Διεθνές συνέδριο: «Αθλητισμός, Κοινωνία και Ταυτότητα»

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργάνωσε διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Αθλητισμός, Κοινωνία και Ταυτότητα». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 29 Μαΐου 2004 στην Αθήνα, στο νεοσύστατο Κτήριο 7 του Πολιτιστικού Κέντρου του ΙΜΕ «Ελληνικός Κόσμος».

Την αφορμή της διοργάνωσης του συνεδρίου αποτέλεσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Το θέμα του συνεδρίου προήλθε από τη διαπίστωση ότι η μελέτη των κοινωνικών και πολιτισμικών διαστάσεων του αθλητισμού αποτελεί πλέον ένα εδραιωμένο ερευνητικό πεδίο εντός του πλαισίου των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, ενώ συγχρόνως τα αθλητικά γεγονότα εξελίσσονται σε όλο και σημαντικότερα στις μοντέρνες και μεταμοντέρνες κοινωνίες και οικονομίες μας. Το συνέδριο εξέτασε τη λειτουργία του αθλητισμού ως κοινωνικού φαινομένου κατά την Αρχαιότητα και τους Νεότερους χρόνους. Στόχος του ήταν να φωτιστούν οι τρόποι με τους οποίους ο αθλητισμός αντικατοπτρίζει και επηρεάζει με τη σειρά του τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, πολιτισμικές και ιδεολογικές πραγματικότητες της εποχής του. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα και οι κοινωνικές ομάδες, μέσω της συμμετοχής τους σε αθλητικές δραστηριότητες, διαμορφώνουν και βιώνουν τις ποικίλες όψεις της εθνικής, κοινωνικής και πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Η ανταπόκριση των επιστημόνων ήταν μεγάλη. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το γεγονός ότι δέχθηκαν να συμμετάσχουν γνωστοί, εξειδικευμένοι ερευνητές από όλο τον κόσμο, όπως προκύπτει από τον κατάλογο των ομιλητών. Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία να διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια ανοιχτή συζήτηση υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου σχετικά με τις κοινωνικές διαστάσεις του αθλητισμού μέσω των αναλυτικών και μεθοδολογικών εργαλείων της ιστορίας, της κοινωνιολογίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, των διεθνών σπουδών, των σπουδών για τον ελεύθερο χρόνο, τα φύλα και τον πολιτισμό.

Το συνέδριο χαιρέτισε η Δήμαρχος Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ενώ χαιρετισμό απέστειλε η αναπληρωτής Yπουργός Παιδείας κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κύριος Λάζαρος Εφραίμογλου κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου. Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο διεθνούς φήμης ελληνιστής κ. Jean-Pierre Vernant.

Η τελευταία μέρα του συνεδρίου, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν η σύνοψη και τα συμπεράσματα του συνεδρίου καθώς και συζήτηση, έγινε στην Ακαδημία Αθηνών, όπου την καταληκτική ομιλία εκφώνησε ο ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος. Κατά τις δύο ενδιάμεσες μέρες του συνεδρίου ακούστηκαν ενδιαφέρουσες ομιλίες και έγιναν επιμέρους συζητήσεις. Οι ομιλητές από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να δείξουν τη διαφορετικότητα στην αντιμετώπιση ίδιων ή παραπλήσιων φαινομένων.

    Οι ομιλίες εντάχθηκαν σε τέσσερις μεγάλες θεματικές:
  • Στο κατώφλι του 21ου αιώνα
  • Αθλητισμός, κοινωνικές ομάδες και ιδεολογία
  • Αθλητισμός, ταυτότητα και φύλο
  • Αθλητισμός, συμβολισμός και τέχνη

 
  κεντρική σελίδα  english version
παρουσίαση
θεματικές
επιτροπές
ομιλητές
πρόγραμμα
επικοινωνία


All rights reserved - Copyright © 2003 Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού