Αυτό δεν είναι φθινόπωρο και πεσιμιστική μελαγχολία. Εδώ επικρατεί δημιουργικός αναβρασμός. Έργα! Έργα! Η Αθήνα ολόκληρη ένα εργοτάξιο κι εμείς δε λείπουμε απ' αυτό το χορό. Ξεκινήσαμε λοιπόν την κατασκευή της «Θόλου», του κτηρίου για το οποίο σας ενημερώσαμε στο προηγούμενο τεύχος. Αναδιαμορφώνουμε τους χώρους μας για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των επισκεπτών. Στον «Ελληνικό Κόσμο», εκτός από την κτηριακή αναδημιουργία, είναι έτοιμα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα μπορούν να τα παρακολουθούν τα παιδιά κάθε Κυριακή με τους γονείς τους και τις καθημερινές με τα σχολεία τους.

Την προηγούμενη χρονιά παρουσιάστηκαν προγράμματα που διεύρυναν τους ορίζοντες και πρόσφεραν πλούσιες εμπειρίες και στους ανθρώπους του ΙΜΕ που τα εκπόνησαν και στους μικρούς μας φίλους που τα έζησαν δημιουργικά. Αυτό είναι μια παρακαταθήκη που μας κάνει όλους πιο δυνατούς, για ν' ανταποκριθούμε στα κελεύσματα των καιρών και των προσωπικών μας απαιτήσεων για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας. Η περσινή χρονιά, μέσα από τη μεγάλη ανταπόκριση των επισκεπτών, μας ώθησε να εμπλουτίσουμε τους σχεδιασμούς μας και να προσφέρουμε μεγαλύτερου εύρους δραστηριότητες για τη χρονιά που ανοίγεται μπροστά μας.

Τώρα το φθινόπωρο σαλπάρουμε λοιπόν για τα ωραία μας ταξίδια στους χώρους της Μνήμης. Ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο, στις πόλεις-ορόσημο της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, με οδηγούς τη φαντασία, τη γνώση, το μεράκι, την αγάπη και την τεχνολογία. Tαξιδεύουμε στους Δελφούς, την Iτέα και το Γαλαξίδι στις 26, 27 και 28 Oκτωβρίου και ξαναθυμόμαστε τις χαμένες πατρίδες με την ομιλία και την προβολή διαφανειών για τον Πόντο, στις 19 Nοεμβρίου στον «Eλληνικό Kόσμο». Με τις τόσες προετοιμασίες του φθινοπώρου έχουμε την αίσθηση ότι τώρα ξεκινά και η χρονιά, γι' αυτό ευχόμαστε καλή αρχή, καλά ταξίδια και καλή συγκομιδή.


Μάγδα Χατζηδίνα

Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων IME