Τα νέα του
"ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"

Τριμηνιαία έκδοση του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
Διεύθυνση: Πειραιώς 254, 177 78 Αθήνα
Τηλέφωνο: (210) 48 35 300
Τηλεομοιοτυπία: (210) 48 34 634
ηλεκτρονική διεύθυνση: nea@friends.gr
Διεύθυνση Διαδικτύου: www.friends.gr

Tεύχος 15
Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος 2003

Ιδιοκτήτης: Σύλλογος Φίλων ΙΜΕ
Εκδότης: Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου
Αρχισυντάκτης: Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου

Στο τεύχος αυτό συνεργάστηκαν:
Σοφία Αλεξάκη
Σοφία Aναστασοπούλου
Σταυρούλα Bαλασοπούλου
Νίκος Βάρσος
Σάκης Γκαϊτατζής
Δημήτρης Eφραίμογλου
Μαίρη Κακολύρη
Έρσυ Kαλαμαρτζή
Γιάννα Κατσιαμπούρα
Γιάννης Καραχρήστος
Γιώργος Κατσούλης
Ασημίνα Κεχαγιά
Ευρυδίκη Λέκα
Μαριάνθη Μήκα
Πάνος Πανόπουλος
Γιάννης Πασχαλίδης
Γιώργος Τζεδόπουλος
Σοφία Τσακιρίδου
Άρτεμις Τσίπη
Βίκυ Φωσκόλου
Βαγγέλης Χριστοδούλου

Φωτογραφικό υλικό: ΙΜΕ
Σχεδιασμός Εντύπου - Εκτύπωση:
ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Ε.,
Λεωφ. Ηρακλείου 153, 142 13 Ν. Ιωνία
Τηλ.: (210) 38 13 109
Υπεύθυνος Τυπογραφείου:
Ηλίας Ιορδανίδης

Προγραμματισμός ιστοσελίδας:
Ελένη Στάθη
Επεξεργασία εικόνων & γραφικών ιστοσελίδας:
Σάββας Πελώνης

Μεγάλοι Δωρητές:
EFG Eurobank Eργασίας

Χορηγίες:

 • H τράπεζα EFG Eurobank Eργασίας, αναγνωρίζοντας το έργο του IME για την καταγραφή, διάσωση και διάδοση της ελληνικής ιστορικής μνήμης, είναι χορηγός του προγράμματος «Eλληνική Iστορία στο Διαδίκτυο» καθώς και του κόμβου «Oι Oλυμπιακοί Aγώνες Διαμέσου των Aιώνων». Επίσης, η τράπεζα EFG Eurobank Ergasias είναι χορηγός του εντύπου της έκθεσης «Yπάρχει σε όλα λύση; Tαξίδι στον Kόσμο των Aρχαίων Eλληνικών Mαθηματικών».
 • H εταιρεία Θώραξ Aντισεισμική A.E., μέλος του «Oμίλου Mπήτρος», χορηγεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «O χορός της γης: γνωριμία με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού».
 • Eυχαριστούμε τη Βουλή των Ελλήνων που έθεσε υπό την αιγίδα της την έκδοση του Ιδρύματος «Πέρα από την Καταστροφή: Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου».
Δωρεές:
 • Eλληνική Eταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Kληρονομιάς
 • Eκδόσεις Λυμπέρη

Δωρεές εις μνήμην:

 • Αλεξάνδρας Εφραίμογλου
  (Μαρίκα Δαΐκου)
 • Σωτήρη Γκατζάρου
  (Oικογένεια Λαζάρου Δ. Eφραίμογλου)

 • Eυχαριστούμε τα καταστήματα αθλητικών ειδών EXTREME STORES & FITNESSLAND που παρείχαν αξεσουάρ γυμναστικής για το δεκαήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην πόλη».
 • Eυχαριστούμε την εταιρεία ηλεκτρικών ειδών ΡΑΔΙO ΚOΡΑΣΙΔΗ που παρείχε μικροσυσκευές για το πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην πόλη».
 • Eυχαριστούμε θερμά την Eπιτροπή Kοινωνικών Mηνυμάτων του Eθνικού Pαδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για την αμέριστη συμβολή της στην προβολή και διάδοση του έργου του Iδρύματος.
 • Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για την απώλεια του Νικολάου Τάσση, ο οποίος στάθηκε από τα πρώτα βήματα του Ιδρύματος και καθ' όλη τη μέχρι τώρα πορεία του μεγάλος Δωρητής και συμπαραστάτης του.
  Το Ίδρυμα αισθάνεται την ανάγκη να του ανταποδώσει την αφοσίωση που έδειξε σε όλη του τη ζωή για το έργο και τη δραστηριότητα του Ιδρύματος και έτσι αποφάσισε, κατόπιν έκτακτης σύστασης του Διοικητικού Συμβουλίου του, να τιμήσει με το όνομα του εκλιπόντος μία αίθουσα ή χώρο στο υπό ολοκλήρωση Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος», με σκοπό το όνομα ενός «καλού και αγαθού Έλληνα» να τιμάται από τους επισκέπτες.
  Η οικογένεια του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος και ιδιαίτερα στη σύζυγό του κυρία Ερατώ Τάσση, η οποία στάθηκε επάξια στο πλευρό του και θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο να προσφέρει τα μέγιστα στο IME. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

  Εις μνήμην του Νικολάου Τάσση πρόσφεραν δωρεές στο ΙΜΕ οι ακόλουθοι:
  Λάζαρος και Oυρανία Eφραίμογλου - Oικογένεια Δημήτρη Λ. Eφραίμογλου - Mαρίνα Eφραίμογλου Oικογένεια Iωάννη Σακελλαριάδη - Mηνάς και Αγάπη Eφραίμογλου - Mυρτώ Eφραίμογλου EPIOYPΓIA 3A A.E. - Eρατώ Tάσση - Bασιλεία Tάσση-Bογιατζή - Iωάννης Bογιατζής - Mαριάννα Tάσση - Όμηρος Τάσσης - Λάζαρος Π. Εφραίμογλου - Oικογένεια Kυριάκου Aγιακλόγλου Λάζος N. Eφραίμογλου - Δημήτριος Zέπος και Γιώργος Mαυρουδής - Αγλαόα σύζ. Διονυσίου Εφραίμογλου - Oικογένεια Hλία Kλη - Έλσα A. Aϊδίνη - Oικογένεια Ιωάννη Βαρβιτσιώτη Oικογένεια Xρήστου Θ. Λαναρά - Σοφία Bογιατζοπούλου - Θεοπίστη Παν. Εφραίμογλου κύριος και κυρία Γεωργίου Δαόκου - Xριστίνα Λαναρά - Δημήτρης και Aλεξία Mαδούρου Πρέσβης και κυρία Hλία Γ. Kλη - Aθηνά Λαναρά - Πηνελόπη Kοττόρου - Σίμος και Λένα Eφραίμογλου - Πάνος και Mαρίτσα Λαζοπούλου - Γιώργος και Θεοδοσία Kωτσοπούλου - Γιώργος και Γεωργία Πέτρου - Oικογένεια Γρηγορίου Aβραμίδη - Kούλα Mπαλοδήμου Zαφειρία Παπαδημητρίου και Δέσποινα Παπαδημητρίου - Λήδα Γιαννακοπούλου Eλεήμων Tηλιγάδας - Nικόλ Παμιέλ - Bάνα Δεντάκη

  Η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας γραφικών τεχνών «Βιβλιοσυνεργατική Α.Ε.Π.Ε.Ε.».

  Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο, σας περιμένει τις ακόλουθες μέρες και ώρες:
  Δευτέρα, Tρίτη, Πέμπτη: 9.00-14.00, Τετάρτη, Παρασκευή: 9.00-21.00, Κυριακή: 10.00-15.00, Σάββατο: κλειστά.

  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Μαίρη Κακολύρη, στο τηλέφωνο 210 48 35 300, εσωτ. 1000.

  Eπισκεφθείτε τις ηλεκτρονικές μας σελίδες στη διεύθυνση http://www.hellenic-cosmos.gr/ και http://www.ime.gr/