ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, Ι (2003)
Kατερίνα Kορρέ-Zωγράφου και Eυδοκία Oλυμπίτου

Τιμή: € 45.00

Εκδότης: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
311 Σελίδες
ISBN: 960-7957-19-9
Κωδικός: 00.10.91.0713
Διαθεσιμότητα τίτλου: Διαθέσιμος

Tο βιβλίο «'Ανθρωποι και παραδοσιακά επαγγέλματα στο Aιγαίο» της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Aθηνών κας Kατερίνας Kορρέ-Zωγράφου και της Δρ. Eυδοκίας Oλυμπίτου καταγράφει επαγγέλματα που υπάρχουν μέχρι και σήμερα και απηχούν τις τοπικές παραδόσεις των νησιωτικών κοινωνιών. Πολλά από αυτά γνώρισαν ποικίλους μετασχηματισμούς ή και την εγκατάλειψη στη σημερινή εποχή. Τα παραδοσιακά επαγγέλματα, που για αιώνες αποτελούσαν προϋπόθεση επιβίωσης και αυτοσυντήρησης, διατηρούν ακόμη τον χειροτεχνικό-χειρωνακτικό τους χαρακτήρα. Στις μέρες μας έχουν παραγκωνιστεί κυρίως λόγω των βιομηχανικών τυποποιημένων επαγγελμάτων. Η επιβίωσή τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωγραφική απομόνωση που επιβάλλει η θάλασσα. Ωστόσο, η μακραίωνη χρήση υλικών και τεχνικών έχει δημιουργήσει μεγάλο πλούτο γνώσεων, αλλά και πολιτιστικό πλούτο, με ιδιαίτερη λαογραφική αξία.

Μεγάλο μέρος του υλικού βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες των ίδιων των τεχνιτών, που συγκεντρώθηκαν γι' αυτόν το σκοπό. Η έκδοση αξιοποιεί ποικίλες γραπτές πηγές, δημοσιευμένες ή αδημοσίευτες. Τα νησιά που εξετάζονται είναι: Χίος, Λέσβος, Σκόπελος, Σίφνος, 'Aνδρος, Σύρος, Τήνος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Λέρος και Σύμη. Μαστιχοπαραγωγοί και κατασκευαστές «ξυστών» από τη Χίο, κεραμίστες, υποδηματοποιοί και μουσικοί από τη Λέσβο, μαρμαρογλύπτες και λατόμοι από την Τήνο, καμπανοποιοί από τη Σύμη, αγγειοπλάστες από τη Σίφνο και ζαχαροπλάστες από την 'Aνδρο είναι ορισμένες από τις κατηγορίες επαγγελμάτων που εξετάζονται. Τα κείμενα συνοδεύονται από τεράστιας σημασίας φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει τεχνίτες, εργαστήρια και χειροτεχνικά προϊόντα ενταγμένα στον χώρο τους.

Το βιβλίο διατίθεται στο Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου του ΙΜΕ, καθώς επίσης και στα μεγάλα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου, τηλ.: +(30) 212 254 0000 ή γράψτε στο sales@ime.gr.

Η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 19%
Πρώτη σελίδα 
Οι εκδόσεις του ΙΜΕ 
Έντυπα 
Γραφιστική επιμέλεια χώρων 


Αναζήτηση βιβλίων
οπουδήποτε
τίτλος
συγγραφέας

 ΙΜΕ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ
NEWSLETTER
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ENGLISH


copyright © 2006 ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ