Αγγεία Πρωτοκορινθιακής και κυρίως Κορινθιακής κεραμικής, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά αρωμάτων, αιθέριων ελαίων, ελαιόλαδου και κρασιού, βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές και πιστοποιούν μία εξάπλωση του εμπορίου τον 7ο αιώνα π.Χ. πέρα από τα γεωγραφικά όρια του ελλαδικού χώρου. Η ώθηση αυτή συνεχίστηκε και τον 6ο αιώνα π.Χ., όταν η Αττική μελανόμορφη κεραμική κατέκλυσε τις αγορές από τη Γαλλία και την Ιταλία έως τη Ρωσία και την Εγγύς Ανατολή. Σε αυτό συνέβαλε φυσικά και η ύπαρξη αποικιών και εμπορικών σταθμών που υποστήριζαν ένα δίκτυο συναλλαγών με κέντρα τη Μίλητο, την Κόρινθο, την Αίγινα και τέλος την Αθήνα. Για παράδειγμα, αμφορείς τύπου Μασσαλίας για τη μεταφορά κρασιού έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Γαλλίας και στη νοτιοανατολική Ισπανία. Οι λαοί της ανατολικής Γαλλίας, της νοτιοδυτικής Γερμανίας και της βορειοδυτικής Ελβετίας εισήγαγαν κρασί, είδη πολυτελείας και αγγεία πόσης.

Αρχικά, το εμπορικό αυτό δίκτυο στηριζόταν από τυχοδιώκτες -μέλη των ανώτερων τάξεων- που μαζί με τους ανθρώπους τους ήταν υπεύθυνοι για τις συναλλαγές. Τον 6ο αιώνα π.Χ., όμως, ανεξάρτητοι ιδιοκτήτες πλοίων -που μπορούσαν να ανήκουν και σε χαμηλότερες κοινωνικά τάξεις- έλεγχαν το εμπόριο και όργωναν τη Μεσόγειο αναζητώντας τις ευκαιρίες απόκτησης κέρδους.

Ένα παράδειγμα προϊόντος με μεγάλη ζήτηση ήταν το κρασί της Χίου που είχε αποκτήσει φήμη από τα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. Το μετέφεραν στο γνωστό λευκό χιακό αμφορέα της εποχής, που έχει βρεθεί σε διάφορα μέρη, όπως για παράδειγμα στη Σμύρνη. Εξίσου πολυζήτητο ήταν και το κρασί της Σάμου.

Υπήρχαν, πάντως, και περιπτώσεις απαγόρευσης στην εξαγωγή των προϊόντων. Αναφορές έχουν σωθεί από τις πόλεις της Αθήνας και της Σηλυμβρίας στις θρακικές ακτές. Στην Αθήνα επιτρεπόταν μόνον η εξαγωγή ελαιόλαδου και στη Σηλυμβρία είχε απαγορευτεί, για κάποιο χρονικό διάστημα, η εξαγωγή σιτηρών (Ψευδο-Αριστοτέλης, Οικονομικά 1348β33-1349α3).


| εισαγωγή | γεωργία | εμπόριο | πολιτειακή οργάνωση | Αρχαϊκή Περίοδος

Σημείωση: Επιλέγοντας τις εικόνες θα δείτε μια σύντομη περιγραφή.