Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008 από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη. Η τελετή των εγκαινίων έγινε στην αίθουσα Αντιγόνη του «ΘΕΑΤΡΟΝ». Στην ομιλία του ο κ. Λιάπης τόνισε: «Το Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” έχει αναδειχθεί πρωτοπόρος οργανισμός στην προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού. Αρχικά, διοργανώνοντας εκθέσεις με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών και, στη συνέχεια, πραγματοποιώντας υποδειγματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και νέους. Είναι ίσως το μοναδικό πολιτιστικό κέντρο που έχει θέσει την εκπαίδευση των νέων στο κέντρο της δραστηριότητάς του. [...] Με την έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε, ο πρωτοπόρος οργανισμός που μας φιλοξενεί σήμερα ανοίγεται προς το λαϊκό πολιτισμό και την τέχνη της καθημερινότητας. Δεν μπορούμε λοιπόν παρά να συγχαρούμε τον “Ελληνικό Κόσμο” γι' αυτό, καθώς και όλους τους συντελεστές της έκθεσης».

Με τη σειρά του, ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΜΕ, επισήμανε: «H σημερινή έκθεση είναι ένα μικρό δείγμα της μεγάλης συλλογής της κυρίας Κορρέ και αποτελεί προάγγελο της αντίστοιχης έκθεσης που θα φιλοξενήσουμε μελλοντικά στα νέα μας κτήρια. Για τον “Ελληνικό Κόσμο” είναι μεγάλη πρόκληση να φιλοξενούμε τα εξαιρετικά αυτά κοσμήματα συγκεντρωμένα - και μάλιστα με πολύ μεράκι και γνώση, από έναν άνθρωπο που η ακαδημαϊκή πορεία και το προσωπικό του ενδιαφέρον έχουν αποτέλεσμα τη δημιουργία συλλογών οι οποίες καταγράφουν την ελληνική ιστορία στη διαχρονία». [...]

Η έκθεση

Προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό χώρο και πολλοί φίλοι του ΙΜΕ τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του «Ελληνικού Κόσμου». Ενδεικτικά αναφέρουμε: Τον κ. Θοδωρή Δραβίλα, Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ, τον κ. Γιώργο Τζοβλά, Διευθυντή ΥΠΠΟ, την κα Βιβή Βασιλοπούλου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, την Πρόεδρο και ψυχή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος κα Ιωάννα Παπαντωνίου, τις κυρίες Λένα Λεβίδη και Λένα Χατζηπέτρου μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Μπενάκη, τον κ. Απόστολο και την κα Μαρία Δοξιάδη, τις κυρίες Λίλα και Ιωάννα Λαλαούνη, τον συλλέκτη κ. Δημήτρη Τσίτουρα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης κάλυψαν με ρεπορτάζ ο έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος.

Περισσότερες πληροφορίες: