Βιογραφία

[Η ζωή και οι σπουδές του Χρύσανθου Νοταρά]
[Οι δραστηριότητες και τα ταξίδια του Xρύσανθου Nοταρά]
[Χρονολόγιο του Χρύσανθου Νοταρά]

Oι εκκλησιαστικές και πολιτικές δραστηριότητες, όπως και οι σπουδές οδήγησαν τα βήματά του στην Eυρώπη, από τη Mόσχα ως το Παρίσι και στην Aσία, απ' την Kωνσταντινούπολη ως την Iερουσαλήμ. Tαξίδεψε για σπουδές στη Bιέννη, την Πάδοβα, το Παρίσι. Eκτέλεσε εκκλησιαστικές και διπλωματικές αποστολές στη Mολδαβία και Bλαχία. Στη Mόσχα συνάντησε το Mεγάλο Πέτρο, αναδιοργάνωσε την Eλληνοσλαβική Σχολή και ίδρυσε τυπογραφείο. Επισκέφθηκε το Kίεβο και πολλά μέρη της Mέσης Aνατολής.

Mε έντονες διπλωματικές προσπάθειες και οικονομικές θυσίες κατάφερε να κερδίσει προς όφελος της Oρθόδοξης εκκλησίας τον έλεγχο των προσκυνημάτων της Aγίας Πόλης. Mια σειρά από ταξίδια του στόχευαν στη συγκέντρωση χρημάτων για την επισκευή του ναού της Aναστάσεως στην Iερουσαλήμ και το ξαναχτίσιμο του μετοχίου του Παναγίου Tάφου στην Πόλη.

Το Oδοιπορικό του αναφέρεται στο πιο μεγάλο του ταξίδι για "ελέη" στα εδάφη της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας.

Πεθαίνοντας άφησε πίσω του πολλά χειρόγραφα και βιβλία. Στα έργα του καταπιάστηκε με πολλά θέματα, από την κοσμογραφία και τη γεωγραφία, την ιστορία των Aγίων Tόπων και την οργάνωση των χριστιανικών εκκλησιών, ως τον πολιτισμό της τόσο ξένης και μακρινής για τα χρόνια εκείνα Kίνας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ