Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
08-02-2011
1ο Εθνικό Βραβείο στο δικτυακό τόπο www.imeakia.gr του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στο διαγωνισμό «Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό Online Περιεχόμενο για Παιδιά»


Ο δικτυακός τόπος για παιδιά  www.imeakia.gr του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού διακρίθηκε με το 1ο Εθνικό Βραβείο του διαγωνισμού «Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό Online Περιεχόμενο για Παιδιά», ο οποίος διοργανώνεται φέτος πρώτη φορά από κοινού από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (www.safeinternet.org) και το Πρόγραμμα-Πλαίσιο Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://ec.europa.eu/safeinternet/). Ο διαγωνισμός, ο οποίος διεξάγεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πραγματοποιείται στην Ελλάδα από τη Δράση Ενημέρωσης  Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Η απονομή του πρώτου βραβείου στο Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Δημήτρη Εφραίμογλου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της ημερίδας για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2011, την οποία διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Την εκδήλωση προλόγισε η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου, ακολούθησαν εισηγήσεις εκπροσώπων σχετικών φορέων και στη συνέχεια έγινε η βράβευση από την Υφυπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ως νικητής του πρώτου βραβείου του εθνικού διαγωνισμού με τον κόμβο www.imeakia.gr θα διαγωνιστεί κατόπιν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η πανευρωπαϊκή βράβευση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2011 στο Λουξεμβούργο σε εκδήλωση που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άνοιξη του 2011.

Ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά: «H αναγνώριση του έργου μας από την εκπαιδευτική κοινότητα μάς τιμά ιδιαίτερα. Καθημερινά, στο πλαίσιο της άτυπης παιδείας για την ιστορία και τον πολιτισμό που προσφέρουμε στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”, δεχόμαστε πάνω από 1.000 μαθητές. Τα παιδιά αυτά χρησιμοποιούν τον κόμβο www.imeakia.gr και συνδιαμορφώνουν με τη συμμετοχή τους την ανάπτυξή του. Πιστεύουμε πως η καλύτερη τακτική αντιμετώπισης των κινδύνων στο Διαδίκτυο είναι η προσφορά περιεχομένου ποιότητας και ευκαιριών διάδρασης. Όπως έχει αποδειχτεί κατά τη δεκαετή λειτουργία του κόμβου, τα παιδιά αξιοποιούν το περιεχόμενο ποιότητας υπεύθυνα και δημιουργικά».

Το «Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό Online Περιεχόμενο για Παιδιά» διοργανώνεται από κοινού από 14 Kέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος-Πλαισίου Safer Internet. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται πρώτη φορά το 2010-2011. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να προωθήσει και να προβάλει ποιοτικό περιεχόμενο για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών το οποίο υπάρχει ήδη στο Διαδίκτυο και να ενθαρρύνει την παραγωγή αντίστοιχου ασφαλούς online περιεχομένου, επωφελούς για τα παιδιά, που θα τα ενημερώνει, θα καλλιεργεί τη φαντασία τους και θα δημιουργεί νέες δυνατότητες. Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα κα Neelie Kroes δήλωσε σχετικά με το διαγωνισμό: «Τα παιδιά ξεκινούν να πλοηγούνται στους online κόσμους σε όλο και μικρότερη ηλικία. Για αυτό το λόγο πρέπει να διασφαλίσουμε ότι πλοηγούνται με αυτοπεποίθηση, βρίσκοντας συναρπαστικό, ασφαλές, εκπαιδευτικό και κατάλληλο για τις ηλικίες τους περιεχόμενο. Με άλλα λόγια, πρέπει να προωθήσουμε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει το Διαδίκτυο στη γενιά των “ψηφιακών γηγενών”. Κάτω από αυτή τη σκοπιά, χαίρομαι ιδιαίτερα που η Δράση Saferinternet.gr επέλεξε να οργανώσει το διαγωνισμό στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του “Ευρωπαϊκού Βραβείου για Ποιοτικό Online Περιεχόμενο για Παιδιά”. Είμαι πεπεισμένη οτι η συμμετοχή της Ελλάδας στο διαγωνισμό θα ενθαρρύνει τη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου, κάνοντας τους εικονικούς κόσμους ακόμα πιο ελκυστικούς για παιδιά και γονείς».

Ο δικτυακός τόπος www.imeakia.gr, ο οποίος απευθύνεται στους μικρούς φίλους του ΙΜΕάκια club, αλλά και σε όλα τα παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, ακολουθεί τη λογική της δικτυακής πύλης (portal). Με ξεναγούς δέκα ήρωες-καρτούν, οι διαδικτυακοί επισκέπτες έχουν άπειρες δυνατότητες γνώσης και ψυχαγωγίας: μπορούν να διασκεδάσουν με παιχνίδια γνώσεων, δράσης και λογικής, να ζωγραφίσουν και να εκτυπώσουν τα σχέδιά τους, να «κατεβάσουν» χρήσιμες εφαρμογές για τον υπολογιστή τους και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς με κληρώσεις για πλούσια δώρα. Η πύλη λειτουργεί επίσης και ως χώρος πληροφόρησης για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», αλλά και επικοινωνίας, διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των παιδιών.


Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (www.ime.gr)
Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού είναι φορέας επιστημονικής έρευνας και πολιτισμού εθνικής εμβέλειας, που έχει στόχο την ανάδειξη, προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη διαχρονία, με τη χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών. Ιδρύθηκε το 1993 με νόμο ως μη κερδοσκοπικό ΝΠΙΔ. Από τα πρώτα του βήματα, αξιοποιεί για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς το κατεξοχήν εργαλείο της τεχνολογίας: το Διαδίκτυο. Το ΙΜΕ παρουσίασε στην ελληνική και τη διεθνή κοινότητα τους πρώτους ελληνικούς κόμβους ιστορικού περιεχομένου. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι ο κόμβος «Ελληνική Ιστορία» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.e-history.gr, που παρουσιάζει την ελληνική ιστορία από την Αρχαιότητα έως σήμερα, η Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού (www.ehw.gr) και η Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου (www.egeonet.gr). Το ΙΜΕ αναπτύσσει σημαντική ιστορική, αρχαιολογική και τεχνολογική έρευνα, παράγει επιστημονικό περιεχόμενο για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό και, παράλληλα, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, παρουσιάζει στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» προβολές Εικονικής Πραγματικότητας, μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

08-02-2011
ΙΜΕάκια


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ