Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα
 

Το ντοκιμαντέρ «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα» είναι μια σειρά πέντε ημίωρων επεισοδίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο συνδυάζει την ιστορική ακρίβεια με την πρωτοτυπία σεναρίου και τη χρήση υψηλής τεχνολογίας. Καλύπτει την ιστορία των Αγώνων από τον 8ο αιώνα π.Χ., οπότε και ξεκίνησαν, μέχρι την οριστική εξάλειψή τους τα Πρωτοχριστιανικά χρόνια. Αθλητικές διοργανώσεις κατά τους Προϊστορικούς χρόνους, όπως τα Ταυροκαθάψια στη Μινωική Κρήτη και τα αγωνίσματα πάλης και πυγμαχίας στη Μυκηναϊκή Ελλάδα -που αποτελούν προπομπό των Ολυμπιακών Αγώνων-, το ιερό της Ολυμπίας και η αρχαία Ήλιδα καλύπτουν σημαντικό τμήμα της σειράς. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην αναλυτική περιγραφή μιας Ολυμπιάδας, και ειδικότερα στο τελετουργικό της και στο πρόγραμμα των αγωνισμάτων. Συγκεκριμένα, περιγράφονται όλα τα βασικά αγωνίσματα και τα ηρωικά κατορθώματα φημισμένων ολυμπιονικών της αρχαιότητας. Επίσης, σε μια προσπάθεια να να αναδειχθεί το αγωνιστικό πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων, εξετάζονται οι Πανελλήνιοι Αγώνες, τα Πύθια, τα Νέμεα, τα Ίσθμια και τα Παναθήναια.


Μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο με τέτοιο θέμα, η σειρά φέρνει στο φως άγνωστο και σπάνιο αρχαιολογικό υλικό από τα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα μουσεία. Παρουσιάζει επιστημονικές πληροφορίες για τον τρόπο διεξαγωγής των Αγώνων και την επίδρασή τους στον αρχαίο κόσμο, και συγκεκριμένα στην κοινωνική ζωή, την τέχνη και τον πολιτισμό. Δεν πρόκειται βέβαια για ένα τυπικό περιγραφικό ντοκιμαντέρ, αλλά για μία δραματοποιημένη παραγωγή, αφού το σενάριο βασίζεται στο πνευματικό «ταξίδι» μιας νέας ηθοποιού που αναζητά το πραγματικό νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς πρόκειται να υποδυθεί το ρόλο της πρωθιέρειας στην αφή της ολυμπιακής φλόγας. Επίσης, πρόσωπα που συνέδεσαν το όνομά τους με τους Αγώνες, όπως ο Διαγόρας ο Ρόδιος ή η Ιπποδάμεια, ενσαρκώνονται από ηθοποιούς.


Η σύγχρονη τεχνολογία προσθέτει τη δική της διάσταση στην κινηματογραφική αυτή αναβίωση των Αγώνων. Όλα τα αθλήματα και ο τρόπος που διεξάγονται αναπαρίστανται μέσω δισδιάστατων κινουμένων σχεδίων, ενώ οι ναοί και τα κτίσματα που υπήρχαν στον ιερό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας αποδίδονται με τρισδιάστατα γραφικά.


Σκηνοθεσία: Μάρκος Χολέβας
Σενάριο: Στέλλα Τσίκρα
Παραγωγοί: Χρήστος Χριστοδούλου, Στέλλα Τσίκρα
Αφήγηση: Ναταλία Καποδίστρια
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κική Πίττα
Μοντάζ: Ορφέας Αντρέ
Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Βαλέρας
2D: Αλέκος Παπαδάτος
3D: Βαγγέλης Χριστοδούλου
Συμπαραγωγοί:
Ίδρυμα Μείζoνος Ελληνισμού
Mentor Communication
Seven Stars
The Twin Pines
Hexagram

 
Τα ντοκιμαντέρ διατίθενται στο Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου του ΙΜΕ, καθώς επίσης και και σε άλλα σημεία εντός και εκτός Ελλάδας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου, τηλ.: (+30) 212 254 0000 ή γράψτε στο sales@ime.gr.

Η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 19%


   
 Αναζήτηση   Χάρτης πλοήγησης   Newsletter   Επικοινωνία 
copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ