ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

[Η Bασιλεύουσα Πόλη]
[Οι πληθυσμοί της Πόλης]
[Οι λειτουργίες της Πόλης]
[Τα κτίρια της Πόλης]
[Οι Έλληνες της Πόλης]

Οι σουλτάνοι και οι αξιωματούχοι της Aυτοκρατορίας φρόντιζαν για την ανέγερση κτιρίων μέσα και γύρω από τη πόλη. Περίφημα για την ομορφιά και το μεγαλείο τους ήταν τα τζαμιά των σουλτάνων, τα μπεζεστένια, τα χάνια και καραβανσεράγια, που χτίστηκαν στο πέρασμα των αιώνων και εξυπηρετούσαν τους πιστούς και τους περαστικούς, τους εμπόρους ή τους ταξιδιώτες. Κοντά στην Αγιά Σοφιά και με θέα στη θάλασσα, ήταν χτισμένο το παλάτι του Σουλτάνου, το Τοπ Καπί Σαράι. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν τα δικά τους μικρότερα παλάτια καθώς και επαύλεις κοντά στη θάλασσα ή σε προάστια της Πόλης.

Τοπ Καπί, το ανάκτορο των σουλτάνων

Στην Oθωμανική Aυτοκρατορία ήταν κοινή η έδρα του αρχηγού του κράτους και της κυβέρνησης. Το παλάτι του Σουλτάνου, το Σαράι, ήταν ένα συγκρότημα κτιρίων με αυλές και κήπους, που περιβαλλόταν από τείχος. Το Τοπ Καπί, το νέο ανάκτορο, το έχτισε αρχικά ο Μωάμεθ ο Πορθητής το 1478, ενώ οι διάδοχοί του το κόσμησαν με νέα κτίσματα. Ήταν διαιρεμένο σε δύο τμήματα, το εξωτερικό και το εσωτερικό, που περιλάμβανε τα ιδιωτικά δωμάτια του Σουλτάνου και του χαρεμιού, καθώς και χώρους άσκησης της εξουσίας από τους ανώτερους αξιωματούχους του κράτους.

Το προσωπικό που βρισκόταν στην υπηρεσία του Σουλτάνου ήταν πολυάριθμο, κατείχε διαφορετικά αξιώματα και αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από δούλους. Οι σκλάβοι της Πύλης προέρχονταν από τα σκλαβοπάζαρα, από τους αιχμαλώτους των πολέμων, αλλά συνηθέστερα από την αναγκαστική στρατολόγηση υπηκόων της Aυτοκρατορίας, το παιδομάζωμα ή devsirme. Στην τελευταία περίπτωση, η οποία αποτελούσε και τον κανόνα από το 15ο αιώνα, μετά από πολυετή εκπαίδευση μέσα στο ανάκτορο, όσοι από τους σκλάβους αυτούς δε γίνονταν στρατιώτες, συγκροτούσαν το υπηρετικό προσωπικό και τους πιστότερους φρουρούς του Σουλτάνου. Οι ίδιοι μπορούσαν να διοριστούν στα υψηλότερα αξιώματα της χώρας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ