ΤΑ ΠΙΣΙΔΙΚΑ ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ (1998)
Βάσος Η. Βογιατζόγλου

Τιμή: € 20.50

Εκδότης: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Μετάφραση:  -
153 Σελίδες
ISBN: 960-7957-01-6
Κωδικός: 00.10.91.0178
Διαθεσιμότητα τίτλου: Διαθέσιμος

Πρωτότυπη ονοματολογική μελέτη, στην οποία ο συγγραφέας αναλύει την ετυμολογία των ονομάτων (βαφτιστικών και επωνύμων) των Ελλήνων της Πισιδίας και τα εξετάζει ως πηγές για την κοινωνική συγκρότηση, την οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα, την πνευματική καλλιέργεια και τη νοοτροπία των Πισιδών. Χωρίς να είναι αμιγώς ιστορική μελέτη, το βιβλίο συμβάλλει στη διερεύνηση της ιστορίας και του πολιτισμού του πισιδικού Ελληνισμού, αφού τα ονόματα απηχούν σε μεγάλο βαθμό ιστορικές πραγματικότητες και νοοτροπίες.

Ο Ελληνισμός της Πισιδίας, με ιστορία και πολιτισμό τριών χιλιάδων χρόνων, κατάφερε μέσα από συνεχείς ιστορικές περιπέτειες και πολιτισμικά επιτεύγματα να διατηρήσει ακέραια την εθνική του συνείδηση, τα ήθη, τα έθιμα και την πίστη του στη χριστιανική θρησκεία. Ορόσημο στην ιστορική του πορεία ήταν η υποταγή του στους Οθωμανούς, η απαγόρευση της ελληνικής λαλιάς και η οριστική επιβολή της τουρκικής γλώσσας σε όλη την έκταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σ' αυτό το σημείο ο ρόλος των βαφτιστικών ονομάτων στη σύνδεση των Πισιδών με την εθνική και θρησκευτική τους παράδοση ήταν μεγάλος. Είναι χαρακτηριστική η ευχή κατά τη βάφτιση «να ζήσει το παιδί με τ' όνομά του», δηλαδή να μην εξισλαμιστεί, καθώς και η ιδιαίτερη βαρύτητα που δινόταν στην ονομαστική εορτή των χριστιανών. Με το Μεγάλο Διωγμό του 1922 οι Έλληνες της Πισιδίας εγκατέλειψαν τα πατρογονικά τους εδάφη, για να εγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και να αναζωογονήσουν με τη δημιουργικότητα και την εργατικότητά τους την ελληνική οικονομία.

Για τη συγγραφή του βιβλίου ο κύριος Βογιατζόγλου άντλησε υλικό από το Δημοτολόγιο της Νέας Ιωνίας Αττικής, περιοχή την οποία ίδρυσαν οι Πισίδες πρόσφυγες, και άλλων κοινοτήτων στη Βόρεια Ελλάδα, από το αρχείο της «Ενώσεως Σπάρτης», από το προσωπικό του αρχείο και από μαρτυρίες Πισιδών προσφύγων. Την έκδοση εμπλουτίζουν σπάνιες φωτογραφίες προσωπικοτήτων και οικογενειών της Πισιδίας καθώς και πλήθος πρωτότυπων εγγράφων σχετικά με την μετοίκηση των Πισιδών προσφύγων στην Ελλάδα.

Το βιβλίο διατίθεται στο Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου του ΙΜΕ, καθώς επίσης και στα μεγάλα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου, τηλ.: +(30) 212 254 0000 ή γράψτε στο sales@ime.gr.

Η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 19%
Πρώτη σελίδα 
Οι εκδόσεις του ΙΜΕ 
Έντυπα 
Γραφιστική επιμέλεια χώρων 


Αναζήτηση βιβλίων
οπουδήποτε
τίτλος
συγγραφέας

 ΙΜΕ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ
NEWSLETTER
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ENGLISH


copyright © 2006 ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ