§ 5
Μεγάλη φωτογραφία (71kB)

H Eθνική Aντίσταση

Oι συγκρούσεις των αντιστασιακών οργανώσεων

Tα πολιτικά αδιέξοδαH Π.E.E.A
H συνδιάσκεψη του Λιβάνου
H συμφωνία της Kαζέρτας


Τα πολιτικά αδιέξοδα

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, έχοντας την πλήρη υποστήριξη των Βρετανών, οργάνωσε συνδιάσκεψη στο Λίβανο, το Μάιο του 1944, με σκοπό να επιτύχει γενική συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ. Η ηγεσία του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη συνδιάσκεψη και έστειλαν αντιπροσώπους στο Λίβανο.

Η συνδιάσκεψη κατάφερε να καταλήξει σε συμβιβαστική φόρμουλα που επέτρεπε τη συγκρότηση σχήματος εθνικής ενότητας με συμμετοχή πέντε μελών του ΕΑΜ. Παρά τις επίμονες προσπάθειες, ωστόσο, των εκπροσώπων του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΠΕΕΑ, η πλειοψηφία της συνδιάσκεψης αρνήθηκε να παραχωρήσει τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στο ΕΑΜ. Επιπλέον, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα είχε την ευθύνη για την ομαλή μετάβαση της χώρας στη μεταπολεμική περίοδο και θα διεύθυνε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις και ομάδες στο ελληνικό έδαφος.

Κεντρική σελίδα ΙΜΕ
Αρχική σελίδα κόμβουΚατάλογος φωτογραφιώνΠηγέςΒιβλιογραφίαΣυντελεστές
H Eλληνική εξωτερική πολιτική πριν το 1936 H εξωτερική πολιτική του Iωάννη Mεταξά H έναρξη του B' Παγκοσμίου Πολέμου O πόλεμος του 'Aξονα εναντίον της Eλλάδος H περίοδος της Kατοχής Tο τέλος του πολέμου H Eλλάδα στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου Κεντρική σελίδα