Θαλάσσιοι Δρόμοι - Κύπρος
 

Οι Έλληνες, πάντοτε ανήσυχο πνεύμα, ταξίδεψαν σε πολλά μέρη της Μεσογείου και κατέθεσαν το στίγμα τους είτε δημιουργώντας εμπορικούς σταθμούς είτε ολόκληρες πόλεις, τις αποικίες. Έτσι τα λιμάνια της Μεσογείου αποτελούν ένα σημείο αναφοράς της επίδρασης του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και της αγαστής συνύπαρξης και επικοινωνίας πολλών πολιτισμικών στοιχείων.

Η Κύπρος, με τα φυσικά της λιμάνια και τη διαχρονική παρουσία του ελληνικού στοιχείου, αποτελεί το θέμα αυτού του ντοκιμαντέρ. Η νότια ακτή της, πιο κοντά στην Αίγυπτο και στις ακτές της Συρίας και της Παλαιστίνης, κατοικήθηκε ήδη από τη Νεολιθική εποχή. Η εμφάνιση των αποικιών στις περιοχές αυτές και η δημιουργία εμπορικών κέντρων ευνοήθηκε από την ειρηνική πολιτική των Αιγυπτίων και την εξάπλωση των Μυκηναίων στην Ανατολική Μεσόγειο και οδήγησε στην ανάπτυξη σειράς μεγάλων λιμανιών.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η ιστορία των λιμανιών του Κιτίου, της Λάρνακας, της Λεμεσού, της Πάφου, της Αμμοχώστου, της Κερύνειας και της αρχαίας Αμαθούντας. Η παρουσίαση καλύπτει όλες τις ιστορικές περιόδους: την Αρχαιότητα (από το 16ο αιώνα π.Χ.), το Βυζάντιο, τη Φραγκοκρατία και Ενετοκρατία, την Οθωμανική εποχή μέχρι σήμερα. Οι μύθοι της Κύπρου, η ιστορία της, ο φυσικός της πλούτος, οι άνθρωποί της, η δύναμη της θάλασσας που την περιβάλλει συνθέτουν το πορτρέτο ενός τόπου με ισχυρές παραδόσεις κι ενός λαού με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης.

Ξεχωριστή διάσταση στο ντοκιμαντέρ δίνουν οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις παραγωγής του Ιδρύματος. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το Νεώριο του Κιτίου, το μύθο της Μελουζίνης, το εσωτερικό ναού αφιερωμένου στην Αφροδίτη και το εσωτερικό του ναού της Αστάρτης.

Σενάριο - σκηνοθεσία: Δημήτρης Λουκόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέκος Αναστασίου
Διεύθυνση ψηφιακών γραφικών: Βαγγέλης Χριστοδούλου
Τρισδιάστατα γραφικά: Βαγγέλης Χριστοδούλου, Βασίλης Κοντοδήμας, Μάνος Βήχος, Αβραάμ Ωνασιάδης
Εικονογράφηση: Ευδοκία Παπακυριαζή
Διεύθυνση παραγωγής: Τζίνα Πετροπούλου
Μουσική: Νίκος Ελευθέρας
Αφήγηση: Μαριάννα Λαμουρού

Διάρκεια: 60 λεπτά

 
Τα ντοκιμαντέρ διατίθενται στο Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου του ΙΜΕ, καθώς επίσης και και σε άλλα σημεία εντός και εκτός Ελλάδας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου, τηλ.: (+30) 212 254 0000 ή γράψτε στο sales@ime.gr.

Η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 19%


   
 Αναζήτηση   Χάρτης πλοήγησης   Newsletter   Επικοινωνία 
copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ