Το προσφυγικό ζήτημα απασχόλησε τις συνεδριάσεις της Δ' Εθνοσυνέλευσης περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο θέμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Το νομοσχέδιο "περί αποκτήσεως ελληνικής ιθαγενείας υπό των εις την αλλοδαπήν προσφυγόντων Ελλήνων το γένος εκ της Μικράς Ασίας και Θράκης" ψηφίστηκε στο σύνολό του στις 2 Ιουλίου 1924. Το "περί διαθέσεως αστικών κτημάτων ανηκόντων εις ανταλλασσομένους μουσουλμάνους πόλεως Θεσσαλονίκης" ψηφίστηκε στις 8 Ιουλίου. Το "περί εγγραφής εις τους εκλογικούς καταλόγους των εκ Τουρκίας εις Ελλάδα καταφυγόντων προσφύγων" στις 17 Ιουλίου. Το "περί παραχωρήσεως γηπέδου του δημοσίου επί της πειραϊκής χερσονήσου προς εγκατάστασιν συνοικισμού προσφύγων" στις 10 Ιουλίου. Το "περί απαλλαγής των προσφύγων εκ του τέλους αδείας εξασκήσεως επιτηδεύματος δια το οικονομικός έτος 1924 -25" στις 14 Ιουλίου. Το "περί διορισμού των δικηγόρων των εκ Βουλγαρίας μεταναστευόντων ομογενών πτυχιούχων της νομικής" στις 17 Ιουλίου.

Στις 12 και 17 Ιουλίου, στις 17 Νοέμβριου 1924, στις 3 Απριλίου και στις 3 Ιουνίου 1925 ψηφίστηκαν περίπου 10 νομοσχέδια, που είχαν σχέση με την κύρωση συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας για τη χορήγηση δανείων που θα χρηματοδοτούσαν αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων αγροτικών και αστικών κτημάτων, μικροεπαγγελματίες πρόσφυγες οργανωμένους σε ομάδες, καθώς και αστικούς συνεταιρισμούς μικροβιομηχάνων και χειροτεχνών, την Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων, τέλος την κύρωση συμβάσεων του Δημοσίου με την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τις οποίες το Δημόσιο γινόταν εγγυητής, ώστε να δοθούν στους πρόσφυγες μεγάλα αγροτικά δάνεια.

Στη συνεδρίαση της Βουλής της 10ης Νοεμβρίου 1924 έγινε λόγος για "τας ατυχείς και θλιβερωτάτας σκηνάς, αίτινες έλαβον χώραν ... εις διαφόρους προσφυγικούς συνοικισμούς ..." και συζήτηση "επί των συρράξεων μεταξύ προσφύγων και εντοπίων". Η συζήτηση συνεχίστηκε στις 12 Νοεμβρίου. Με ιδιαίτερη ένταση εμφανίστηκε πάλι το προσφυγικό στη συνεδρίαση της 8ης Απριλίου 1925, ενώ στις 11 Απριλίου ο πληρεξούσιος Λ. Ιασωνίδης δήλωσε ότι "η ανεξάρτητος προσφυγική ομάς φερούσα την μέχρι σήμερον πολιτικήν της κυβερνήσεως ανεπαρκή δια την εξυπηρέτησιν των προσφυγικών ζητημάτων εκφράζει προς αυτήν της δυσπιστίαν της". Το θέμα αυτό απασχόλησε τη Βουλή και κατά τις συνεδριάσεις της 23η, 25ης, 26ης και της 29ης Μαΐου 1925.