ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ - ΔΕΡΚΩΝ (2000)
Ακύλλας Μήλας

Τιμή: € 40.00

Εκδότης: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Μετάφραση: -
452 Σελίδες
ISBN: 690-3957-05-9
Κωδικός: 00.10.91.0581
Διαθεσιμότητα τίτλου: Διαθέσιμος

Οι «Σφραγίδες Μητροπόλεων Χαλκηδόνος - Δέρκων» είναι μια μελέτη για την «ενσφράγιστα τεκμηριωμένη παρουσία και δράση της Ρωμιοσύνης στην επτάλοφη γενέθλια γη της», την Κωνσταντινούπολη. Εξετάζει σφραγίδες-μαρτυρίες όσων ενοριών εξακολουθούν να λειτουργούν στις πάλαι ποτέ κοινότητες και χωριά των μητροπόλεων αυτών, καθώς και όσων αποδεκατίστηκαν μετά τη συνθήκη της Λωζάννης. Μέσα από τις σελίδες της ο αναγνώστης θα διαπιστώσει τη σημαντική συμβολή των μητροπόλεων στη διατήρηση και ανάπτυξη των ελληνικών ορθόδοξων κοινοτήτων της Μικράς Ασίας και την ανάδειξη των τελευταίων σε σημαντικούς οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο συγγραφέας παρακολουθεί την εξέλιξη ακμαίων πάλαι ποτέ κοινοτήτων, με τις ενορίες, τους ναούς και τα μοναστήρια τους αλλά και τις σχολές με τα εκπαιδευτήρια, τα σωματεία, τους συλλόγους, τις λέσχες και τα αναγνωστήριά τους, μάρτυρες μιας άρτιας οργανωμένης κοινωνίας με αδιαφιλονίκητη οικονομική, πολιτιστική και πολιτισμική ευρωστία.
Με την παράθεση των σφραγισμάτων των αποδεκατισμένων μετά το 1922 και συρρικνούμενων μητροπόλεων Χαλκηδόνος και Δέρκων, που έρχονται να πλαισιώσουν την εκκλησιαστική, κοινοτική, φιλανθρωπική και πολιτιστική διαδρομή των ενοριών της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, καλύπτεται το φάσμα των «εν ζωή» σήμερα ορθόδοξων κοινοτήτων και ενοριών της άλλοτε πρωτεύουσας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και μητροπόλεως όλης της Ρωμιοσύνης.

Παράλληλα, ο αναγνώστης θα σχηματίσει μια σαφή εικόνα του συμπαγούς και δυναμικού ελληνικού στοιχείου των χωριών και κωμοπόλεων καθώς και της ευρύτερης γύρω από την πρωτεύουσα υπαίθριου χώρας, που διαβιούσε σε άμεση συνάρτηση και επικοινωνία με την αστική κοινωνία της Κωνσταντινουπόλεως, μιας πολιτείας, η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα αποτελούσε τη συνισταμένη όχι μόνο της θρακιώτικης και βιθυνικής γης, αλλά και της Μικράς Ασίας όλης.

Το βιβλίο διατίθεται στο Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου του ΙΜΕ, καθώς επίσης και στα μεγάλα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου, τηλ.: +(30) 212 254 0000 ή γράψτε στο sales@ime.gr.

Η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 19%
Πρώτη σελίδα 
Οι εκδόσεις του ΙΜΕ 
Έντυπα 
Γραφιστική επιμέλεια χώρων 


Αναζήτηση βιβλίων
οπουδήποτε
τίτλος
συγγραφέας

 ΙΜΕ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ
NEWSLETTER
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ENGLISH


copyright © 2006 ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ