ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ, ΔΥΟ ΤΟΠΟΙ: ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2009)
Μαριάνθη Παλάζη

Τιμή: € 10.00

Εκδότης: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Μετάφραση:  -
240 Σελίδες
ISBN: 978-960-7957-61-0
Κωδικός: 00.10.91.0063
Διαθεσιμότητα τίτλου: Διαθέσιμος

Το βιβλίο της κυρίας Μαριάνθης Παλάζη «Ένα όνομα, δύο τόποι: Επιβάτες Ανατολικής Θράκης, Νέοι Επιβάτες Θεσσαλονίκης» παρακολουθεί την ιστορία ενός προσφυγικού οικισμού στην Ελλάδα. Η διαδρομή των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη στο Μπαχτσέ Τσιφλίκι της Θεσσαλονίκης αντικατοπτρίζει τη μακρά ιστορία του Ελληνισμού, από τις προγονικές εστίες στα εδάφη του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Η συγγραφέας επικεντρώνει τη μελέτη της στον νέο τόπο εγκατάστασης, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε αναδρομή στο παρελθόν όχι αυτόνομα - ως νοσταλγική αναπόληση - αλλά στο πλαίσιο της νέας κοινότητας - ως κληρονομιά και ιστορική συνέχεια. Έτσι, οι αναφορές στο παρελθόν, μέσα από έθιμα, τελετές και γιορτές αποκτούν νόημα για τον ρόλο τους στη διαμόρφωση της ταυτότητας και στην αίσθηση ενότητας των κατοίκων του χωριού. Η κυρία Παλάζη ακολουθεί επιστημονική προσέγγιση στη διαχείριση του υλικού, συνδυάζοντας ποικίλες μεθόδους, από την ιστορία και την ανθρωπολογία έως τη λαογραφία και την εθνολογία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην αξιοποίηση του μνημονικού υλικού μέσα από προφορικές μαρτυρίες, που χρωματίζουν τα γεγονότα με την ιδιαίτερη προσωπική οπτική της αφήγησης. Κυρίως, όμως, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αποτυπώνεται η βιωματική σχέση και η αγάπη της συγγραφέως για τον γενέθλιο τόπο της, που τροφοδοτούν το κείμενο με πλούτο ιδεών, εικόνων και συναισθημάτων.

Το βιβλίο εντάσσεται στις εκδόσεις του ΙΜΕ που αφορούν την ιστορία προσφυγικών οικισμών στην Ελλάδα και αποτελεί συνέχεια του έργου που ξεκίνησε με τον τόμο Πέρα από την Καταστροφή. Μικρασιάτες Πρόσφυγες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου.

Το βιβλίο διατίθεται στο Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου του ΙΜΕ, καθώς επίσης και στα μεγάλα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου, τηλ.: +(30) 212 254 0000 ή γράψτε στο sales@ime.gr.

Η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 19%
Πρώτη σελίδα 
Οι εκδόσεις του ΙΜΕ 
Έντυπα 
Γραφιστική επιμέλεια χώρων 


Αναζήτηση βιβλίων
οπουδήποτε
τίτλος
συγγραφέας

 ΙΜΕ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ
NEWSLETTER
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ENGLISH


copyright © 2006 ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ