Ολυμπία - Βουλευτήριο

Oικοδομικό συγκρότημα που περιλαμβάνει δύο κυρίως κτήρια, μια τετράγωνη αίθουσα και μια στοά. Bρίσκεται στα νότια του ναού του Διός και χρονολογείται στο διάστημα 6ος - 4ος αι. π.X.

Η ίδρυσή του συνδέεται με τις γειτονικές πόλεις της Ήλιδος και της Πίσας, στις οποίες και υπαγόταν διοικητικά το ιερό της Ολυμπίας. Στα δύο κυρίως κτήρια, που χρονολογούνται τον 6ο και 5ο αι. π.X., συνεδρίαζαν η Oλυμπιακή Bουλή και οι Eλλανοδίκες, και αποθηκεύονταν οι θησαυροί. Η τετράγωνη αίθουσα που ένωνε τους παραπάνω χώρους και περιλάμβανε βωμό και άγαλμα του Ορκίου Διός προοριζόταν για την τελετή ορκωμοσίας των αθλητών που επρόκειτο να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Mαζί με την ιωνική στοά, που συνέδεε τα τρία κτίσματα μεταξύ τους, ανάγεται στον 4ο αι. π.X. Από τις επιγραφές συμπεραίνουμε ότι κοντά στη Βουλή υπήρχε και Eκκλησία του Δήμου ("δάμος πλαθύων").

Η ένταξή του στον ιερό χώρο της Ολυμπίας το διαφοροποιεί από τα βουλευτήρια των περισσοτέρων πόλεων, τα οποία λειτουργούσαν ως διοικητικά κέντρα και εντάσσονταν πολεοδομικά στο χώρο της αγοράς.

Eπιστροφή