ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΙΙ (2010)
Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου

Τιμή: € 45.00

Εκδότης: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Μετάφραση:  -
521 Σελίδες
ISBN: 978-960-7957-65-8
Κωδικός: 10.91.0056
Διαθεσιμότητα τίτλου: Διαθέσιμος

Το βιβλίο «'Ανθρωποι και Παραδοσιακά Επαγγέλματα στο Αιγαίο ΙΙΙ», που εκδόθηκε πρόσφατα από το ΙΜΕ, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των δύο προηγούμενων τόμων της σειράς («Αιγαίο Ι» και «Αιγαίο ΙΙ»), με αντικείμενο αυτή τη φορά την Κρήτη και τη Σκύρο. Η συγγραφέας, μέσα από την καταγραφή των παραδοσιακών επαγγελμάτων –που ολοένα και φθίνουν στις μέρες μας– διερευνά, με εργαλεία από την κοινωνική ανθρωπολογία και τη λαογραφία, τους μετασχηματισμούς στις τοπικές κοινωνίες κυρίως τις τρεις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Πρωταρχικός στόχος της παραμένει η ανάδειξη του ανθρώπου ως δημιουργού, αλλά και ως αναπόσπαστου μέλους των συγκεκριμένων νησιωτικών ομάδων, ώστε να διασφαλίζεται η επιβίωση και η κοινωνική συνοχή.

Η Κρήτη, «μεγαλόνησος», τόπος ώσμωσης πολιτισμών, επιβάλλει την πρωταγωνιστική παρουσία της στον ευρύτερο χώρο, δημιουργώντας ένα σταθερό δίκτυο επικοινωνίας, οικονομικών σχέσεων και πολιτισμικών ανταλλαγών, όχι μόνο με τα άλλα νησιά του Αιγαίου αλλά και με μακρινούς τόπους. Η Σκύρος, πάλι, είναι ένα μικρό, απομονωμένο νησί στο κέντρο του Αιγαίου, με παραδοσιακές επαγγελματικές δραστηριότητες και δεξιότητες που επέτρεψαν την επιβίωση σε ένα περιβάλλον αντίξοο, αλλά ταυτόχρονα με πλούσια άνθηση του παραδοσιακού πολιτισμού.

Η συγγραφέας παρακολουθεί τις μεγάλες αλλαγές στα παραδοσιακά επαγγέλματα, κυρίως τη δεκαετία 1950-1960 και ταυτόχρονα τις ανατροπές που υπέστησαν οι τοπικές κοινωνίες των εν λόγω νησιών: στις εργασιακές σχέσεις, στον διατροφικό και ενδυματολογικό κώδικα, στις κοινωνικές σχέσεις, στους συγγενικούς και οικογενειακούς δεσμούς. Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη μελέτη των γραπτών πηγών (μονογραφίες, περιοδικές εκδόσεις, περιηγητικά κείμενα, δικαιοπρακτικά έγγραφα) με προϊόντα των υλικών τεχνών, που αποτελούν πολύτιμο πρωτογενές υλικό, και με προσωπικές αφηγήσεις, που μεταμορφώνουν την ατομική μνήμη σε συλλογική.

Το βιβλίο διατίθεται στο Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου του ΙΜΕ, καθώς επίσης και στα μεγάλα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου, τηλ.: +(30) 212 254 0000 ή γράψτε στο sales@ime.gr.

Η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 19%
Πρώτη σελίδα 
Οι εκδόσεις του ΙΜΕ 
Έντυπα 
Γραφιστική επιμέλεια χώρων 


Αναζήτηση βιβλίων
οπουδήποτε
τίτλος
συγγραφέας

 ΙΜΕ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ
NEWSLETTER
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ENGLISH


copyright © 2006 ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ