Η αρχή της ιστορίας...

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα αντανακλούν τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Αν και ανήκουν σε μια άλλη εποχή, έδωσαν την έμπνευση για την καθιέρωση των σημερινών Ολυμπιακών Αγώνων και αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για συζητήσεις και συγκρίσεις.

Γίνονταν στην Oλυμπία προς τιμήν του Δία. Η αρχή τους χάνεται στο μύθο... Xρονολογία καθιέρωσης των Αγώνων θεωρείται το 776 π.Χ.

Ήταν η λαμπρότερη θρησκευτική και αθλητική εκδήλωση του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Eίχαν μεγάλη φήμη και κύρος και προσέλκυαν πλήθος αθλητών και θεατών.

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι οι ελεύθεροι Έλληνες πολίτες, εκτός από τις γυναίκες.

Η νίκη στους Ολυμπιακούς ήταν η υψηλότερη τιμή για έναν αθλητή. Οι νικητές απολάμβαναν ξεχωριστές τιμές από την πόλη τους. Συχνά, μυθικές ιστορίες πλάθονταν γι’ αυτούς.

Κατά τη διάρκεια των Αγώνων, επικρατούσε η ιερή εκεχειρία και σταματούσε κάθε εχθροπραξία.

Από τη μακρόχρονη πορεία των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων δε λείπουν ιστορίες παράβασης των κανόνων, παραβίασης της εκεχειρίας,οικονομικής εξαγοράς αθλητών, πολιτικής εκμετάλλευσης της νίκης,αρνητικής κριτικής.

Σταδιακά, ο δεσμός ανάμεσα στη θρησκεία και το αθλητικό ιδεώδες ατονεί και οι Αγώνες μετατρέπονται σε θέαμα με επαγγελματίες αθλητές.

Το 393 μ.Χ. οι Ολυμπιακοί Αγώνες παύουν οριστικά...

Ιστορίες Ολυμπιακών Αγώνων
Μια άλλη έκθεση

Το σκεπτικό, η οργάνωση, το τελετουργικό και ο συμβολισμός τους περισσότερο αντανακλούν τη σύγχρονη πραγματικότητα, παρά «αντιγράφουν» την αρχαία παράδοση.

Οι Αγώνες δεν αφορούν μόνο τους αθλητές. Οι Αγώνες δεν είναι μόνο επιδόσεις και αριθμοί. Πίσω από τις στατιστικές, τα μετάλλια και τα ρεκόρ κρύβονται έννοιες, βιώματα και ερωτήματα που μας αφορούν: συμμετοχή και αποκλεισμός, άμιλλα και ανταγωνισμός, νίκη και ήττα, προσπάθεια και υπερπροσπάθεια, αθλητικό ιδεώδες και εμπορευματοποίηση.

Οι Αγώνες αφορούν όλους όσοι συμμετέχουν με κάθε τρόπο. Αφορούν τα άτομα και τις κοινωνικές ομάδες, τις πόλεις και τις χώρες. Αφορούν το παγκόσμιο χωριό μας, όλους εμάς. Μιλούν για τα σύμβολά μας, τους ήρωες και τους μύθους μας.

Διαλέξαμε, λοιπόν, να μιλήσουμε για όλα αυτά. Σταθήκαμε αποκλειστικά στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το υλικό που παρέχει η ιστορία τους, επιλέξαμε και επεξεργαστήκαμε λόγια και εικόνες ως αφετηρία για την περιήγησή μας.

Η έκθεση αυτή δεν είναι παρά μια αφορμή να σκεφτούμε τους Αγώνες μακριά από στερεότυπα.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ http://www.hellenic-cosmos.gr/
Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78, Αθήνα Τηλ.: 212 254 0000 Τηλεομοιοτυπία: 212 254 0123
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ©2004 http://www.ime.gr/