Σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα 2016-2017

Ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά με καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα και νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών.
Τα παιδιά παρακινούνται να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν.

Πληροφορίες/κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο:
212 254 0000

Εκθέσεις


ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ - Ταξίδι στην Αιωνιότητα ΝΕΟ

photo

Σας αρέσουν τα ταξίδια; Τι θα λέγατε να ταξιδέψουμε στη χώρα - δώρο του ποταμού Νείλου, Αίγυπτο; Χιλιάδες χρόνια ιστορίας ξετυλίγονται μπροστά μας, με πρωταγωνιστή τον Τουταγχαμών, το νεαρό αγόρι- φαραώ που έγινε διάσημος επειδή ο τάφος του ήταν ο μοναδικός που βρέθηκε ασύλητος. Εκατοντάδες αντικείμενα, ακριβή αντίγραφα των αυθεντικών που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία του κόσμου, θα μας συνοδεύσουν σε αυτό το ταξίδι.

Μούμιες, σαρκοφάγοι, έπιπλα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, η περίφημη ταφική μάσκα του Τουταγχαμών, επιγραφές με ιερογλυφικά, αγάλματα διάσημων βασιλέων (όπως του Ακενατών), η στήλη της Ροζέτα είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα που θα μας αποκαλύψουν τα μυστικά του αιγυπτιακού πολιτισμού.

Γεμίστε τη βαλίτσα σας με περιέργεια, φαντασία και διάθεση για ανακαλύψεις και ετοιμαστείτε να μπούμε μέσα στον τάφο του Τουταγχαμών!

Το πρόγραμμα:

«Ιστορίες Ανδρείας»

photo

Μια πρωτοποριακή έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με αυθεντικά αντικείμενα του Πολεμικού Ναυτικού και διαδραστικές εφαρμογές.

Μια έκθεση-διαδρομή στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού… Μια διαδρομή σε ιστορίες ανθρώπων που ζωντανεύουν μέσα από ψηφιακά και φυσικά εκθέματα, εικόνες, ήχους και διαδραστικές εφαρμογές. Παρουσιάζονται ιστορίες ανδρείας, θάρρους και αυταπάρνησης, που σε συνδυασμό με την ενεργή συμμετοχή των επισκεπτών στο πρόγραμμα, συνθέτουν μια διαφορετική εμπειρία ξενάγησης. Οι μαθητές παρατηρούν, συγκρίνουν ανακαλύπτουν και κάνουν ένα φανταστικό ταξίδι σε ναυτικές ανθρώπινες ιστορίες.

Το πρόγραμμα:

Toy Stories στον «Ελληνικό Κόσμο»

photo

Καθένας από εμάς φυλάει με αγάπη σε χρωματιστά κουτιά τα αγαπημένα του παιχνίδια. Καθένας από εμάς κρύβει μέσα του έναν συλλέκτη παιχνιδιών.

Στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ άνοιξαν τα σεντούκια και τα μπαούλα και μερικά από τα πιο σπάνια παιχνίδια φόρεσαν τα καλά τους γυάλισαν τις ρόδες τους, τίναξαν τα φτερά τους!

Μια έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών στον «Ελληνικό Κόσμο» που συνοδεύεται από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αναδεικνύει τη σημασία της συλλογής αλλά και τα μικρά μυστικά ενός συλλέκτη!

Το πρόγραμμα:

Ιστορίες νομισμάτων – Αφηγήσεις πόλεων

photo

Πού και πότε επινοήθηκε το νόμισμα και ποιο ρόλο έπαιξε στο εμπόριο; Τι κρύβει η παράσταση πάνω του; Υπήρχαν διεθνή και κοινά νομίσματα στην Αρχαιότητα; Το νόμισμα, μικρό αλλά και ελαφρύ, διευκόλυνε τις συναλλαγές μεταξύ των ανθρώπων. Οι απεικονίσεις, που φιλοτεχνήθηκαν με μεγάλη ακρίβεια πάνω στις τόσο μικρές επιφάνειές του και περιλάμβαναν μυθολογικές σκηνές, ήρωες, θεούς και ημίθεους, το μετέτρεψαν σε μορφή τέχνης.

Οι μαθητές, μέσα από την πλούσια νομισματική συλλογή του ΙΜΕ και ποικίλες δραστηριότητες, έρχονται σε επαφή με τις βασικές πηγές έμπνευσης των Αρχαίων Ελλήνων χαρακτών. Ανακαλύπτουν χαρακτηριστικά στοιχεία μιας πόλης, όπως είναι οι θεοί που λατρεύονταν, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, η ιστορία και η πολιτισμική της ταυτότητα, αφού το νόμισμα αποτελούσε σύμβολο της πόλης και μέσο εμπορικών συναλλαγών.

Το πρόγραμμα:

Σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα


Τα ζώα ζητούν το δίκιο τους

photo

Σε συνεργασία με την ANIMAL ACTION – δράση για τα ζώα στην Ελλάδα

Με αφορμή το αρχαίο ινδικό παραμύθι «Η δίκη των Ζώων» που ταξίδευσε ως τις μέρες μας μέσω των παραμυθάδων, μεταφερόμαστε σε ένα μακρινό νησί όπου αρχικά δεν υπήρχαν άνθρωποι…μέσα από δραστηριότητες κίνησης, ήχου και ρυθμού, θεατρικού παιχνιδιού, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών. «Ζώα και παιδιά» ή «παιδιά και ζώα» συμμετέχουν ενεργά στη δίκη και η ιστορία εξελίσσεται σε ένα φιλοσοφικό διάλογο, μεταξύ ζώων και ανθρώπου, ο οποίος διαφωτίζει τη σχέση όλων των στοιχείων της φύσης και τη σημασία του καθενός για τη ζωή πάνω στη γη.

Το πρόγραμμα:

ΗΛΙΟΣ, άνεμος, νερό. ΕΝΕΡΓΕΙΑ στο μέλλον

photo

Κίνηση, τροφή, δύναμη, ζέστη, δροσιά και χιλιάδες άλλα πράγματα είναι μόνο ενέργεια. Κύρια πηγή της είναι ο Ήλιος. Την αντλούμε από τεράστιες αποθήκες που δημιoυργήθηκαν στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια και δεν είναι ατελείωτες, ενώ μας προσφέρουν «δώρα» ακριβά και βρόμικα. Σήμερα ο άνθρωπος στρέφεται ξανά στις αέναες και ανεξάντλητες μορφές ενέργειας, τις οποίες από παλιά -με σοφία- χρησιμοποιούσε. Ο Ήλιος, η δύναμη του Αέρα, η δύναμη του Νερού, με τη συνδρομή της τεχνολογίας, παίζουν ξανά ρόλο στη ζωή μας και δίνουν ενέργεια καθαρή και προσιτή. Είναι οι νέες, πολύ παλιές, ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Στα ίχνη των μύθων, στα χρόνια της Προϊστορίας

photo

Μια περιπλάνηση στους τόπους της προϊστορικής Ελλάδας με οδηγό τη μυθολογία και τα κείμενα του Ομήρου. Με αναγνώσεις και εικαστικές και σωματικές δραστηριότητες τα παιδιά ανακαλύπτουν και φωτίζουν πτυχές του πολιτισμού μας κρυμμένες σε ιστορίες και εικόνες πριν ο χρόνος αρχίσει να μετρά για την ιστορία.

Βυζάντιο, άνθρωποι και επικοινωνία

photo

Το Βυζάντιο αποτελούσε σημαντικό επικοινωνιακό κόμβο. Η ανάπτυξη του πολιτισμού βασίστηκε σε ένα καλά δομημένο σύστημα επικοινωνίας, ανταλλαγής και κίνησης ανθρώπων. Οι μαθητές, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, έρχονται σε επαφή με τους τρόπους, τις δυνατότητες, αλλά και τους περιορισμούς της επικοινωνίας στον πολυδιάστατο βυζαντινό χώρο.

Ταξίδι την προεπαναστατική Ελλάδα... η ζωή των Ελλήνων μέσα από το βλέμμα
των Ευρωπαίων περιηγητών

photo

Η επαφή των Ευρωπαίων περιηγητών με τον ελληνικό χώρο την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας και η αποτύπωση των εμπειριών τους αποτελούν πολύ σημαντική πηγή πληροφοριών για την καθημερινή ζωή, τα ήθη και έθιμα, τα αρχαία μνημεία και την πολιτική κατάσταση της εποχής. Οι μαθητές, μέσα από περιηγητικά κείμενα και εικόνες, γνωρίζουν πτυχές της ζωής των Ελλήνων. Η «περιήγηση» αυτή στο παρελθόν τούς δίνει ερεθίσματα για να δουν με νέα ματιά όσα διαδραματίζονται στη σύγχρονή τους πραγματικότητα.

Αναπαράσταση μιας ανασκαφής

photo

Πώς γίνεται μια ανασκαφή για να έρθουν στο φως κρυμμένοι θησαυροί του παρελθόντος; Πώς ερμηνεύονται τα ευρήματα για να συνθέσουν την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά; Με τα εργαλεία του αρχαιολόγου απολαμβάνουμε κι εμείς τη χαρά της ανακάλυψης του παρελθόντος.

Θαλασσοπόροι μιας άλλης εποχής

photo

Η τριακόντορος του «Ελληνικού Κόσμου» ετοιμάζει ταξίδια γνώσης. Η ιστορία ενός αρχαίου πλοίου, η ζωή πάνω σε αυτό αλλά και η ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα μάς αποκαλύπτονται... μέσα από ένα σεντούκι. Ας επιβιβαστούμε και με «καπετάνιο» τη φαντασία μας ας ταξιδέψουμε στα κύματα της ιστορίας.

Η ελιά. Το δέντρο, ο καρπός και ο χυμός του. Το χρυσάφι της ελληνικής γης

photo

Αναζητάμε την ιστορία της ελιάς, αλλά και τη σπουδαιότητά της για την Ελλάδα και ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ένα δέντρο δεμένο με την ιστορία του τόπου μας, την καθημερινότητα και την ελληνική διατροφή.

Είμαι όπως τρώω...

photo

Το φαγητό είναι ο φύλακας της καλής υγείας του σώματος. Γνωρίζουμε όμως τι είναι κρυμμένο μέσα στα τρόφιμα; Μαζευόμαστε, λοιπόν, γύρω από το τραπέζι και χρησιμοποιώντας σκεύη, τροφές, μπαχαρικά και μυρωδικά συνθέτουμε τις δικές μας γευστικές δημιουργίες... Κυρίως όμως ανακαλύπτουμε την αξία της τροφής και της ισορροπημένης διατροφής.