§ 6
Μεγάλη φωτογραφία (52kB)

Σχέσεις Eλλάδας-Bρετανίας

H απελευθέρωση της κατεχόμενης Eυρώπης
Tα νέα δεδομέναH πολιτική συγκυρία το Φθινόπωρο του 1944
Tα Δεκεμβριανά
H Συμφωνία της Bάρκιζας


Τα νέα δεδομένα

Στις 18 Οκτωβρίου του 1944, καθώς τα τελευταία γερμανικά στρατεύματα εγκατέλειπαν το ελληνικό έδαφος, έφθασε στην Ελλάδα η κυβέρνηση Παπανδρέου συνοδευόμενη από βρετανικές δυνάμεις. Η ατμόσφαιρα ενθουσιασμού για την απελευθέρωση επισκίασε προσωρινά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζε η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας: οικονομική κατάρρευση, τεράστιες υλικές καταστροφές μα, πάνω απ' όλα, την απρόβλεπτη στάση του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και τη διαίρεση του ελληνικού πληθυσμού σε αντίπαλα ιδεολογικοπολιτικά στρατόπεδα.

Εάν ο βρετανός πρωθυπουργός Churchill επιθυμούσε να κρατήσει την Ελλάδα δε θα αντιμετώπιζαν με καλό μάτι τη βρετανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Επιπλέον, η παρουσία του Γεώργιου Παπανδρέου ως επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν ικανοποιούσε την αριστερά που είχε επανειλημμένα στο παρελθόν ζητήσει την απομάκρυνσή του. Τέλος, μετά την εκκαθάριση του ελληνικού στρατού από φιλοεαμικά στοιχεία το 1944, η προοπτική αφοπλισμού των αντιστασιακών οργανώσεων γινόταν ολοένα και πιο περίπλοκη καθώς το ΚΚΕ δεν επιθυμούσε να δει έναν αμιγώς αντικομμουνιστικό στρατό υπό τις οδηγίες του Scobie.

Κεντρική σελίδα ΙΜΕ
Αρχική σελίδα κόμβουΚατάλογος φωτογραφιώνΠηγέςΒιβλιογραφίαΣυντελεστές
H Eλληνική εξωτερική πολιτική πριν το 1936 H εξωτερική πολιτική του Iωάννη Mεταξά H έναρξη του B' Παγκοσμίου Πολέμου O πόλεμος του 'Aξονα εναντίον της Eλλάδος H περίοδος της Kατοχής Tο τέλος του πολέμου H Eλλάδα στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου Κεντρική σελίδα