Οι αγορανόμοι ήταν έξι τον 5ο αιώνα και δέκα το α' μισό του 4ου αιώνα π.Χ. Tα καθήκοντά τους ήταν αναρτημένα μπροστά από το αγορανομίον στην αθηναϊκή Αγορά και περιλάμβαναν την επίβλεψη του χώρου αλλά και τον έλεγχο της συμπεριφοράς όσων κυκλοφορούσαν εκεί καθώς και των ειδών που προορίζονταν για πώληση. Eπίσης, ασκούσαν κάποιες εξουσίες δικαστικού χαρακτήρα, όπως ήταν για παράδειγμα η επιβολή προστίμων. Τέλος, ήταν υπεύθυνοι και για τη συγκέντρωση ορισμένων φόρων όπως:
ο αγορανομικός νόμος, ο φόρος που πλήρωναν οι αθηναίοι έμποροι για τη χρήση κάποιου συγκεκριμένου χώρου μέσα στην αγορά ή στις στοές της, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους·
το ζενικόν τέλος, που το πλήρωναν οι ξένοι για χρήση της αγοράς·
το πορνικόν τέλος·
ο φόρος κατανάλωσης, που επιβαλλόταν στα προϊόντα που είχαν αγοραστεί στην αγορά.



Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη ήταν συνολικά δέκα, πέντε για την πόλη της Αθήνας και πέντε για το λιμάνι του Πειραιά (Αθηναίων Πολιτεία 51.2). Επιτηρούσαν τη σωστή χρήση των δημόσιων μέτρων και σταθμών από τους εμπόρους.
Ένα σύνολο χάλκινων σταθμών ορισμένο από την πόλη έφερε σύμβολα που παρέπεμπαν σε συγκεκριμένες υποδιαιρέσεις. Για παράδειγμα, το στατήρα, που ζύγιζε περίπου 1 κιλό, κοσμούσε ένας αστράγαλος.
Τα καθορισμένα επίσημα μέτρα ήταν σφραγισμένα με την κεφαλή της θεάς Αθηνάς και τη γλαύκα, όπως άλλωστε και τα νομίσματα. Τα υγρά μετριόνταν με μία μικρή κανάτα που χωρούσε την ποσότητα μίας κοτύλης, ενώ κυλινδρικά αγγεία προσδιόριζαν τη χωρητικότητα των ξηρών προϊόντων.


Πρόκειται για ειδικούς υπαλλήλους που επέβλεπαν το εμπόριο των σιτηρών στην πόλη και αρχικά ήταν έξι. Αργότερα, μεταξύ του 375/4 π.Χ. και 348 π.Χ., αυξήθηκαν σε δέκα. Ήταν υποχρεωμένοι να καθορίζουν το βάρος του ψωμιού και να ελέγχουν εάν οι έμποροι σιταριού και οι αρτοποιοί πουλούσαν τα προϊόντα τους στις σωστές τιμές. Επίσης, μπορούσαν να επιβάλλουν άμεσα πρόστιμα μέχρι και 10 δραχμών και να δικάζουν υποθέσεις κερδοσκοπίας στο Ωδείο.


| εισαγωγή | γαιοκτησία-γεωργία | εμπόριο | μεταλλεία | Κλασική Εποχή
| κρατική πρόνοια | λειτουργίες | ιδιωτική περιουσία |

Σημείωση: Επιλέγοντας τις εικόνες μπορείτε να δείτε αυτές σε μεγέθυνση, καθώς και τις επεξηγήσεις τους.
Οι υπογραμμισμένες παραπομπές (links) οδηγούν σε σχετικά με αυτές κείμενα, ενώ οι μη υπογραμμισμένες αποτελούν επεξηγηματικό γλωσσάρι.