Αθήνα - Αρχαία Αγορά

Η Αγορά (από το ρήμα αγείρω=συγκεντρώνω) αποτελούσε ουσιαστικό τμήμα της αρχαίας ελληνικής πόλης. Λειτουργούσε ως χώρος πολιτικών συγκεντρώσεων, εμπορικών συναλλαγών, θεατρικών παραστάσεων καθώς και θρησκευτικών εκδηλώσεων και αθλητικών αγώνων. Στα ιστορικά χρόνια δημιουργείται συνήθως στο κέντρο της πόλης ή κοντά στο λιμάνι.

Επιλέξτε στο σχεδιάγραμμα τη θέση που θέλετε να επισκευθείτε.

Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας, στους βορειοδυτικούς πρόποδες της Ακροπόλεως, παρουσιάζει ιστορική πορεία που ξεκινά από τους νεολιθικούς χρόνους και φτάνει χωρίς διακοπή μέχρι τον πρώιμο Mεσαίωνα. Μαζί με τον Άρειο Πάγο και την Πνύκα αποτελούσε το επίκεντρο της πολιτικής ζωής της πόλης, από τον πρώιμο 6ο αι. π.Χ., εποχή του νομοθέτη Σόλωνος. Τα αρχιτεκτονήματα που την κοσμούσαν αντανακλούν τον τριπλό χαρακτήρα της, διοικητικό-πολιτικό, θρησκευτικό και οικονομικό.

Αντιπροσωπευτικά κτήρια που συνδέονταν με τον πολιτικό χαρακτήρα της ήταν το Παλαιό και Νέο Βουλευτήριο, το Πρυτανείο (Θόλος), η Βασίλειος Στοά, το Μνημείο των Επωνύμων, το Μητρώον και ο υπαίθριος χώρος που ταυτίζεται με την Ηλιαία (Δικαστήρια).

Eπιστροφή