Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
28-07-2011
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το καλοκαίρι, η παράσταση «ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ 11» του ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ + ΣΠΕΙΡΑ ΣΠΕΙΡΑ
παίρνει δεύτερη παράταση και συνεχίζεται για επιπλέον 5 παραστάσεις το Σεπτέμβριο.
6, 7, 8, 9 και 10 Σεπτεμβρίου στο Αίθριο

Η ΚΡΙΣΗ ΘΕΛΕΙ ΤΕΧΝΗ!
21 ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ

ΧΩΡΑΤΕΥΟΥΝ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΜετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το καλοκαίρι, η παράσταση της λαϊκής μουσικοχορευτικής δράσης «Αριστοφάνους 11» του Σταμάτη Κραουνάκη και της ομάδας Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου Σπείρα Σπείρα συνεχίζεται για επιπλέον 5 παραστάσεις το Σεπτέμβριο, στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση θα ανέβει από την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου μέχρι και το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Είκοσι ένας νέοι άνεργοι καλλιτέχνες, παλιά αγαπημένα μέλη της ομάδας, αλλά και νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί και τραγουδιστές, τραγουδούν, πειράζονται, θυμώνουν, αγριεύουν, ουρλιάζουν και προσεύχονται, ραπάρουν, σοκάρουν και ροκάρουν με αποσπάσματα χορικών από τις έντεκα αριστοφανικές κωμωδίες.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι συμμετοχές της ηθοποιού Αγλαΐας Παππά στο μονόλογο της Λυσιστράτης, του ηθοποιού Βασίλη Βασιλάκη στο μονόλογο του Καρύωνα από τον «Πλούτο» και του Σταμάτη Κραουνάκη στο μονόλογο του Δικαιόπολη από τους «Αχαρνής».

Η ενωτική γραμμή για τα έντεκα έργα είναι ο πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου η κωμωδία αναλαμβάνει τα ηνία για να μαρτυρήσει, να διακωμωδήσει και να προβληματίσει. Κυρίως όμως για να αφήσει εξαιρετικά «σπαράγματα» για την ομορφιά και το πώς τα συμφέροντα πάντα κατάφερναν να τη χαλάσουν!

Η παράσταση έχει μουσικό χαρακτήρα. Μαζί με τα όργανα, η μουσική παράγεται από τα σώματα και τα λαρύγγια, όλα στην αρχέτυπη μορφή τους, με έντονο το διονυσιακό στοιχείο. Τα λυρικά μέρη και ο ήχος είναι σύγχρονος, του 21ου αιώνα, βασίζονται όμως στους αρχαίους μουσικούς δρόμους, στην πηγή του δημοτικού και λαϊκού τραγουδιού αλλά και στη βυζαντινή μελωδία.


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ
«Μελετάω για χρόνια τον Αριστοφάνη και πέρυσι μελέτησα ως Δικαιόπολις και τον κεντρικό άξονα των κωμωδιών του, τον πρωταγωνιστή. Παρ’ όλα αυτά το διαχρονικό ποιητικό στοιχείο –το μέλος– είναι τα μέρη των χορών.
Με σύμβουλο, μεταφραστή και συνεργάτη τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, με τους δόκιμους και απόλυτα επιτυχημένους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου ("Λυσιστράτη", "Πλούτος") και με συνδετικά κείμενα δικά μου και της ομάδας που φέρνουν το τότε στο τώρα, με ξεκαρδιστικές σκηνές και ενσταντανέ, έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε και να μη μένουμε απαθείς.
Αυτό είναι το "χρέος" της κωμωδίας.
Στον καιρό, την πολιτική και την απαίτηση
να είναι η τέχνη το όπλο της αντίστασης
στον εθνικό φόβο και την κατάθλιψη».

Σταμάτης Κραουνάκης


KΡΙΤΙΚΕΣ


«Ήμασταν όλοι εκεί στο ψέμα. Και τα δώσαμε όλα για μια πιστωτική και ένα bluetooth". Κάπως έτσι –σαν τα λόγια του ∆ικαιόπολη στους "Αχαρνής"– φτάνει έως τις ημέρες μας, διαχρονικός (και επικαιροποιημένος), ο λόγος του Αριστοφάνη. Κάπως έτσι σκέφτηκε ο Σταμάτης Κραουνάκης να τον συναρμόσει σε όσα μας αφορούν, μας πονούν, δίνουν μιλιά στο ζοφερό μας σήμερα, μέσα από αποσπάσματα 11 κωμωδιών του ποιητή. Αθυρόστομου, κάποτε εμπαθή, αλλά πάντως καλλιτέχνη που δεν κρύβει λόγια και "τα λέει" κυρίως στους πολιτικούς κάθε εποχής, που δεν διαφέρουν πολύ... Είκοσι ένας καλλιτέχνες της ομάδας του Σπείρα-Σπείρα (με πάνω από δεκαετία δημιουργίας και σπουδής στην πλάτη της) φώναξαν, τραγούδησαν, θύμωσαν για μας, ρόκαραν, ίσως και σόκαραν, χαμπάρισαν και κουλάρισαν πάνω στις κωμωδίες με άξονα τον πόλεμο, στο δροσερό –και νωπό από τη βροχή– αίθριο του "Ελληνικού Κόσμου" στην Πειραιώς».
ΠΑΥΛΟΣ ΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ


«Kαλοκαιρινό, λαϊκό και καλόγουστο.
Στο Αίθριον του Ελληνικού Κόσμου, ο Σταμάτης Κραουνάκης έστησε μια παράσταση μαζί με τη Σπείρα Σπείρα του βασισμένη σε μελοποιήσεις χορικών του Αριστοφάνη αλλά περισσότερο με τη δομή ενός ευχάριστου, καλοκαιρινού μουσικοχορευτικού θεάματος, μιας επιθεώρησης γεμάτης καυτή σάτιρα, πολύ γέλιο αλλά και συγκίνηση και συναίσθημα και λόγο και μουσική και τραγούδι, πολύ τραγούδι και καλό τραγούδι, έτσι όπως ξέρει ο Κραουνάκης να στήνει μια παράσταση... Λίγες οι παραστάσεις αλλά αξίζει τον κόπο για να αισθανθείτε ωραία σε ένα καλοκαιρινό θέαμα σαν τον παλιό καλό καιρό, με 22 άτομα επί σκηνής, τον Κραουνάκη και μια μικρή ορχήστρα που θα σας κάνουν να περάσετε υπέροχα».
ΙΑΣΟΝΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ- ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ


«Αριστοφανικό υπερθέαμα
Ο χώρος ήταν ιαματικός από μόνος του. Κάτι από θερινό σινεμά, κάτι από παλιό αναψυκτήριο και ο έναστρος ουρανός. Μιλώ για το Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" στην Πειραιώς και την παράσταση "Αριστοφάνους 11" από τον Σταμάτη Κραουνάκη και την κολεκτίβα του Σπείρα Σπείρα. Αυτό ακριβώς το θέαμα ήταν ο δεύτερος ιαματικός άσος στα μανίκι της καλοκαιρινής νύχτας. Ένα θέαμα που τα είχε όλα, με άξονα χορικά και τραγούδια και αστεία από όλο το έργο του Αριστοφάνη».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ


«ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ 11: Αυτή την εξαιρετική παράσταση έλαχε με τον πιο συνειδητό τρόπο-επιλογή να παρακολουθήσω την Κυριακή το βράδυ. "Οι καλλιτέχνες προτείνουν αισθήματα, όχι φόβο...", που λέει αλλά και κάνει πράξη αυτός που με πήρε απ’ το χέρι την Κυριακή το βράδυ για να με ταξιδέψει στα 11 καλύτερα του Αριστοφάνη, με τον δικό του μοναδικό τρόπο: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ: Ένας άνθρωπος φτιαγμένος από ταλέντο! Σε αυτόν τόν πληθωρικό άνθρωπο της μουσικής, του χορού και του Θεάτρου εναπόθεσαν τά δικά τους γεμάτα ζωή φλόγα και πάθος ταλέντα η "σπείρα-σπείρα" και οι 21 άνεργοι καλλιτέχνες. Πιο Αριστοφανικά δεν γινόταν. Πιο παθιασμένα, πιο "φανατικά" και πιο ολοκληρωμένα δεν θα το υποστήριζε κανείς!»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ DERBY


«O Σταμάτης Κραουνάκης κάνει reboot στην Σπείρα-Σπείρα με παλιούς αγαπημένους συνεργάτες, σταθερές λατρείες, νέες ταλαντούχες προσθήκες και εκπλήξεις μεγαθήρια, ένα σύγχρονο μπουλούκι των 20 + 5 + … "εξαιρετικών νέων άνεργων καλλιτεχνών" και live μουσικών. Μαζί στήνουν μια παράσταση πρόταση-αντίδοτο στην κρίση, ένα love letter προς την Αθήνα. Tο Αριστοφάνους 11 κάνει την ταπεινή 10ήμερη αρχή του στο θέατρο του "Ελληνικού Κόσμου" (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού), εγκαινιάζοντας το αίθριο του Κέντρου ως χώρο παραστάσεων και με βλέψεις να ταξιδέψει παντού στην Ελλάδα όπου υπάρχει η ανάγκη γιατρού, αληθινή, βρώμικη, πρόστυχη κωμωδία, την διαχρονική κ μοντέρνα, την καυστική, αλογόκριτη, την χύμα, που αφυπνίζει, διασκεδάζει, προβληματίζει, στιγματίζει, συγκινεί και ζει».
SO CALLED CULTURE.GR


«Έρχεται μέσα στην κατάθλιψη της εποχής να μας δώσει θερμό φιλί ζωής. Γιατί αυτό είναι το χρέος της κωμωδίας. Στον καιρό, την πολιτική και την απαίτηση να είναι η τέχνη το όπλο της αντίστασης στον εθνικό φόβο και στην εν λόγω κατάθλιψη που μας έχει ποτίσει.
Είδα την παράσταση-πρόταση, που θα όφειλε να παιχτεί στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, στο φιλόξενο Αίθριο του "Ελληνικού Κόσμου", στην πρεμιέρα της και εντυπωσιάστηκα. Απ' την σύλληψη-ιδέα-εκτέλεση, απ’ την άψογης αισθητικής εικόνα, απ’ την καλοδουλεμένη dream team, από τους Σπειρήτες –ο παλιός είναι αλλιώς και ο νέος είναι ωραίος!–, απ’ την κατάθεση-ψυχής του Κραουνάκη, από το "κέντημα" της σπουδαίας Αγλαΐας Παππά σε ένα λιμπρέτο εξαιρετικό της "Λυσιστράτης". Γέλασα μέχρι δακρύων αλλά και συγκινήθηκα βαθιά απ’ την αλήθεια και τα μηνύματα της παράστασης. Πήγα κουρασμένος, άκεφος, πεσμένος και έφυγα δύο ώρες μετά με την αίσθηση της απόλυτης κάθαρσης…».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ


«Χτες το βράδυ πρόδωσα για λίγο την επανάσταση και πήγα στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" (Πειραιώς 254), για να παρακολουθήσω την παράσταση της Σπείρα Σπείρα και του Σταμάτη Κραουνάκη "Αριστοφάνους 11". Έχω δει σχεδόν όλες τις παραστάσεις της Σπείρα Σπείρα – νομίζω πως αυτή είναι η καλύτερη. Είναι πολύ θυμωμένη, τσαμπουκαλεμένη και διονυσιακή αυτή η παράσταση –να πάτε να την δείτε–, οπότε, μόλις τελείωσε, έφυγα κατευθείαν για Σύνταγμα. Στο Σύνταγμα θα έπρεπε να παίζεται αυτή η παράσταση».
ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ BLOGGER


«Το Αριστοφάνους 11 του Σταμάτη Κραουνάκη και της Σπείρας είναι μια εργασία υψηλού επιπέδου. Όταν λέμε υψηλού επιπέδου, εννοούμε μια παράσταση η οποία, κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος, κατοχυρώνει επάξια τη θέση της ανάμεσα στις σημαντικότερες στιγμές της Αριστοφανικής παραστασιογραφίας. Κι όσο τραβηγμένο κι αν ακούγεται αυτό, προσωπικά το τοποθετώ –ξαναλέω στη δική μου αξιακή βάση δεδομένων– πλάι στους Όρνιθες του Κουν και τη Λυσιστράτη του Σολομού, παρόλο που πρόκειται για σύνθεση αποσπασμάτων και όχι ανέβασμα μιας ολόκληρης κωμωδίας.
O Κραουνάκης με μόχθο, γνώση, αισθητική και κεραίες στραμμένες στο παρόν, με απόλυτο σεβασμό, ένιωσε τους διαχρονικούς κραδασμούς του Αριστοφάνη και βρήκε τη σχέση τους με το σήμερα με τρόπο αδιαμφισβήτητο: μια σχέση όχι εκβιασμένη, ούτε αυθαίρετη, όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα αριστοφανικά ανεβάσματα, αλλά αφοπλιστική, ουσιαστική και καίρια».
Jirashimosu Blogger
Οι συντελεστές:
Μετάφραση, στίχοι, δραματουργικός σύμβουλος: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Στίχοι («Λυσιστράτη», «Πλούτος»): Λίνα Νικολακοπούλου
Κείμενα, στίχοι, διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικό: Μανόλης Παντελιδάκης
Χορογραφία, κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός
Χορογραφία, κίνηση: Τατιάνα Μύρκου
Κοστούμια: Έβελυν Σιούπη
Συνεργάτης ενδυματολόγου: Πάνος Απέργης
Ήχος: Δημήτρης Μουρλάς
Φωτισμοί: Απόστολος Στράντζαλης
Άννα Ψαρρά: Βοηθός Σταμάτη Κραουνάκη
Artwork: Φώτης Πεχλιβανίδης
Σκηνοθεσία video clip & tv spot: Νίκος Καβουκίδης, Ανθή Νταουντάκη,
Άρης Μπαφαλούκας


Ακούγονται συνθέσεις των:

Bauhaus
Σταμάτη Κραουνάκη
Άρη Βλάχου
Κώστα Μπαλταζάνη

Μουσική διδασκαλία: Άρης Βλάχος, Άννα Λάκη
Μουσική διεύθυνση, πλήκτρα: Άρης Βλάχος
Ηλεκτρική κιθάρα: Κώστας Μπαλταζάνης
Ακορντεόν: Άννα Λάκη
Κρουστά: Σοφία Κακουλίδου


Σπείρα Σπείρα οι:
Αθηνά Αφαλίδου
Χρήστος Γεροντίδης
Αργυρώ Καπαρού
Τζέρομ Καλούτα
Μαρία Κοσκινά
Τερέζα Κρητικού
Χρήστος Μουστάκας
Κώστας Μπουγιώτης
Γιώργος Στιβανάκης
Άννα Ψαρρά


Άλλες δημοκρατικές δυνάμεις οι:
Χρυσούλα Αλεξίου
Χρήστος Ασλανίδης
Σταύρος Βολκός
Μυρσίνη Δόξα
Θοδωρής Ελευθεριάδης
Βαγγέλης Κρανιώτης
Θανάσης Καραθανάσης
Μάνος Καρδαράς
Ζωή Κυριακίδου
Λούσα Μαρσέλλου
Βασίλης Παπαγεωργίου
Μαρία Ορφανού
Πολυξένη Σάββα


Έκτακτες συμμετοχές:

Αγλαΐα Παππά
Βασίλης Βασιλάκης
Σταμάτης Κραουνάκης
και άλλες εκπλήξεις...


Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου,
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου &
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 21:30


Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά

Eισιτήρια: 15 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ νεανικό (έως 26 ετών)

Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων επιτρέπονται το κάπνισμα, το ποτό και τα εδέσματα.


ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
ΑΙΘΡΙΟ του Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ. 212 254 0316
www.theatron254.gr


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
  • Στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0316
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση tickets.theatron254.gr
  • Τηλεφωνικά στο 212 254 0316 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
  • Στα καταστήματα Public

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια), στάση ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ
914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας

Περισσότερες πληροφορίες:
κα Δέσποινα Κραουνάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Σταμάτη Κραουνάκη-Σπείρα Σπείρα
κα Λήδα Καρανικολού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

«Αριστοφάνους 11»

 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ