ΑΘΗΝΑ

ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ

ΑΓΩΝΕΣ 1896

1η ημέρα

2η ημέρα

3η ημέρα

4η ημέρα

5η ημέρα

6η ημέρα

7η ημέρα

8η-10η ημέρα

ΘΕΜΑΤΑ

ΣΥΜΒΟΛΑ

27 Μαρτίου 1896: 3η ημέρα των αγώνων

Σκοποβολή

Το μόνιμο πλέον σκοπευτήριο που οικοδομήθηκε κοντά στην Καλλιθέα, ειδικά για τους αγώνες, εγκαινιάστηκε το πρωί της ημέρας αυτής. Υπήρχαν 160 εγγεγραμμένοι αγωνιζόμενοι, από τους οποίους μόνο δέκα δεν ήταν Έλληνες, και είχαν χωριστεί σε πολλές σειρές. Μέχρι να αγωνιστούν όλες οι τάξεις η ώρα πέρασε και η λήξη των αγώνων αναβλήθηκε για την επομένη.

 

Αντισφαίριση

Το άθλημα αυτό έγινε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Έλαβαν μέρος 16 αθλητές, που διαγωνίστηκαν ατομικά ή σε ζευγάρια. Οι αγώνες ήταν προκριματικοί και οι τελικοί πραγματοποιήθηκαν την 6η μέρα της διοργάνωσης.

 

Ποδηλατοδρομίες

Οι ποδηλατοδρομίες έγιναν στο χτισμένο, ειδικά για την περίπτωση, ποδηλατοδρόμιο στο Νέο Φάληρο στη 1:00 το μεσημέρι. Επρόκειτο για αγώνα 100 χιλιομέτρων και οι ποδηλάτες έπρεπε να διανύσουν το στίβο 300 φορές. Οι θεατές στην αρχή παρακολουθούσαν τον αγώνα με προσοχή. Το θέαμα, ωστόσο, σύντομα έγινε μονότονο και μειώθηκε το ενδιαφέρον τους. Περίπου στις 3:00 μ.μ., οι περισσότεροι αθλητές κουρασμένοι εγκατέλειψαν τον αγώνα και έμειναν μόνο δύο να διεκδικούν το έπαθλο, ο Γάλλος Leon Flameng και ο Έλληνας Γεώργιος Κωλέττης. Τελικά, στον ιστό υψώθηκε η γαλλική σημαία και οι θεατές την χαιρέτισαν με ενθουσιασμό.

Το βράδυ ο συγκεντρωμένος κόσμος στους δρόμους και τις πλατείες, που ήταν φωταγωγημένες με λαμπρότητα σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, ήταν λιγοστός, λόγω της κακοκαιρίας. Αναμφίβολα, ο καιρός δεν ευνοούσε τους αγώνες.

 

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες:
Από την Αθήνα του 1896 στην Αθήνα του 2004

Τοπογραφία:
Σύντομη περιγραφή των μνημείων στην αρχαία Ολυμπία

3D αναπαραστάσεις:
Oρισμένα από τα σημαντικότερα κτήρια της αρχαίας Ολυμπίας σε τρισδιάστατη απεικόνιση.

VRML:
Tρισδιάσταση αναπαράσταση του ναού του Δία στην αρχαία Ολυμπία.

Άλλοι αγώνες:
Σύντομη αναφορά σε άλλους γνωστούς αγώνες στην αρχαία Ελλάδα

Σε πρώτο πρόσωπο:
Ο νεαρός Αρίστωνας περιγράφει τη δική του εμπειρία στους Ολυμπιακούς αγώνες

Βάση Ολυμπιονικών:
Κατάλογος Ολυμπιονικών ανά αγώνισμα και Ολυμπιάδα

Ενδεικτικές πηγές

Βιβλιογραφία