενάγηση στην έκθεση «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» στην Αίθουσα Τέχνης Βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ στις 31 Ιανουαρίου 2015
 • Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιττας την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 στις 18.30 στον «Ελληνικό Κόσμο» & ιδιωτική προβολή στη «ΘΟΛΟ»
 • Επίσκεψη - Ξενάγηση στην έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών, Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1950» στο Μουσείο Ηρακλειδών στις 21 Φεβρουαρίου 2015.
 • Ξενάγηση στην έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco» στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015.
 • Εξόρμηση στην Αρκαδία – Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015


Εκδήλωση κοπής πίτας και ιδιωτική προβολή στη «ΘΟΛΟ»Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 18.30 διοργανώνουμε στον «Ελληνικό Κόσμο» την ετήσια εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας των «Φίλων» του ΙΜΕ για να ανταλλάξουμε τις ευχές μας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαδραστική προβολή στη «ΘΟΛΟ» με τίτλο «Τιτάνες στην Εποχή των Παγετώνων».Ιδιωτικές ξεναγήσεις σε μουσεία


1) Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 11.00 πραγματοποιούμε επίσκεψη – ξενάγηση στην έκθεση «Επέκεινα: ο θάνατος και η ζωή μετά, στην αρχαιότητα», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μέγαρο Σταθάτου, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1.

Στη έκθεση αυτή αναδεικνύεται, μέσα από 120 αρχαία αντικείμενα, που προέρχονται από 21 Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί τον άνθρωπο: η τύχη της αθάνατης ψυχής μετά το θάνατο του φθαρτού σώματος.

Σημείο συνάντησης: Είσοδος του Μουσείου στις 10:45. Διάρκεια ξενάγησης: μιάμιση ώρα περίπου.

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ (Ειδική τιμή για τον Σύλλογο που περιλαμβάνει είσοδο στο Μουσείο και ξενάγηση). Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 212 254 3187 κ. Χρήστος Καραδήμας Εmail: xrikara@ime.gr έως Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015.2)Το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 11.00 διοργανώνουμε επίσκεψη-ιδιωτική ξενάγηση στην έκθεση «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο». Αίθουσα Τέχνης Βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ.

Η Αλεξάνδρεια του Ντάρελ και του Καβάφη του ζωγράφου Ανδρέα Γεωργιάδη.

«Θες από τη μία η μυθιστορηματική της εκδοχή στο «Αλεξανδρινό κουαρτέτο» του Λόρενς Ντάρελ, θες από την άλλη η ίδια η ατμόσφαιρά της, ο Ανδρέας Γεωργιάδης είχε υπεραρκετά ερεθίσματα για να ζωγραφίσει την αγαπημένη πόλη του βρετανού συγγραφέα. Μέσα από τις σελίδες της κορυφαίας τετραλογίας και έπειτα από μεθοδική έρευνα σε πλούσιο αρχειακό υλικό, ανασυνέθεσε σε 35 έργα, όλα μελάνι σε χαρτί, φιλοτεχνημένα με ματζέντα και σέπια, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η αίσθηση της πατίνας του χρόνου, την τόσο γοητευτική εποχή της δεκαετίας του ’40, όπως την περιγράφει ο Ντάρελ στο έργο του. Το ξενοδοχείο Σέσιλ, το ζαχαροπλαστείο Ντελίς, το καφέ του Παστρούδη, το ίδιο το σπίτι του Ντάρελ, την αράπικη συνοικία και βεβαίως τη μεγάλη λεωφόρο Κορνίς. Όλες αυτές οι εντυπώσεις και οι αναμνήσεις παρουσιάσθηκαν στο πιο κατάλληλο μέρος, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού για τα 12α γενέθλιά της, σε μια έκθεση που συνδιοργανώθηκε με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, με τη φροντίδα του Γενικού Προξένου της κ. Χρήστου Καποδίστρια. Έπειτα η έκθεση μεταφέρθηκε στο Κάιρο, στο μεσαιωνικό παλάτι Αμίρ Ταζ.» Δημοσίευμα από το ΒΗΜαgazino, της 22/9/2014, της δημοσιογράφου Μαριλένας Αστραπέλλου.

Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης, κ. Ίρις Κρητικού, και θα μας ξεναγήσει ο ίδιος ο ζωγράφος.

Σημείο συνάντησης: 10.45 στην Αίθουσα/Πινακοθήκη Βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, οδός Σταδίου 24, 1ος όροφος. Διάρκεια ξενάγησης: Μία ώρα περίπου. Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 212 254 3187 κ. Χρήστος Καραδήμας Εmail:xrikara@ime.gr έως Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015.Φωτογραφία: FELIX SARTIAUX, 1910. Μπροστά από τον βυζαντινό ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα οι ιωνικοί κίονες με το επιστύλιο είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους βυθισμένοι στις επιχωματώσεις που συσσώρευσαν οι αιώνες. Στο βάθος η πλατεία Λυσικράτους.

<

Συλλογή Γιακουμή / Kallimages, Παρίσι

3) Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 11.00 διοργανώνουμε επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1950» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Ηρακλειδών, στο Νέο Κτήριο -Παράρτημα, στην οδό Αποστόλου Παύλου 37, Θησείο. Μέσα από αρχειακό υλικό ιδιωτικών συλλογών, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης και συλλέκτη Χάρη Γιακουμή, που συμπληρώνεται και από μια ενότητα φωτογραφιών της σημερινής Αθήνας του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου, προβάλλονται οι τεράστιες αλλαγές που βίωσε η πρωτεύουσα στο πέρασμα του χρόνου. Πρόκειται για ένα μαγευτικό ταξίδι στο παρελθόν της Αθήνας. Η έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών» πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 180 χρόνων της Αθήνας Πρωτεύουσας του Νεοελληνικού Κράτους. Η ξενάγησή μας θα γίνει από τον επιμελητή της έκθεσης, κ. Χάρη Γιακουμή.

Σημείο συνάντησης: Στην είσοδο του Νέου Κτηρίου-Παραρτήματος του Μουσείου Ηρακλειδών στην οδό Αποστόλου Παύλου 37, Θησείο στις 10:45. (Κοντά στον σταθμό ΘΗΣΕΙΟΝ του Ηλεκτρικού). Διάρκεια ξενάγησης: μιάμιση ώρα. Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ (Ειδική τιμή που περιλαμβάνει είσοδο στο Μουσείο και ξενάγηση). Απαραίτητες Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 212 254 3187 κ. Χρήστος Καραδήμας Εmail:xrikara@ime.gr έως Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015.

Επίσκεψη – Ξενάγηση στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

4) Με αφορμή την επέτειο των τετρακοσίων χρόνων από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (1541-1614), την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 και ώρα 12.30 διοργανώνουμε επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco» στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο. Η πρώτη ενότητα, που παρουσιάζεται στο τμήμα των περιοδικών εκθέσεων, αφορά την «Κρήτη τον 16ο αιώνα». Δίνει έμφαση στην κοινωνική διαστρωμάτωση, αλλά και στον τρόπο που το θρησκευτικό δόγμα, οι συγκρούσεις και οι θεολογικές συμπορεύσεις διαμορφώνουν μια πολύ συγκεκριμένη εικονογραφία, καθώς και στον ρόλο που έπαιξε η οικονομία και το εμπόριο στη διαμόρφωση, οικονομικά και καλλιτεχνικά, των κατευθύνσεων αυτών. Η δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Οι καταβολές του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου», που παρουσιάζεται στο κτήριο της Δουκίσσης Πλακεντίας, αποτελεί, ίσως, το λαμπρότερο κομμάτι. Στην ενότητα αυτή, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τα διαβάσματα του καλλιτέχνη, τις στάσεις της ζωγραφικής, τους παραγγελιοδότες του, καθώς και την κατανομή της εργασίας μέσα στο εργαστήριό του.Στην τρίτη και τελευταία ενότητα, παρουσιάζονται τρία έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (δύο από το Μουσείο Μπενάκη και ένα από τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου από τη Μητρόπολη Σύρου) σε καλλιτεχνικό διάλογο με τα έργα των συγχρόνων του, ρίχνοντας φως στα εικονογραφικά πρότυπα του Ελ Γκρέκο, στη μοναδική χρήση του χρώματος, ειδικά του χρυσού, καθώς και στον τρόπο που διαπλέκει τον πραγματικό με τον υπερβατικό κόσμο. Τα 200 περίπου σημαντικά αντικείμενα, θρησκευτικά και κοσμικά, αρχειακές πηγές, χειρόγραφα και έντυπα, εικόνες και πίνακες Κρητών και Ιταλών ζωγράφων του 16ου αιώνα, προέρχονται από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου, από συλλογές και μουσεία της Ελλάδας, Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μητροπόλεις, εκκλησίες και μοναστήρια καθώς και μουσεία του εξωτερικού.

Θα μας ξεναγήσει ο αρχαιολόγος του Μουσείου κος Νίκος Καστρινάκης.

Σημείο συνάντησης: Στην εσωτερική είσοδο κεντρικού κτηρίου του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 22 στις 12.15 Διάρκεια ξενάγησης: μιάμιση ώρα. Μετά από ειδική συμφωνία, δεν θα υπάρξει κόστος συμμετοχής & ξενάγησης για τα Μέλη του Συλλόγου μας. Μέγιστος αριθμός ατόμων: 25 Απαραίτητες Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 212 254 3187 κ. Χρήστος Καραδήμας Εmail:xrikara@ime.gr έως την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015.Απόδραση στην Αρκαδία – Επίσκεψη –Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, Αρχαιολογικό Χώρο Ιερού Αλέας Αθηνάς και Αρχαίο Παλλάντιο.5) Το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 διοργανώνουμε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, που άνοιξε και πάλι τις πύλες του στο κοινό, ύστερα από επτά χρόνια εργασιών ανακαίνισης. Είναι ένα από τα παλαιότερα Μουσεία του Ελληνικού Κράτους (ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα με πρωτοβουλία της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και την καθιέρωση ειδικού αριθμολαχείου). Θεμελιωτής του υπήρξε ο Κωνσταντίνος Ρωμαίος, σπουδαίος αρχαιολόγος ερευνητής. Εξοπλισμένο σήμερα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, μάς προσφέρει την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στην ιστορία της Τεγεάτιδος. Να γνωρίσουμε τη γένεση και εξέλιξη της Τεγέας, σημαντικότατης πόλης-κράτους, ενώ η κορυφαία ενότητα της εκθεσιακής αφήγησης είναι αφιερωμένη στο ιερό της Αλέας Αθηνάς. Ο θαυμάσιος γλυπτός διάκοσμός της αποτελεί τη μοναδική πρωτότυπη μαρτυρία της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του μεγάλου αρχιτέκτονα και γλύπτη του 4ου π.Χ. αιώνα Σκόπα. Στη συνέχεια, επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Ιερού Αλέας Αθηνάς (Αλέα) και στο χώρο της Επισκοπής, όπου το σημαντικότερο μνημείο είναι ο ναός της Αλέας Αθηνάς, έργο του Πάριου αρχιτέκτονα-γλύπτη Σκόπα, κτίσμα του πρώτου μισού του 4ου π.Χ. αιώνα. Ήταν ο μεγαλύτερος της Πελοποννήσου μετά τον ναό του Ολυμπίου Διός στην Ολυμπία και από τα σημαντικότερα και λαμπρότερα ιερά της αρχαιότητας. Στο εσωτερικό του υπήρχε το ελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς, αγάλματα του Ασκληπιού και της Υγείας, καθώς επίσης και τα δόντια του Ερυμάνθιου κάπρου, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Ρώμη, όταν η πόλη προσαρτήθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η πόλη της Τεγέας καταστράφηκε το 395 μ.Χ. από τους Γότθους και έτσι επήλθε η οριστική παρακμή της. Θα επισκεφθούμε επίσης και το Αρχαίο Παλλάντιο, εκεί όπου οι Αρκαδικοί μύθοι και θρύλοι συναντούν το παρελθόν της Ρώμης. Η παράδοση πως η Ρώμη ήταν αρκαδική αποικία είχε πλατιά διάδοση στην αρχαιότητα ιδίως στους Λατίνους ιστορικούς, ποιητές, ζωγράφους και χαράκτες. Οι Ρωμαίοι συσχέτιζαν πάντα την Αρκαδία με την καταγωγή τους. Ο Βιργίλιος ήταν ο ποιητής που ανέδειξε την Αρκαδία σε ποιητικό όραμα. Ο σεβασμός των Ρωμαίων προς την Αρκαδία αποτυπώνεται υποδειγματικά στη βασιλική του Herculanum, σε τοιχογραφία του 65 π.Χ. Ο Ηρακλής στέκεται μπροστά σε μια γυναικεία μορφή, προσωποποίηση της Αρκαδίας, ενώ μια ελαφίνα θηλάζει τον Τήλεφο και ο Πάνας σκορπίζει τις μελωδίες του.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και στους Αρχαιολογικούς Χώρους θα ξεναγηθούμε από την κυρία Μάχη Καρανίκη.

Σημείο Συνάντησης: Στο ανοιχτό πάρκινγκ επί της οδού Φιλελλήνων 12 στις 08:20 για αναχώρηση στις 08:30 και για κατοίκους των Β. Προαστίων στις 08:35 έξω από το ΑΒ – Φάρος Ψυχικού – για αναχώρηση στις 08:45. Επιστροφή αργά το απόγευμα. Θα υπάρξει ελεύθερος χρόνος για καφέ και ελεύθερο γεύμα.

Κόστος συμμετοχής: 27 ευρώ Απαραίτητες Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 212 254 3187 κ. Χρήστος Καραδήμας Εmail:xrikara@ime.gr έως την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015. Δεν υπάρχει κόστος εισόδου στο Μουσείο. Ελάχιστη συμμετοχή: 25 άτομα και μέγιστη 30 άτομα. Δήλωση συμμετοχής: έως 13 Μαρτίου 2015 Για πληρωμή: αριθ. λογαριασμού 00260240360200017388 Τράπεζα EUROBANK, δηλώνοντας το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ σας.

Δράσεις Νοεμβρίου 2014

Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 17.30 οργανώνουμε ιδιωτική ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (έτος ίδρυσης 1841) διαθέτει σήμερα ένα από τα πλέον πλήρη ιστορικά αρχεία για μια περίοδο που ταυτίζεται σχεδόν με την ύπαρξη του νεοελληνικού κράτους. Στα αρχεία της έχουν αποτυπωθεί το σύνολο της οικονομικής ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους αλλά και σημαντικές πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής μας ιστορίας.

Το Ιστορικό Αρχείο στεγάζεται στο Μέγαρο Διομήδη το οποίο μετά τις εργασίες ανάπλασης το 2001 είναι, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες ξένων ειδικών, ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στο είδος του και όχι μόνο στη χώρα μας. Στο Ιστορικό Αρχείο λειτουργούν προς το παρόν δύο εκθεσιακοί χώροι.

Η επίσκεψη στο μόνιμο εκθετήριο της ιστορικής διαδρομής της Ε.Τ.Ε. προβάλλει, με συνοπτικό και υπαινικτικό τρόπο, την ιστορία της Εθνικής Τράπεζας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, αλλά και γενικότερα το ρόλο της στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Η συγκεκριμένη επιλογή των τεκμηρίων που εκτίθενται έχει ως στόχο να αναδείξει τον πλούτο των πληροφοριών που υπάρχουν στο αρχειακό υλικό και στα τεκμήρια που έχει διασώσει η Εθνική Τράπεζα, και που πολλές φορές είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μπορεί να υπάρχουν σε τραπεζικό αρχείο (Διαθήκη Σλήμαν, αρχιτεκτονικά σχέδια 19ου και 20ου αι. συλλογή γραφομηχανών και αριθμομηχανών, ομολογίες, η πρώτη μετοχή της ΕΤΕ, εθνικοί αγώνες και ΕΤΕ, συμμετοχή της ΕΤΕ στα μεγάλα κοινωφελή έργα υποδομής κλπ.).

Η περιήγηση στην περιοδική έκθεση της Ίστορίας του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή 1822-2002, θα ανακαλέσει στη μνήμη μας σημαντικές περιόδους της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους και θα μας παράσχει πλήθος πληροφοριών: ιστορικών, δημοσιονομικών, οικονομικών αλλά και σχετικών με τις εικαστικές και συλλεκτικές τάσεις, τις κατασκευαστικές τεχνικές, την κιβδηλεία ή την ιδεολογία όπως αυτές αποτυπώθηκαν πάνω στα τραπεζογραμμάτια.

Σημείο συνάντησης: Είσοδος Μεγάρου Διομήδη στην οδό 3η Σεπτεμβρίου 146 στις 17:30 Είσοδος δωρεάν. Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες κ. Χρήστος Καραδήμας έως Παρασκευή 31 Οκτωβρίου. τηλ: 212 254 3187 Εmail:xrikara@ime.gr

Πρόσβαση: Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος: Σταθμός Βικτωρίας ( ο πιο κοντινός) ή Αττικής - Μετρό: Σταθμός Αττικής - Λεωφορεία: Στάση Αγγελοπούλου, γραμμές 608, 622, 054 - Τρόλεϊ: Στάση Αγγελοπούλου, γραμμές 2, 3, 5, 6, 11, 13, 14

Δράσεις Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2014

Επίσκεψη & ξενάγηση στην έκθεση «O Ελληνικός Τύπος της Σμύρνης (1831 - 1922)» στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής το Σάββατο 5 Απριλίου 2014 στις 12.30

Γενική Συνέλευση Μελών - Αρχαιρεσίες την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στις 12.00

Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας το Σάββατο 12 Απριλίου 2014 στις 09.30

Ιδιωτική ξενάγηση στην έκθεση ''Κατάκτηση του Διαστήματος'' και προβολή στην Θόλο με θέμα ''Επιστροφή στη Σελήνη'' την Κυριακή 27 Απριλίου 2014 στις 12.00

Εκδρομή - ξενάγηση στο Λαύριο & Θωρικό την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 στις 09.00

Μονοήμερη εκδρομή στους Δελφούς την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014 στις 08.30

Επίσκεψη με ξενάγηση στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014 στις 08.30

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Δράσεις Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2014

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Φίλων διοργανώνει, Ιδιωτική ξενάγηση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δήμου Αθηναίων στην Πλάκα. Σημείο συνάντησης στην είσοδο του Μουσείου, οδός Αγγελικής Χατζημιχάλη 6 στις 10.50. Διάρκεια ξενάγησης 1.30 ώρα περίπου. Δηλώσεις συμμετοχής έως Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 στα γραφεία του Συλλόγου 212 254 0480.

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 οργανώνουμε επίσκεψη – ιδιωτική ξενάγηση στο Πρότυπο Μουσείο Αρτου και στο νέο, υπερσύγχρονο Αλευρόμυλο που κατασκεύασε η εταιρεία «Μύλοι Λούλη Α.Ε.» στο ανακαινισμένο κτήριο των Μύλων Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι Αττικής. Συγκέντρωση στο ανοιχτό πάρκινγκ επί της οδού Φιλελλήνων στις 10.15 για αναχώρηση με πούλμαν στις 10:30 και επιστροφή περίπου στις 14.00. Κόστος Συμμετοχής: 15 €. Μίνιμουμ αριθμός συμμετοχών 20 και μέγιστος 40. Δηλώσεις συμμετοχής: Τηλ. 212 254 0482 (κ. Χρήστος Καραδήμας) έως Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014.

Τον Μάρτιο 2014 οργανώνουμε ξενάγηση στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς) στην έκθεση «Νύφες». Θα δούμε κομψά και περίτεχνα νυφικά από το τέλος του 19ου αιώνα, πρωτοποριακές δημιουργίες σύγχρονων σχεδιαστών που συμβαδίζουν με τις τάσεις της μόδας και εκκεντρικές εμφανίσεις με «ατόφιες» νύφες βγαλμένες από την καρδιά του 21ου αιώνα. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

7ήμερη αεροπορική εκδρομή στη Σικελία από 22 - 28 Μαρτίου 2014

Κόστος συμμετοχής: 1.100 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο με ημιδιατροφή για μίνιμουμ 25 συμμετέχοντα άτομα. Διαμονή ξενοδοχεία 4* (Δεν περιλαμβάνονται φόροι αεροδρομίων 220 ευρώ). Προκαταβολή: 450 ευρώ ανά άτομο (έως τις 31/01/2014). Διαφορά μονοκλίνου: 250 ευρώ.

Οργάνωση: «ΚΑΝΩΝ Ταξιδιωτικές Αποστολές», πληροφορίες: Κυρία Ασημίνα Γιαπουντζή, τηλ.: 2310 274045, 2310 237066, fax: 2310 263334, email: info@kanon.gr. Για καταθέσεις: λογαριασμός ταξιδιωτικού γραφείου ΚΑΝΩΝ, ALPHABANK 704 002002 010686 (δικαιούχος: κ. Τεζαψίδης Παναγιώτης).

Κοπή πίτας

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 & ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί η κοπή της παραδοσιακής πίτας του Συλλόγου και θα ανταλλάξουμε ευχές.

Δράσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2013

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 διοργανώνουμε περίπατο στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού και τη Ρωμαϊκή Αγορά με ξεναγό την Μάχη Καρανίκη.

Σημείο συνάντησης: Είσοδος του σταθμού Ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι στις 10:45. Διάρκεια 2 ώρες περίπου. Κόστος συμμετοχής: 12 ευρώ (φοιτητές/παιδιά 6 ευρώ). Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες κ. Χρήστος Καραδήμας (τηλ.: 212 254 0482) έως Τετάρτη 06 Νοεμβρίου.

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013 με ξεναγό μας την Μάχη Καρανίκη, θα επισκεφθούμε τη νέα μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ναυπλίου καθώς και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου».

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013 θα επισκεφθούμε τη μόνιμη έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που από το 1960 στεγάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και θα ξεναγηθούμε από την επιμελήτρια της έκθεσης κα Νικολέτα Ζυγούρη.

Ο Σύλλογος Φίλων διοργανώνει σε συνεργασία με τον καθηγητή φωτογραφίας κ. Πάνο Τσαγκαμίλη, 10 δίωρα σεμινάρια φωτογραφίας που απευθύνονται τόσο σε αρχάριους όσο και σε ενθουσιώδεις φωτογράφους! Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υπάρχουν θεωρητικές συνεδρίες στον ‘’Ελληνικό Κόσμο’’ αλλά και περίπατοι πρακτικής εξάσκησης των διδαχθεισών τεχνικών και μεθόδων.

Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής κ. Χρήστος Καραδήμας, τηλ.: 212 254 0482, xrikara@ime.gr

Ο Σύλλογος Φίλων διοργανώνει σε συνεργασία με την κα Τατιάνα Γκούσκου (εκπαιδευτικό ψυχολόγο, σύμβουλο γονέων και παιδιών) κύκλο έξι 2ωρων σεμιναρίων ψυχολογίας, τα οποία απευθύνονται σε γονείς παιδιών 2-10 χρονών, που ενδιαφέρονται να οικοδομήσουν μια ουσιαστική ποιοτική και επικοινωνιακή σχέση με το παιδί τους.

Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής κ. Χρήστος Καραδήμας, τηλ.: 212 254 0482, xrikara@ime.gr

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Κατεβάστε το αρχείο με τις δράσεις του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για τις χρονιές 2010-2012.
Αρχείο δράσεων (pdf)

Ενίσχυση σχολικών βιβλιοθηκών

Κατόπιν αιτημάτων που έχει λάβει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για αποστολή βιβλίων σε ελληνικά σχολεία, ώστε να εμπλουτιστούν οι βιβλιοθήκες τους, ο Σύλλογος Φίλων του ΙΜΕ συνεχίζει με επιτυχία την πρωτοβουλία αυτή, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων. Ως εκ τούτου, απευθύνεται σε επιχειρήσεις, εκδοτικές εταιρείες καθώς και ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν βιβλία για την ενίσχυση σχολικών βιβλιοθηκών.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Χρήστο Καραδήμα στο τηλέφωνο 212 254 0480. 

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://facebook.friends.gr/ μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες του Συλλόγου και να δηλώνετε συμμετοχή σε προγράμματα εθελοντικής δράσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις εκδηλώσεις του Συλλόγου μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 212 254 0480 & 212 254 0488.

προηγούμενες εκδηλώσεις >>

 


Επίσκεψη - ξενάγηση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας
(22 Οκτωβρίου 2016)


Ξενάγηση στην έκθεση σκίτσων της κας Έλλης Σολομωνίδου Μπαλάνου στην Εστία Νέας Σμύρνης
(8 Απριλίου 2016)


Κοπή πίτας
(12 Φεβρουαρίου 2016)


Εκδρομή στην Τεγέα.
(21 Μαρτίου 2015)


Επίσκεψη στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο.
(15 Μαρτίου 2015)


Ξενάγηση στο Θωρηκτό Αβερωφ
(30/11/2014)


Την Κυριακή 1 Ιουνίου, επισκεφθήκαμε με ξεναγό την κα Μάχη Καρανίκη τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, το μουσείο των Δελφών και το πανελλήνιο ιερό των Δελφών, το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας.
(01/06/2014)


Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014, επισκεφθήκαμε την περιοδική έκθεση «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Teriade» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και ξεναγηθήκαμε από την επιμελήτρια και ιστορικό τέχνης κα Ιωάννη Αλεξανδρή
(12/01/2014)


Ξενάγηση του Συλλόγου Φίλων στην έκθεση Leonardo Da Vinci
(08/12/2013)


Ρωμαϊκή Αγορά & Βιβλιοθήκη του Ανδριανού
(10/11/2013)


Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (26/05/13)


Οδοιπορικό στη Μικρασιατική Ελλάδα (16-26/03/13)