ΤΑ ΚΕΡΑΜΕΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΑΝΑΚ ΚΑΛΕ 1670-1922 (2000)
Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου

Τιμή: € 40.00

Εκδότης: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Μετάφραση: -
401 Σελίδες
ISBN: 690-7957-08-3
Κωδικός: 00.10.91.0582
Διαθεσιμότητα τίτλου: Διαθέσιμος

Το βιβλίο της κας Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου «Τα κεραμεικά του Τσανάκ Καλέ 1670-1922» είναι μια μελέτη για την κεραμική των Δαρδανελλίων, μέσα από αρχαιολογικά δεδομένα και αρχειακό και πρωτογενές υλικό. Η συγγραφέας ξεκινά από το β' μισό του 17ου αιώνα, καταγράφει την ακμή της κεραμικής το 18o αιώνα, τότε που η μετονομασία της πόλης σε Τσανάκ Καλέ -στα ελληνικά Αγγειόκαστρο- υποδηλώνει την έντονη κεραμική δραστηριότητα, και συνεχίζει με τη φθίνουσα πορεία της, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή. Aκόμη «παρακολουθεί» τα βήματα των Τσανακαλιωτών κεραμιστών στον ελλαδικό χώρο, την καινούργια πατρίδα.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου η κυρία Κορρέ-Ζωγράφου εξετάζει τις δύο φάσεις της τσανακαλιώτικης κεραμικής, την πρώιμη (1670-1800) και την όψιμη (1800-1922), παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά δείγματα και των δύο. Επίσης, διερευνά τις συνθήκες -ιστορικές και μη- μέσα στις οποίες αναπτύχθηκε και παρήκμασε η κεραμική και παρακολουθεί την εξάπλωσή της πέρα από τα όρια της οθωμανικής επικράτειας, όπως για παράδειγμα στη Ρουμανία ή στη Μασσαλία, με την οποία οι Έλληνες είχαν εμπορικές επαφές τον 19ο αιώνα. Η αντίστροφη πορεία για την τσανακαλιώτικη κεραμική ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα, με τον ισχυρό σεισμό της 27ης Ιουλίου 1912, που καταστρέφει την πόλη, συνεχίζεται με τις επιχειρήσεις των δυνάμεων της Αντάντ το 1916, για να ολοκληρωθεί με τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, η κυρία Κορρέ-Ζωγράφου παρακολουθεί τη μεταλαμπάδευση της τσανακαλιώτικης κεραμικής στον ελλαδικό χώρο. Οι Μικρασιάτες κεραμιστές εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με προϋπάρχουσα κεραμοπλαστική παράδοση, αναζητώντας τις συνθήκες αυτές που θα εξασφάλιζαν τη συνέχιση της τέχνης τους. Ανανέωσαν την παραγωγή των τοπικών εργαστηρίων με νέα σχήματα και διακοσμητικές τεχνικές, χωρίς όμως να αποφύγουν την προσαρμογή και την επανάληψη. Σ' έναν απ' αυτούς, τον Δημήτρη Μυγδαληνό, κατεξοχήν εκφραστή της τσανακαλιώτικης κεραμικής στην Ελλάδα, αφιερώνεται ειδικό κεφάλαιο. Η μελέτη ολοκληρώνεται με έναν κατάλογο κεραμικών έργων που βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Το βιβλίο διατίθεται στο Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου του ΙΜΕ, καθώς επίσης και στα μεγάλα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου, τηλ.: +(30) 212 254 0000 ή γράψτε στο sales@ime.gr.

Η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 19%
Πρώτη σελίδα 
Οι εκδόσεις του ΙΜΕ 
Έντυπα 
Γραφιστική επιμέλεια χώρων 


Αναζήτηση βιβλίων
οπουδήποτε
τίτλος
συγγραφέας

 ΙΜΕ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ
NEWSLETTER
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ENGLISH


copyright © 2006 ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ