Σάββας: Μοναχός και άγιος, ιδρυτής της Μεγάλης Λαύρας και πολλών άλλων μονών και θρησκευτικός ηγέτης της Εκκλησίας της Παλαιστίνης. Καταγόταν από επιφανή χριστιανική οικογένεια. Γεννήθηκε κοντά στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το 439. Σε ηλικία οχτώ ετών ο Σάββας στάλθηκε σε ένα κοινόβιο. Έφτασε στην Παλαιστίνη το 456/457. Μετά το θάνατό του το 532, ενταφιάστηκε στην κεντρική αυλή της Μεγάλης Λαύρας.
Σιλεντιάριος Παύλος: Ποιητής και αυλικός του Ιουστινιανού Α'. Καταγόταν από ευγενή και εύπορη οικογένεια. Είναι ο συγγραφέας μίας εκτενούς περιγραφής της Αγίας Σοφίας, όπου εξυμνεί την αναστύλωση της εκκλησίας από τον Ιουστινιανό το 562.
Στοά: Aυτοτελές κτήριο ή στεγασμένη αίθουσα, στην οποία ένας από τους κύριους εξωτερικούς τοίχους αντικαθίσταται από μία τουλάχιστον σειρά κιόνων (κιονοστοιχία).
Στυλιτισμός: O στυλιτισμός αποτελούσε μία ακραία μορφή του ασκητισμού. Oι στυλίτες μοναχοί ζούσαν πάνω σε μία εξέδρα στην κορυφή ενός ψηλού στύλου. Σκοπός τους ήταν να απομακρυνθούν συμβολικά, αλλά και πρακτικά, από τον επίγειο κόσμο και να απομονωθούν. Συνήθως η εξέδρα στην κορυφή του στύλου δεν ήταν καλυμμένη αλλά εκτεθειμένη σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
Στυλοβάτης: Η επιμήκης λίθινη βάση όπου πατούν (βαίνουν) οι στύλοι μιας κιονοστοιχίας.
Συμεών ο Στυλίτης: Γνωστός ασκητής και άγιος. Γεννήθηκε στην Κιλικία περίπου το 389 και πέθανε στο Καλαάτ Σιμάν (Qal'at Sem'an) το 459. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πάνω σε ένα στύλο, που μετά το θάνατο του αγίου έγινε αντικείμενο προσκυνήματος.
Σύνθρονο: Σειρές κτιστών κερκίδων, με τη μορφή θεάτρου, μέσα στην αψίδα του ιερού. Στα εδώλια αυτά κάθονταν οι κληρικοί κατά τη Θεία Λειτουργία. Στο ψηλότερο σημείο και στον άξονα βρισκόταν ο θρόνος του επισκόπου.
Σφαιρικό τρίγωνο (ή λοφίο): Η κοίλη τριγωνική επιφάνεια που διαμορφώνεται ψηλά σε κάθε γωνία ενός τετράγωνου κτίσματος, ώστε να διευκολύνει τη μετάβαση στο κυκλικό σχήμα της βάσης του τρούλου.