§ 7
Μεγάλη φωτογραφία (53kB)

H εδαφική ανασυγκρότηση

Oι δυσοίωνες προοπτικές
O εμφύλιος πόλεμος
H τύχη των ελληνικών διεκδικήσεων


Η τύχη των ελληνικών διεκδικήσεων

Η τελευταία συνέπεια της ένταξης των Βαλκανίων στο πλέγμα της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης αφορούσε στην τύχη των εδαφικών διεκδικήσεων της Ελλάδας μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Η αρχική αρνητική στάση της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της επανεξέτασης των ελληνοαλβανικών συνόρων, με σκοπό την ενσωμάτωση της περιοχής της Βόρειας Ηπείρου στην Ελλάδα, είχε παραπέμψει το όλο θέμα στις καλένδες.

Όταν η ελληνική κυβέρνηση επαναδιατύπωσε το αίτημά της το 1946, η επικράτηση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία υπό την ηγεσία του Hodja αναπόφευκτα ενέγραφε το θέμα της ελληνοαλβανικής συνοριακής γραμμής στο ευρύτερο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Την ίδια τύχη είχε και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τη Βουλγαρία, λόγω της κατοχής τμήματος της βόρειας Ελλάδας από την τελευταία κατά την περίοδο 1941-44. Από την άλλη πλευρά, η γεωγραφική θέση των Δωδεκανήσων -μακριά από τις εστίες της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης- επέτρεψε την παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα το 1947.

Κεντρική σελίδα ΙΜΕ
Αρχική σελίδα κόμβουΚατάλογος φωτογραφιώνΠηγέςΒιβλιογραφίαΣυντελεστές
H Eλληνική εξωτερική πολιτική πριν το 1936 H εξωτερική πολιτική του Iωάννη Mεταξά H έναρξη του B' Παγκοσμίου Πολέμου O πόλεμος του 'Aξονα εναντίον της Eλλάδος H περίοδος της Kατοχής Tο τέλος του πολέμου H Eλλάδα στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου Κεντρική σελίδα