Tο Κερί που δε Σβήνει... Στα Χνάρια του Χριστιανισμού της Mικράς Aσίας
 

Συνεχίζοντας την ενασχόληση με θέματα που αφορούν τη Μικρά Ασία, το ημίωρο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Κερί που δε Σβήνει» πραγματεύεται την ιστορία χριστιανικών ναών που βρίσκονται στα μικρασιατικά παράλια από τους Πρωτοχριστιανικούς χρόνους έως τις αρχές του εικοστού αιώνα. Οι χριστιανικοί ναοί, τεκμήρια ιστορίας, αποκαλύπτουν τη διαδοχή του ελληνικού, του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου στο μικρασιατικό χώρο. Πολλοί απ' αυτούς χτίστηκαν πάνω σε ερείπια αρχαίων ελληνικών μνημείων, όπως ο ναός της Παναγίας στην Έφεσο, ενώ στις μέρες μας όσοι δεν έχουν καταστραφεί διατηρούνται ως μουσουλμανικά τεμένη. Ξεχωριστή θέση στο ντοκιμαντέρ κατέχει η τρισδιάστατη αναπαράσταση του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Νίκαια Βιθυνίας, που χτίστηκε στα τέλη του 7ου με αρχές του 8ου αιώνα και καταστράφηκε ολοσχερώς το 1922.

Ο κινηματογραφικός φακός μάς «ταξιδεύει» στις παράλιες πόλεις της Μικράς Ασίας και εστιάζει σε ναούς που «εξιστορούν» την ιστορική πορεία του Χριστιανισμού. Στην Έφεσο υπάρχει η πρώτη εκκλησία που αφιερώθηκε στην Παναγία καθώς και ο ναός του Ιωάννη του Θεολόγου, που αρχικά χτίστηκε πάνω στον τάφο του Αποστόλου. Ο ναός υπέστη διαδοχικές καταστροφές το 14ο και 15ο αιώνα, ενώ σήμερα τελεί υπό την αιγίδα της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας. Στον Κιρκιντζέ, μια εύφορη περιοχή πολύ κοντά στην Έφεσο, οι γιορτές συνδέονταν με λαογραφικού περιεχομένου τελετουργίες και απηχούσαν την επίκληση στο θείο για γονιμότητα. Στην Πέργαμο, το ιερό του θεού Σέραπι μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό και αποτέλεσε πόλο έλξης για τους χριστιανούς από τον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας. Στα Μύρα, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου έχει ιστορία που ανάγεται στον 4ο αιώνα, οπότε ο Άγιος Νικόλαος έγινε μητροπολίτης Μύρων. Η ιστορία άφησε τα ίχνη της πάνω στο ναό, ο οποίος σήμερα βρίσκεται κάτω από την προστασία διεθνών οργανισμών. Η κινηματογραφική περιήγηση τελειώνει στο Αϊβαλί -τις παλιές Κυδωνίες- που στην εποχή της ακμής του αριθμούσε έντεκα εκκλησίες και δύο μοναστήρια, ενώ σήμερα διασώζει ακόμα ορισμένους, ναούς για να θυμίζουν την ακμή του Ελληνισμού μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.


Αφήγηση: Άννα Ζυμάλη
Σενάριο-σκηνοθεσία: Δημήτρης Λουκόπουλος
Μουσική: Γιώργος Μουλουδάκης
Φωτογραφία: Nady Francis
Διεύθυνση παραγωγής: Τζίνα Πετροπούλου
Έρευνα: Γιώργος Πηλιχός
Σκηνοθεσία τρισδιάστατων γραφικών: Βαγγέλης Χριστοδούλου
Επιστημονική επιμέλεια αναπαραστάσεων: Γιάννης Σβώλος
Τρισδιάστατα γραφικά: Βαγγέλης Χριστοδούλου (επικεφαλής), Αβραάμ Ωνασιάδης, Ηλίας Μιχαηλίδης
Δισδιάστατα γραφικά: Λυδία Αμπαστάδο
Τίτλοι Αρχής: Αβραάμ Ωνασιάδης, Ιωάννης Αρβανίτης, Μάνος Βήχος, Ιωάννα Πιτσούνη
Μοντάζ: Γιώργος Διαλεκτόπουλος, Θεόδωρος Καπετανάκης
Ηχογράφηση: Studio 19
Post Production: Cinergon

 
Τα ντοκιμαντέρ διατίθενται στο Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου του ΙΜΕ, καθώς επίσης και και σε άλλα σημεία εντός και εκτός Ελλάδας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου, τηλ.: (+30) 212 254 0000 ή γράψτε στο sales@ime.gr.

Η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 19%


   
 Αναζήτηση   Χάρτης πλοήγησης   Newsletter   Επικοινωνία 
copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ