ΑΘΗΝΑ

ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ

ΑΓΩΝΕΣ 1896

1η ημέρα

2η ημέρα

3η ημέρα

4η ημέρα

5η ημέρα

6η ημέρα

7η ημέρα

8η-10η ημέρα

ΘΕΜΑΤΑ

ΣΥΜΒΟΛΑ

29 Μαρτίου 1896: 5η ημέρα των αγώνων

Από πολύ πρωί εκδηλώθηκε ασυνήθιστη κίνηση και πυρετώδης αναμονή. Ο λόγος για όλη αυτή την αδημονία ήταν ότι τη συγκεκριμένη ημέρα θα διεξαγόταν ο Μαραθώνιος. Από τη στιγμή που προτάθηκε η διοργάνωση των αγώνων στην Αθήνα, όλη η Ελλάδα αυτό το αγώνισμα περίμενε. Βαθμηδόν καλλιεργήθηκε και ρίζωσε η ιδέα ότι ο νικητής του Μαραθωνίου έπρεπε να είναι Έλληνας, καθώς ήταν γενική επιθυμία να μην πάρει το έπαθλο του σημαντικού αυτού αγωνίσματος ένας ξένος. Έτσι, πολλές υποσχέσεις και βραβεία άρχισαν να ανακοινώνονται. Ξενοδόχοι, ράφτες, κομμωτές και άλλοι έμποροι δημοσίευσαν διακηρύξεις στις εφημερίδες, υποσχόμενοι ότι αν ο νικητής του Μαραθωνίου ήταν Έλληνας θα του παρείχαν δωρεάν τις υπηρεσίες του επαγγέλματός τους για συγκεκριμένο διάστημα ή ισόβια, ενώ άλλοι ανέλαβαν να προσφέρουν βραβεία και δώρα.

Υπολογίζεται ότι περίπου εβδομήντα χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν εκείνη τη μέρα τους αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

 

Δίζυγο

Δεκαοκτώ συμμετοχές είχε ο αγώνας αυτός και νικητής ανακηρύχθηκε ο Γερμανός γυμναστής Alfred Flatow.

 

Αναρρίχηση επί κάλω

Σ' αυτό το θεαματικό και δύσκολο αγώνισμα, όπου απαιτούνταν η αναρρίχηση σε σκοινί 14 μέτρων στηριγμένο σε ιστό, συμμετείχαν πέντε αθλητές. Νικητής ανακηρύχθηκε ο Έλληνας Νικόλαος Ανδριακόπουλος, μέλος του Παναχαϊκού Συλλόγου, που αναρριχήθηκε με ζηλευτή τέχνη και σβελτάδα.

 

Σκοποβολή

Από τους δεκαέξι αθλητές που συμμετείχαν στο αγώνισμα βολής με περίστροφο από τα 25 μέτρα νίκησε ο Αμερικανός υπολοχαγός του πεζικού John Paine, ο οποίος αγωνίστηκε με δικό του περίστροφο, και δεύτερος ο αδελφός του Summer Paine.

 

Τελικός δρόμος 100 μέτρων

Από τους έξι αθλητές που έλαβαν μέρος νίκησε ο Αμερικανός Thomas Burke.

 

Άλμα εις ύψος

Οι αγωνιζόμενοι έπρεπε να πηδήξουν πάνω από μια οριζόντια ράβδο χωρίς να τη ρίξουν. Χαμηλότερο ύψος ορίστηκε το ενάμισι μέτρο. Οι αθλητές σταδιακά εγκατέλειψαν και νικητής αναδείχθηκε ο Αμερικανός Ellery Clark, με άλμα 1,81 μέτρα.

 

Δρόμος μετ' εμποδίων 110 μέτρων

Το αγώνισμα εξελίχθηκε σε μονομαχία ανάμεσα στον Αμερικανό Thomas Curtis και τον Άγγλο Grantley Goulding με νικητή τον πρώτο.

 

Άλμα επί κοντώ

Αυτό το αγώνισμα, θεαματικό και ενδιαφέρον καθώς ήταν, κρατούσε αμείωτη την προσοχή του κοινού. Προς το τέλος ο αγώνας διακόπηκε και συνεχίστηκε αργότερα, γιατί έφτασαν οι μαραθωνοδρόμοι. Νικητής ανακηρύχθηκε ο Αμερικανός William Hoyt.

 

Μαραθώνιος

Στο μαραθώνιο συμμετείχαν οι καλύτεροι από τους ξένους δρομείς που είχαν αναδειχθεί και σε άλλα αγωνίσματα, όπως ο Αμερικανός Edwin Flack, ο Γάλλος Albin Lermusiaux, ο Αμερικανός Arthur Blake, καθώς και αρκετοί Έλληνες αθλητές με διακρίσεις στους Πανελλήνιους Αγώνες. Ωστόσο από τους πολλούς που είχαν δηλώσει συμμετοχή σε αυτό το πολύ σημαντικό αγώνισμα οι περισσότεροι αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή, συναισθανόμενοι ότι δεν είχαν αρκετή δύναμη. Οι υπόλοιποι, περίπου 25, πήγαν στο Μαραθώνα από την προηγούμενη μαζί με την ειδική επιτροπή. Γύρω στις 2.00 το μεσημέρι ξεκίνησε ο αγώνας. Κατά μήκος της διαδρομής, πολλοί κάτοικοι των χωριών της Αττικής είχαν πάρει θέση περιμένοντας τους αγωνιζομένους, τους οποίους χαιρετούσαν ενθαρρύνοντάς τους, χωρίς να κάνουν διαχωρισμούς εθνικότητας, και προσφέροντάς τους δροσιστικά ποτά. Μετά το Πικέρμι, πολλοί άρχισαν να καταβάλλονται από την κούραση και αποσύρονταν στις άμαξες που ακολουθούσαν. Ο Λούης από το Μαρούσι, περνώντας από ένα πανδοχείο κοντά στο Πικέρμι, ζήτησε και ήπιε ένα ποτήρι κρασί. Όταν στο 33ο χιλιόμετρο ο Λούης πρόλαβε τον Αμερικανό Flack, το άλλο φαβορί του αγώνα, η νίκη του ήταν εξασφαλισμένη.

Εν τω μεταξύ στο Στάδιο υπήρχε μια αγωνιώδης προσμονή. Τελικά, εισήλθε ένας ηλιοκαμένος άντρας ντυμένος στα λευκά και λουσμένος στον ιδρώτα. Ήταν ο Λούης, ο νικητής του μαραθωνίου. Καθώς κατέφθανε τρέχοντας, ο διάδοχος και ο πρίγκιπας Γεώργιος άρχισαν να τρέχουν στο πλάι του.

Το τι συνέβη εκείνη τη στιγμή στο Στάδιο δεν μπορεί να περιγραφεί. Σύσσωμο το πλήθος ενθουσιασμένο πανηγύριζε τη νίκη του. Το κοινό φώναζε και οι μπάντες έπαιζαν τον Εθνικό Ύμνο.

Δεύτερος νικητής αναδείχθηκε ο Χαρίλαος Βασιλάκης.

 

Πάλη

Στο αγώνισμα συμμετείχαν πέντε αθλητές: οι Έλληνες Στέφανος Χριστόπουλος και Γεώργιος Τσίτας, ο Ούγγρος Momcilo Tapowicza, ο Άγγλος Launceston Elliot και ο Γερμανός Carl Schuhmann. Kαθώς βράδιασε, ο τελικός αγώνας αναβλήθηκε για την επομένη.

 

Εορτασμός στον Πειραιά

Αυτή η ιστορική ημέρα, τόσο πλούσια σε συναισθήματα, τελείωσε με μια μεγάλη γιορτή στον Πειραιά: φώτα, μουσική, παρέλαση και πυροτεχνήματα συνέθεσαν έναν εορτασμό που τελείωσε γύρω στα μεσάνυχτα.

 

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες:
Από την Αθήνα του 1896 στην Αθήνα του 2004

Τοπογραφία:
Σύντομη περιγραφή των μνημείων στην αρχαία Ολυμπία

3D αναπαραστάσεις:
Oρισμένα από τα σημαντικότερα κτήρια της αρχαίας Ολυμπίας σε τρισδιάστατη απεικόνιση.

VRML:
Tρισδιάσταση αναπαράσταση του ναού του Δία στην αρχαία Ολυμπία.

Άλλοι αγώνες:
Σύντομη αναφορά σε άλλους γνωστούς αγώνες στην αρχαία Ελλάδα

Σε πρώτο πρόσωπο:
Ο νεαρός Αρίστωνας περιγράφει τη δική του εμπειρία στους Ολυμπιακούς αγώνες

Βάση Ολυμπιονικών:
Κατάλογος Ολυμπιονικών ανά αγώνισμα και Ολυμπιάδα

Ενδεικτικές πηγές

Βιβλιογραφία