ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου
Η πηλειορίτικη κοινωνία το 19ο και τον 20ό αιώνα, σε μια δίτομη μελέτη που συνδυάζει την επιστημονική προσέγγιση, την αγάπη για το λαϊκό μας πολιτισμό και την ευαισθησία για τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους.
Σοφία Γιαλουράκη
Ένα βιβλίο γνώσεων με βιωματικό χαρακτήρα και πρωταγωνίστριες τις 24 αρχαϊκές Κόρες που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι Κόρες αποκτούν ζωή και συντροφεύουν την ηρωίδα σε όλες τις περιπέτειες της νέας της ζωής στην Αθήνα.
ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Τάκης Α. Σαλκιτζόγλου
Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία της ελληνικής αυτής πολίχνης του Ικονίου, ονομαστής για το ξεχωριστό γλωσσικό της ιδίωμα, το οποίο δεν απαντάται σε καμία άλλη περιοχή του ελληνόφωνου κόσμου, τα λαογραφικά της έθιμα και τις βυζαντινές λαξευτές εκκλησίες της.
Κώστας Παντάζογλου
Το βιβλίο του κ. Κώστα Παντάζογλου «Η πατρίδα μου το Ουσάκ» καταγράφει την ιστορία του Ουσάκ, τόπου καταγωγής του συγγραφέα. Η πόλη αυτή της Φρυγίας ήταν κοντά στη Φιλαδέλφεια και το ελληνικό και βυζαντινό της όνομα ήταν Τιμένου Θύραι. Ο συγγραφέας επιχειρεί να αφηγηθεί την ιστορία της οικογένειάς του και ταυτόχρονα την ιστορία ενός τόπου και μιας ολόκληρης εποχής, με στοιχεία για τη γλώσσα, τα επαγγέλματα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, τα οποία συλλέγει τόσο από το Ουσάκ όσο και από μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχεία στην Ευρώπη.
Ελένη Σβορώνου
Σύγχρονος αρχαιολογικός οδηγός της Θεσσαλονίκης, μέσα από τα μνημεία, τα μουσεία και τις γειτονιές της πόλης. Στην παρουσίαση των μνημείων ακολουθείται χρονολογική σειρά, που ξεκινά από την Προϊστορία και φτάνει έως και την οθωμανική περίοδο της πόλης. Η έκδοση περιλαμβάνει ακόμη πληροφορίες -σε χωριστά πλαίσια- για πρόσωπα, γεγονότα και θεσμούς, παιχνίδια γνώσεων και προτάσεις για δραστηριότητες και επισκέψεις σε μουσεία και χώρους πολιτισμού.
Σύγχρονος ιστορικός και αρχαιολογικός οδηγός της Αθήνας, από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Μέσα από την παρουσίαση της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας και των μουσείων ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον πολιτισμό και την ιστορία της Αθήνας. Το υλικό είναι δομημένο σε διαδρομές, στις οποίες παρουσιάζονται πληροφορίες για πρόσωπα, γεγονότα, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
Ρέα Χρηστοπούλου-
Ποταμίτη
Το βιβλίο «Ιωνία-Μάνα. Νέα Ιωνία-Κόρη» αποτελεί μια ιστορική και αφηγηματική συνέχεια: είναι οι προσωπικές μαρτυρίες της 'Αννας Λαμπρινού-Χρηστοπούλου, της μάνας, και της Ρέας Ποταμίτη, της κόρης. Ένα ταξίδι από τη Σμύρνη των αρχών του εικοστού αιώνα, που σημαδεύτηκε από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον επακόλουθο ξεριζωμό των ελληνικών πληθυσμών, στην κυρίως Ελλάδα, στη νέα πατρίδα, τη Νέα Ιωνία.
Σύγχρονος ιστορικός και αρχαιολογικός οδηγός της Αθήνας, από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Μέσα από την παρουσίαση της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας και των μουσείων ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον πολιτισμό και την ιστορία της Αθήνας. Το υλικό είναι δομημένο σε διαδρομές, στις οποίες παρουσιάζονται πληροφορίες για πρόσωπα, γεγονότα, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
Eύη Πίνη
Έκδοση που συνδυάζει τη λογοτεχνική αφήγηση με την ιστορική γνώση, μας μεταφέρει στην Αθήνα του 421 π.Χ. Γύρω από τη γνωριμία του Αθηναίου βουλευτή Καλλίμαχου με το δούλο Χυτρίωνα, υφαίνεται μια ιστορία «μυστηρίου». Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, ωστόσο, αναδύεται ο τρόπος ζωής στην αρχαία Αθήνα και το ιστορικό πλαίσιο της εποχής: η λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας, ο Πελοποννησιακός πόλεμος, οι πολιτικές διαμάχες, η θέση των δούλων – όλα ιδωμένα μέσα από μια ευαίσθητη ανθρώπινη ματιά.
Εύη Πίνη
Το βιβλίο σκιαγραφεί μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας: τον Περικλή. Μέσα από τα κείμενα και την πλούσια εικονογράφηση αναδύεται η προσωπικότητα του μεγάλου αυτού άνδρα, η δράση και οι ιδέες του, χρησιμοποιώντας ως πηγή το ιστορικό έργο του Πλούταρχου και του Θουκυδίδη. Παράλληλα, περιγράφεται η Αθήνα της Κλασικής εποχής και η καθημερινή ζωή των κατοίκων της.
Βασίλης Θεοδώρου
Το βιβλίο "It's ALL GREEK Indeed" του κ. Βασίλη Θεοδώρου καταγράφει το λεξιλογικό πλούτο των ελληνικών λέξεων που περιλαμβάνονται ως δάνεια στην αγγλική γλώσσα. Πρόκειται για λέξεις που χρησιμοποιούνται όχι μόνο στην επιστημονική ορολογία αλλά και στην καθημερινή ζωή.
Εύη Τσιτιρίδου
Παιδική έκδοση εκπαιδευτικού περιεχομένου, που αντλεί το υλικό της από την ομηρική «Ιλιάδα» και μέσα από κείμενα και αυτοκόλλητες εικόνες φέρνει τους μικρούς αναγνώστες σε επαφή με τα γεγονότα του Τρωικού πολέμου.
Νίκος Κουρκουρής
Τετράτομη έκδοση για τον ελληνικό προσκοπισμό, από τις απαρχές του το 1910 μέχρι το 1935, μέσα από τέσσερις ηγετικές φυσιογνωμίες του κινήματος: τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το Δημήτρη Γληνό, τον Αθανάσιο Λευκαδίτη και τον Κωνσταντίνο Μελά. Ταυτόχρονα, φωτίζεται η ταραγμένη εποχή του Μεσοπολέμου και γεγονότα που επηρέασαν την πορεία του προσκοπικού κινήματος.
Εσωτερική έκδοση του ΙΜΕ, επιμ. Αθανάσιος Σίδερης
Η πληρέστερη στα ελληνικά παρουσίαση της αρχαίας Εφέσου, σε μία καλαίσθητη, πολυτελή έκδοση 456 σελίδων, που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Πλούσια εικονογράφηση, πρωτότυπα αρχιτεκτονικά σχέδια και επιστημονικά κείμενα -αποτέλεσμα συνεργασίας πλειάδας επιστημόνων- ζωντανεύουν την πολυκύμαντη ιστορία της αρχαίας πόλης, τα ίχνη της οποίας αναγνωρίζονται στο πλήθος και στην ιδιαιτερότητα των μνημείων της.
Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου
Τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς «'Ανθρωποι και Παραδοσιακά Επαγγέλματα στο Αιγαίο», το οποίο επικεντρώνεται αυτή τη φορά στην Κρήτη και τη Σκύρο. Η συγγραφέας παρακολουθεί την εξέλιξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων στα νησιά αυτά και ταυτόχρονα τις αλλαγές που υπέστησαν οι παραδοσιακές κοινωνίες τις τρεις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις γραπτές πηγές, τις προσωπικές αφηγήσεις και τα προϊόντα των υλικών τεχνών, που αποτελούν πολύτιμο πρωτογενές υλικό.
Ρέα Ποταμίτη
Το βιβλίο αυτό καταγράφει το χρονικό των σαράντα χρόνων λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρείας Αντλεριανής Ψυχολογίας (Ε.Ε.Α.Ψ.) αλλά και απασχόλησης της κυρίας Ρέας Ποταμίτη με την εθελοντική εργασία κοινωνικής προσφοράς. Οι συγκλονιστικές εμπειρίες που έζησε η συγγραφέας, στο πλαίσιο του εθελοντισμού, σε χώρους κοινωνικής εργασίας, και κυρίως στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Κοριτσιών, είναι το κύριο θέμα του βιβλίου αυτού. Οι προσωπικές μαρτυρίες των κοριτσιών-τροφίμων οι οποίες παρατίθενται συγκλονίζουν τον αναγνώστη με την αμεσότητα και την ειλικρίνειά τους.
Εσωτερική έκδοση του ΙΜΕ
Παιδική έκδοση εκπαιδευτικού περιεχομένου για την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, η οποία κατά την Κλασική εποχή ήταν το κέντρο της δημόσιας ζωής της πόλης. Μέσα από κείμενα και αυτοκόλλητες εικόνες, που τα παιδιά πρέπει να τοποθετήσουν στη σωστή θέση, ζωντανεύουν τα μνημεία και οι λειτουργίες της Αγοράς.
Ελένη Γ. Παπαευθυμίου
Έκδοση που συνόδευε την έκθεση «Ιστορίες νομισμάτων – Αφηγήσεις πόλεων. Νομίσματα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού». Η έκθεση φιλοξενείται στον «Ελληνικό Κόσμο» και παρουσιάζει ένα πολύ μικρό δείγμα από τη Συλλογή του Ιδρύματος, με νομίσματα από τη Θράκη έως και τη Μεσοποταμία και από τον 6ο αι. π.Χ. έως και τον 3ο αι. μ.Χ.
επιστ. επιμέλεια Σοφία Παντουβάκη
Κατάλογος της ομώνυμης έκθεσης που φιλοξενείται στον «Ελληνικό Κόσμο» από τον Οκτώβριο 2011 έως το Μάιο 2012. Περιλαμβάνει κείμενα και συνεντεύξεις ανθρώπων του χορού, καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη δράση της ομάδας του Γιάννη Μέτση «Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών» κατά το χρονικό διάστημα 1965-1990.
Εύη Τσιτιρίδου
Παιδική εκπαιδευτική έκδοση με θέμα τη ζωή του Ηρακλή. Μέσα από κείμενα και αυτοκόλλητες εικόνες, ζωντανεύουν οι άθλοι ενός από τους πιο διάσημους ήρωες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
Ζέφη Συρίβλη
Ζωγραφιές: Μαρίνα Ρούσου
Παιδικό βιβλίο με ήρωά του ένα σαλιγκαράκι που δεν του αρέσει το πορτοκαλί του χρώμα και ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους να αλλάξει. Στο τέλος, βέβαια, ανακαλύπτει την αξία της μοναδικότητάς του, όπως άλλωστε και κάθε ζωντανού πλάσματος πάνω στη Γη.
Κύρος Κόκκας
Ο Κύρος Κόκκας καταγράφει τον άγνωστο στους Έλληνες Πόντο, αποτυπώνοντας με ευαισθησία, μεράκι και παρατηρητικότητα τόσο τη φύση του Πόντου με τις έντονες αντιθέσεις της όσο και τους ανθρώπους του, μέσα στην καθημερινότητα και τις εμπειρίες τους. Τις εικόνες του λευκώματος πλαισιώνει το κείμενο του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη, όπου παρουσιάζεται η διαχρονική ιστορία του Πόντου.
Εσωτερική έκδοση του ΙΜΕ
Παιδική έκδοση εκπαιδευτικού περιεχομένου, που εξοικειώνει τα παιδιά με την αρχαία Ολυμπία, μέσα από κείμενα και αυτοκόλλητες εικόνες. Απαραίτητη η δημιουργική συμμετοχή των νεαρών αναγνωστών!
Εσωτερική έκδοση του ΙΜΕ
Έντυπο λεύκωμα με τρισδιάστατες φωτορεαλιστικές ψηφιακές αναπαραστάσεις των κτηρίων της Αρχαίας Αγοράς κατά την Κλασική περίοδο. Ζωντανεύει με ακρίβεια και πληρότητα έναν από τους πιο εμβληματικούς χώρους του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ολόκληρου του κλασικού κόσμου.
Εύη Πίνη
Η έκδοση περιγράφει το χρονικό της μάχης του Μαραθώνα, μέσα από την αφήγηση του Αρίσταρχου, ενός Αθηναίου γέροντα που συμμετείχε σε αυτήν και τη διηγείται στον εγγονό του. Ο αναγνώστης παρακολουθεί τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύγκρουση αυτή Αθηναίων και Περσών και ταυτόχρονα μαθαίνει για την εσωτερική οργάνωση και τις πολιτικές εξελίξεις στα κράτη των δύο αντιπάλων.
Μιχάλης Σωφρονιάδης
Συλλογή άρθρων από τον ελληνικό Τύπο της Κωνσταντινούπολης κατά το χρονικό διάστημα 1905-1921. Η έκδοση εστιάζει στην ιστορία του ελληνικού και ευρύτερα οθωμανικού Τύπου, στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Πόλης και στην κατάσταση που επικρατούσε στην εκεί ελληνική κοινότητα.
Σοφία Γιαλουράκη
Πορτρέτα του Φαγιούμ, που αρχικά στόλιζαν τοίχους σπιτιών, στη συνέχεια σκέπαζαν σαρκοφάγους και σήμερα κοσμούν τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, ζωντανεύουν στο βιβλίο της Σοφίας Γιαλουράκη και διηγούνται την ιστορία τους. Ο Δημήτρις, η Ζηνοβία, η Δημώς, ο Ευτύχης, η Ερμιόνη, αλλά και ο άνδρας με το κρασοπότηρο, η Εβραία και ο μελαγχολικός νέος είναι τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τα πορτρέτα. Η «αποκάλυψη» της ταυτότητάς τους γίνεται με τη βοήθεια μιας μυστηριώδους Αγγλίδας αρχαιολόγου, της μις Τζούλια, σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Αίγυπτο από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τις ελληνικές κοινότητες του εικοστού αιώνα.
Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου
Η έκδοση «Το Βραχιόλι: Νεοελληνικό και Ethnic» (19ος-20ός αιώνας) δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Σεμέλη του «ΘΕΑΤΡΟΝ» και αποτελεί μια αναδρομή στην ιστορία του κοσμήματος αυτού κατά τους δύο τελευταίους αιώνες. Εκτός από την αισθητική αξία των βραχιολιών, η έκδοση φέρνει στο φως πτυχές της ιστορικής και κοινωνικής τους διάστασης, αφού αυτά αντικατόπτριζαν την κοινωνική διαστρωμάτωση και αποτελούσαν δείγμα της οικονομικής ευμάρειας των κατόχων τους.
Γιάννης Δ. Λουκίδης
Μια περιήγηση στην Καρβάλη της Καππαδοκίας, γνωστή και ως Γκέλβερι, με προσωπικές μαρτυρίες του συγγραφέα και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για εκπαίδευση, το εμπόριο, την οικονομία και το λαϊκό πολιτισμό. Έμφαση δίνεται στην περιγραφή των εκκλησιών της Καρβάλης και της γύρω περιοχής.
Eσωτερική έκδοση του IME
«Ψηφιακό λεύκωμα» με τρισδιάστατες φωτορεαλιστικές ψηφιακές αναπαραστάσεις των σημαντικότερων κτηρίων της αρχαίας Ολυμπίας, τα οποία αποδίδονται με ιστορική ακρίβεια και έμφαση στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες.
Μαρίζα Ντεκάστρο
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Μακρυγιάννης» της Μαρίζας Ντεκάστρο καταγράφονται η πορεία της ζωής του στρατηγού Μακρυγιάννη, η δράση του και οι ιδέες του για την Επανάσταση, έτσι όπως σκιαγραφούνται σε αποσπάσματα των «Απομνημονευμάτων» του. Παράλληλα, μέσα από τα παραθέματα του βιβλίου και το πλούσιο εικονογραφικό υλικό, ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει σημαντικές πληροφορίες για τα γεγονότα και την καθημερινή ζωή της εποχής του Έλληνα αγωνιστή.
Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου
Συνέχεια της έρευνας για τα παραδοσιακά επαγγέλματα του Αιγαίου. Περιλαμβάνει τα νησιά Μύκονο, Σαντορίνη, Κύθνο, Νάξο, Ρόδο και Κω. Όπως και στον πρώτο τόμο, η έκδοση χρησιμοποιεί επιτόπια έρευνα και αρχειακές πηγές και συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Mητροπολίτης Πέργης Eυάγγελος I. Γαλάνης
Μια αναδρομή στα 3.000 χρόνια οικιστικής και 2.000 εκκλησιαστικής ιστορίας του σημαντικού αυτού πολιτιστικού κέντρου της Mικράς Aσίας, κυρίως στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Ελληνιστική, τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή.
Eσωτερική έκδοση του IME
Ο κατάλογος της ομώνυμης έκθεσης που παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Kέντρο «Eλληνικός Kόσμος» με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις και εικόνες από τα εκθέματα και τις ενότητες της έκθεσης.
Eσωτερική έκδοση του IME
Έκδοση που πλαισιώνει την ομώνυμη έκθεση, η οποία, μέσα από κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό προσεγγίζει τόσο την ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών όσο και τον τρόπο σχεδιασμού της έκθεσης.
Kατερίνα Kορρέ-Zωγράφου και Eυδοκία Oλυμπίτου
Καταγραφή επαγγελμάτων που επιβιώνουν μέχρι σήμερα στο Αιγαίο και απηχούν τις τοπικές παραδόσεις των νησιωτικών κοινωνιών. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό πλαισιώνει την έκδοση, η οποία στηρίζεται σε επιτόπια έρευνα και αρχειακό υλικό.
Ελένη Σβορώνου
Αρχαιολογικός οδηγός σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, ο οποίος απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Αποτελεί μια περιήγηση στα αρχαία μνημεία της πόλης, με πλήθος πληροφορίες για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις προσωπικότητες που έζησαν σε αυτήν.
Εσωτερική έκδοση του ΙΜΕ, επιμ. Γιώργος Τζεδόπουλος
Συλλογικό έργο που αναφέρεται στις πολλαπλές πτυχές της παρουσίας και δράσης των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Απευθύνεται τόσο σε ειδικούς ερευνητές όσο και στο ευρύ κοινό.
Δημήτριος Γιατρομανωλάκης και Παναγιώτης Ροϊλος
Το βιβλίο αποτελεί μία διεπιστημονική μελέτη, σχετικά με την ενσωμάτωση της σημασίας των τελετουργιών στον πολιτιστικό λόγο σε διαφορετικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.
Henri-Paul Boissonnas
Καλαίσθητο λεύκωμα, κοινή έκδοση του Ιδρύματος και του Μουσείου Μπενάκη, με αδημοσίευτες φωτογραφίες, την προσωπική αλληλογραφία του συγγραφέα και κείμενα. Μια διεισδυτική ματιά στα γεγονότα που σημάδεψαν τον Eλληνισμό στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Francis Dieulafait
Έκδοση για την επιστήμη της αρχαιολογίας, τους στόχους και τις μεθόδους της, που φέρνει τον αναγνώστη σε επαφή με τους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Μάνια Καπλάνογλου, Επιστημονική επιμέλεια
Το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Λαϊκά παραμύθια και Παραμυθάδες από τη Μικρά Ασία» περιλαμβάνει δύο παραμύθια από την Πισιδία, ιστορικές πληροφορίες για τον Ελληνισμό της Πισιδίας και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Μάνια Καπλάνογλου, Επιστημονική επιμέλεια
Παραμύθι από την Aλικαρνασσό της Μικράς Ασίας, που απηχεί την ιστορία του λαού και του τόπου που το δημιούργησε.
Εσωτερική έκδοση του ΙΜΕ
Tο βιβλίο παρουσιάζει την αρχιτεκτονική της ελληνιστικής Πριήνης, πόλης της δυτικής Mικράς Aσίας. Περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά σχέδια των κτηρίων και πληροφορίες για τη θέση, τη χρήση, την ιστορία και την εξέλιξή τους.
Εσωτερική έκδοση του ΙΜΕ
Εκπαιδευτική έκδοση του ΙΜΕ που εξοικειώνει τα παιδιά με πτυχές της ιστορίας της Μιλήτου, -οικοδομήματα, αρχιτεκτονική, εκπαίδευση, προσωπικότητες που ανέδειξε- μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, όπως ζωγραφική, σταυρόλεξα, παιχνίδια κτλ.
Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου
Στο βιβλίο εξετάζονται το ιστορικό πλαίσιο, οι μαρτυρίες των περιηγητών καθώς και τα γενικά χαρακτηριστικά της κεραμικής της περιοχής, δείγματα της οποίας γνώρισαν αξιοσημείωτη διάδοση, φτάνοντας μέχρι τη Pωσία, τη Pουμανία και τη Γαλλία.
Ακύλλας Μήλας
Ο τόμος περιλαμβάνει σφραγίδες όσων ενοριών απομένουν και εξακολουθούν να λειτουργούν στις πάλαι ποτέ κοινότητες και χωριά των μητροπόλεων αυτών καθώς και όσων αποδεκατίστηκαν μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Εσωτερική έκδοση του ΙΜΕ
Η ιστορία της ελληνικής φορεσιάς με αυτοκόλλητα! Ένα βιβλίο για παιδιά όλων των ηλικιών. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τι φορούσαν οι άνθρωποι κάθε εποχής στην Ελλάδα ακολουθώντας το κείμενο, κολλώντας τα αυτοκόλλητα στις σωστές θέσεις και ζωγραφίζοντας ρούχα και κοσμήματα.
Gregory Nagy
Κοινή έκδοση του ΙΜΕ και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που εδρεύει στην Oυάσιγκτον, στο πλαίσιο συνεργασιών με συγγενείς πολιτιστικούς και ακαδημαϊκούς φορείς εντός και εκτός Ελλάδας.
Εσωτερική έκδοση του ΙΜΕ
Πρωτότυπη σε σχήμα έκδοση, που παρουσιάζει την εξέλιξη της ελληνικής ενδυμασίας από την Εποχή του Λίθου μέχρι τις μέρες μας, περνώντας από όλους τους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού ενδύματος.
Φωκίωνας Σιδηρόπουλος
Θέμα του βιβλίου είναι η ιστορία των ελληνικών φιλανθρωπικών καταστημάτων της Kωνσταντινούπολης. Καλύπτει όλη τη διαδρομή του νοσοκομείου Βαλουκλή από την ίδρυσή του μέχρι τις μέρες μας, καθώς και τον αγώνα των Ελλήνων ιατρών που εξάσκησαν με συνέπεια το λειτούργημά τους στην Κωνσταντινούπολη.
Βάσος Η. Βογιατζόγλου
Βασισμένο σε πρωτογενές ερευνητικό υλικό, το βιβλίο αυτό καταγράφει με συστηματικό τρόπο γνωστά και άγνωστα ονόματα των Ελλήνων της Πισιδίας, συμβάλλοντας έτσι στη διερεύνηση της ιστορίας και του πολιτισμού του πισιδικού Eλληνισμού.
Μέλπω Κεσίσογλου-Καρυστινού
H μελέτη, βασισμένη σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό, κείμενα ξένων περιηγητών και διηγήσεις παλαιών κατοίκων της Aγιάς, ξαναζωντανεύει τη φυσιογνωμία της ενορίας της Αγιάς, της «πρώτης τη τάξει» ενορίας της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, από την εποχή της 'Αλωσης έως τα μέσα του εικοστού αιώνα.
Κατερίνα Χαμηλάκη
Αρχαιολογικός οδηγός των Μυκηνών, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Ερευνητές», για παιδιά από 11 χρονών και άνω. Πρόκειται για μια συναρπαστική περιήγηση στην ακρόπολη και το ανάκτορο των Μυκηνών, στα σπίτια των Μυκηναίων και τα εργαστήρια των τεχνιτών, αλλά και στους ταφικούς κύκλους και τα κτερίσματά τους. Το βιβλίο περιλαμβάνει αναπαραστάσεις μνημείων, εικόνες σημαντικών ευρημάτων και σκηνές από τη ζωή των Μυκηναίων. Επίσης, παρατίθενται πληροφορίες για πρόσωπα, γεγονότα και θεσμούς.
Εύη Πίνη
Οδηγός των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Ερευνητές», για παιδιά από 11 χρονών και άνω. Το βιβλίο περιγράφει τα ανάκτορα της Κνωσού, με το μυθικό της λαβύρινθο, της Φαιστού, των Μαλίων και της Ζάκρου. Αναδεικνύονται τα μνημεία, οι μύθοι και οι πρωταγωνιστές τους, τα ιστορικά πρόσωπα και τα κυριότερα γεγονότα που συνθέτουν την Εποχή του Χαλκού στην Κρήτη και το μινωικό πολιτισμό, τον πρώτο μεγάλο πολιτισμό της Ευρώπης.
Κατερίνα Χαμηλάκη
Σύγχρονος και πρωτότυπος αρχαιολογικός οδηγός σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Ερευνητές», με θέμα την αρχαία Ολυμπία, τον αρχαίο αθλητισμό και τις ρίζες των Ολυμπιακών Αγώνων. Μέσα από τις σελίδες του ζωντανεύει ο θρησκευτικός χώρος της 'Αλτεως, άμεσα συνδεδεμένος με την τέλεση των Αγώνων, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα αθλήματα που πραγματοποιούνταν εκεί. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται οι μύθοι, τα ιστορικά πρόσωπα και τα σημαντικότερα γεγονότα για την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Απευθύνεται σε παιδιά από 11 χρονών και άνω.
Τάκης Σαλκιτζόγλου
Το βιβλίο αυτό του κυρίου Τάκη Σαλκιτζόγλου αναδεικνύει ένα γεγονός που δεν είναι ευρέως γνωστό, την ευρεία συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821 και τη σημαντική συμβολή τους στην απελευθέρωση της κοινής πατρίδας. Το βιβλίο περιέχει εκτενή κατάλογο με ονόματα Μικρασιατών αγωνιστών (με τις περιοχές καταγωγής τους), ενώ δημοσιεύονται έγγραφα που πιστοποιούν τη συμμετοχή και την προσφορά τους στον εθνικό αγώνα.
Πρώτη σελίδα 
Οι εκδόσεις του ΙΜΕ 
Έντυπα 
Γραφιστική επιμέλεια χώρων 


Αναζήτηση βιβλίων
οπουδήποτε
τίτλος
συγγραφέας

 ΙΜΕ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ
NEWSLETTER
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ENGLISH


copyright © 2006 ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ