ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

H μεγαλύτερη μυθολογική θεματική έκθεση που έγινε ποτέ έρχεται και στην Αθήνα!

- Ένα ταξίδι στην ελληνική αρχαιότητα -

Εγκαίνια:Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

 

ENIGMA 2

από τον ΚΩΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μία μεγαλειώδης αναδρομική έκθεση

Ο διεθνώς καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης Κωστής Γεωργίου επιστρέφει στην Αθήνα με την έκθεσή του ENIGMA2, η οποία θα παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ». Η έκθεση ENIGMA 2 έχει αναδρομικό χαρακτήρα και είναι εμπλουτισμένη με έργα από όλες τις περιόδους της μακρόχρονης πορείας του δημιουργού, καθώς και με προσθήκη πρόσφατων έργων ζωγραφικής και γλυπτικής. Πρόκειται για μία ιστορική έκθεση που απαρτίζεται από 160 έργα ζωγραφικής, μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων, καθώς και 40 γλυπτά.

 

Body Worlds

H αυθεντική έκθεση Body Worlds για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Η έκθεση BODY WORLDS είναι μία από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις που παρουσιάζονται σε όλον τον κόσμο. Πρωτοεμφανίστηκε στο Τόκυο το 1995 και έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 140 πόλεις, στην Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη, προσελκύοντας περισσότερους από 50 εκατομμύρια επισκέπτες.

 

PLANET PHYSICS

Το Planet Physics, η διαδραστική και επιμορφωτική έκθεση Φυσικής, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τον «μαγικό» κόσμο των Φυσικών Επιστημών.

 

CITY OF ROBOTS

Η μεγαλύτερη έκθεση ρομποτικής στην Ευρώπη έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα Μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

 

Ελληνική Μόδα, 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου», διοργανώνουν την έκθεση «Ελληνική Μόδα - 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας» από τις 31 Οκτωβρίου στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει, μέσα από 140 περίπου ενδύματα της συλλογής μόδας του ΠΛΙ, την έμπνευση και επιρροή των δημιουργών από όλες τις ιστορικές περιόδους της πορείας του ελληνικού έθνους και του πολιτισμού (αστικού και λαϊκού), που δημιουργήθηκε σε όλες τις μορφές της τέχνης και της χειροτεχνίας.

 

ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

Βυθιστείτε στη θάλασσα του «Ελληνικού Κόσμου»!

Μια κατάδυση στον μαγικό κόσμο των Ωκεανών με δεινόσαυρους και προϊστορικά τέρατα

Η νέα εντυπωσιακή έκθεση έρχεται τον Μάϊο στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για να μας ταξιδέψει σε αρχαίους ωκεανούς και να μας γνωρίσει επιβλητικά προϊστορικά τέρατα. Μάθετε για τις απαρχές της ζωής 4 εκατομμύρια χρόνια πριν σε μία εποχή που η Γη ήταν πολύ πιο διαφορετική απ΄ όσο μπορούμε να φανταστούμε. Θαυμάστε θαλάσσια ερπετά της Μεσοζωικής Περιόδου, προγόνους όλων των μετέπειτα δεινοσαύρων και καρχαρίες που υπήρξαν 200 εκατομμύρια χρόνια πριν ακόμα τους δεινόσαυρους.

 

Τhe Champion

Η έκθεση «Τhe Champion» είναι μία ολοκαίνουρια διαδραστική, επιστημονικά σχεδιασμένη έκθεση για τον αθλητισμό, η οποία προσφέρει μία συναρπαστική εμπειρία υψηλής τεχνολογίας για επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Ελάτε να δοκιμάσετε την τεχνική σας, τις αντοχές και τα αντανακλαστικά σας, να συναγωνιστείτε, να παίξετε, να μάθετε και να μετρήσετε τη δύναμη και τα ταλέντα σας! Γνωρίζετε τα όριά σας; Ανακαλύψτε τον «πρωταθλητή» που κρύβεται μέσα σας μαζί μας!

 

ΙΔΕΑ - Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία

Μια εντυπωσιακή έκθεση για την εξέλιξη της σκέψης των Αρχαίων Ελλήνων μέσα από όλα τα σπουδαία τεχνικά και τεχνολογικά επιτεύγματα του Αρχαίου Κόσμου

Από τη Διόπτρα του Ήρωνα και τον Υδραυλικό Τηλέγραφο, μέχρι τον Παρθενώνα και το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο.

Όλες οι σημαντικές ανακαλύψεις και τα σπουδαία επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων στα πεδία της Επιστήμης και των Τεχνών σε μία συναρπαστική έκθεση που παρουσιάζει για πρώτη φορά την επίδραση και τη συνεισφορά του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου στα θεμέλια της γνώσης και της εξέλιξης του δυτικού πολιτισμού.

 

«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ» Μια πρωτοποριακή έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με τα πολύτιμα αντικείμενα του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ» επιχειρούν μιαν άλλη προσέγγιση στην ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έτσι όπως αυτή εξελίσσεται από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έως τις μέρες μας. Στο κουφάρι ενός πλοίου, που συνθέτει το σκηνικό της έκθεσης, αναπτύσσονται όλα τα σημαντικά επεισόδια της πορείας του Πολεμικού Ναυτικού, μέσα από μικρές άγνωστες ιστορίες. Επιλεγμένα αντικείμενα που δεν έχουν ως τώρα εκτεθεί παρουσιάζονται μαζί με φωτογραφικό υλικό, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, έτσι ώστε οι επισκέπτες να συμμετέχουν με όλες τους τις αισθήσεις, να κατανοήσουν, να συγκινηθούν και να προβληματιστούν. Η νέα έκθεση, παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 16 Φεβρουαρίου 2016.

 

«Toy Stories» στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
Μια έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών

Μια έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνδιών απ' όλο τον κόσμο, με τίτλο «Τοy Stories» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η έκθεση ξεκινά στις 5 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 100 σπάνια και μοναδικά παιχνίδια από τη συλλογή του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων), μία από από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών του κόσμου.

 

ICE AGE - ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ. 12.000 χρόνια πριν. Η τελευταία εποχή των Παγετώνων φτάνει σιγά - σιγά στο τέλος της!

Στη Γη μαζί με τους πρώτους ανθρώπους κατοικούν μεγαλοπρεπή μαμούθ, προϊστορικές τίγρεις, σμιλόδοντες, γιγαντιαίοι βραδύποδες, γλυπτόδοντες, προϊστορικές αρκούδες και άλλα μεγαλοπρεπή πλάσματα. Είστε έτοιμοι να περπατήσετε στα γιγαντιαία χνάρια τους και να ανακαλύψετε τον κόσμο τους; Ανακαλύψτε τα μοναδικά αυτά ζώα σε πιστές αναπαραστάσεις σε φυσικό μέγεθος, μέσα στη συναρπαστική και συνάμα επιμορφωτική αυτή έκθεση.

 

ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ - Ταξίδι στην Αιωνιότητα

Η έκθεση «ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ-Ταξίδι στην Αιωνιότητα» δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να ταξιδέψει χιλιάδες χρόνια πριν, να πάρει μέρος στην ανασκαφή του σπουδαίου Βρετανού αρχαιoλόγου Howard Carter και να νιώσει τη συγκίνηση και τον θαυμασμό από το πλήθος και τη λάμψη των εκατοντάδων αρχαιολογικών ευρημάτων που συνόδευσαν τον νεαρό Φαραώ στη μετά-θάνατον ζωή. Τα πιστά αντίγραφα των ανεκτίμητων θησαυρών από τον τάφο του Τουταγχαμών που παρουσιάζονται στην έκθεση και που κατασκευάστηκαν από έμπειρους τεχνίτες, υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων, προσφέρουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.

 

Στη Χώρα των Δεινοσαύρων

Καλώς ήρθατε στη χώρα των δεινοσαύρων! Περπατήστε ανάμεσα σε προϊστορικούς γίγαντες που κινούνται, ανοίγουν διάπλατα το στόμα τους και κινούν απειλητικά τις ουρές τους. 30 είδη δεινοσαύρων, πιστές αναπαραστάσεις σε φυσικό μέγεθος, προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους ένα γοητευτικό, συναρπαστικό και παράλληλα επιμορφωτικό θέαμα. Η έκθεση είναι κατάλληλη για επισκέπτες όλων των ηλικιών και αποτελεί ιδανική έξοδο για όλη την οικογένεια.

Η νέα έκθεση παρουσιάζει με συναρπαστικό τρόπο πληροφορίες για τον τόπο όπου ανακαλύφθηκε ο κάθε δεινόσαυρος, την περίοδο που έζησε, τα ανατομικά γνωρίσματα και τις ιδιαιτερότητές τους. Παράλληλα, μαθαίνουμε με τι τρέφονταν, καθώς και επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με την εξέλιξή τους. Είστε έτοιμοι να περπατήσετε στα γιγαντιαία χνάρια τους και να ανακαλύψετε τον κόσμο τους;

 

«Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς»

Μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση για την εξέλιξη του ελληνικού γυναικείου ενδύματος από τον 18ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου παρουσιάζει από τις 8 Μαΐου το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η έκθεση με τίτλο «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς» συγκεντρώνει πάνω από 40 αυθεντικά χαρακτηριστικά ελληνικά ενδύματα από τον 18ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο «Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου» το Φεβρουάριο του 2014 - με αφορμή τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του αλλά και τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος - στη μνήμη της Κούλας Λαιμού.

«Η κατάκτηση του διαστήματος»
Αποστολή στο Μέλλον

Μία από τις πιο ολοκληρωμένες παγκοσμίως εκθέσεις σχετικά με το μέλλον του ανθρώπου στο διάστημα θα φιλοξενεί το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 22 Μαρτίου του 2014. Η έκθεση «Η κατάκτηση του Διαστήματος» από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το MadaTech, το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ (MadaTech, Haifa, Ισραήλ) προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα διαστημικά ταξίδια, ξεκινώντας από την ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, μέχρι τις μελλοντικές αποστολές στο ηλιακό μας σύστημα αλλά και πέρα από αυτό.

 

«Λεονάρντο Ντα Βίντσι: O Άνθρωπος, O Εφευρέτης, H Ιδιοφυία»

Εφευρέτης, καλλιτέχνης, επιστήμονας, μηχανικός, γλύπτης, βιολόγος, μουσικός, αρχιτέκτονας, φιλόσοφος. O Λεονάρντο Ντα Βίντσι υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η έκθεση «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυία» που τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενηθεί σε πάνω από 20 πόλεις του κόσμου (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Λατινική Αμερική, Καναδά) έρχεται από 18 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», για να παρουσιάσει τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής και του έργου της μοναδικής αυτής ιστορικής φυσιογνωμίας.

 

ΚουκλοπαίΖΟΥΜΕ;
Εικαστικό Θέατρο Κούκλας "ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ"
15 χρόνια πορείας ανάμεσα στο θέατρο και στα εικαστικά

Αναδρομική έκθεση με κούκλες, κατασκευαστικά στάδια και βίντεο με αποσπάσματα παραστάσεων της ομάδας εικαστικού θεάτρου κούκλας «Πράσσειν άλογα», από το 1998 που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα.

 

130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης

Ο «Ελληνικός Κόσμος», σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, παρουσιάζουν μια έκθεση-αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα συγγραφέα με τίτλο: «130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης». Η έκθεση, που διοργανώνεται με αφορμή τα 130 χρόνια από τη γέννησή του, πραγματοποιείται πρώτη φορά στην Αθήνα.
Δακτυλογραφημένα έργα με τις χειρόγραφες διορθώσεις του συγγραφέα, προσωπικά του αντικείμενα, όπως το σημειωματάριο-λεύκωμα που ο Καζαντζάκης είχε από κοινού με τον Σικελιανό, τα βιβλία και οι μεταφράσεις τους, αφιέρωμα στα ταξίδια του και φωτογραφίες από έργα του που έχουν μεταφερθεί στο θέατρο ή στον κινηματογράφο είναι ορισμένα από τα εκθέματα που αποκαλύπτουν την πολυτάραχη ζωή και το πλούσιο έργο του συγγραφέα. Η έκθεση, μέσα από το σπάνιο αυτό υλικό -ένα μέρος του οποίου εκτίθεται πρώτη φορά-, αναδεικνύει την οικουμενικότητα του Νίκου Καζαντζάκη, αφού παραμένει ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας, και ταυτόχρονα μεταδίδει στον επισκέπτη ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

 

«Το πρόβατο» -Οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη

Μέσα από έργα τέχνης, φωτογραφικό, οπτικοακουστικό υλικό και αρχιτεκτονικές κατασκευές, η Έκθεση παρουσιάζει πτυχές της ευρωπαϊκής κληρονομιάς του ποιμενικού βίου, από τη μυθολογία, τους συμβολισμούς, μέχρι και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.
Από τις 15 Οκτωβρίου έως και 15 Νοεμβρίου 2013 στον «Ελληνικό Κόσμο»..

 

Ο Πλανήτης σε χρειάζεται... Ζήσε στο 2050!

Ψηφιακή έκθεση που καλεί τους επισκέπτες να μεταφερθούν στο μέλλον με άμεσο, διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο, να δώσουν τις δικές τους προτάσεις για τη βιωσιμότητα του Πλανήτη και να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της Πόλης του Μέλλοντος. Η έκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την ΑCT (αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) σχεδιάστηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου. Έχει δεχτεί περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες σε όλο τον κόσμο (Ν.Α. Ασία, Η.Π.Α., Ευρώπη).
Από τις 21 Απριλίου 2013 στον «Ελληνικό Κόσμο».

 

Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική

Η έκθεση «Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική» έρχεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και, μέσα από διαφορετικές προκλήσεις και δραστηριότητες, μεταφέρει τους επισκέπτες στην πιο παγωμένη ήπειρο του πλανήτη. Τους καλεί να ζήσουν στις ακραίες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες εκεί, να ανακαλύψουν την καθημερινή ζωή, να οδηγήσουν οχήματα χιονιού (snowmobile), να κάνουν βουτιά στην παγωμένη θάλασσα και να μελετήσουν άγρια ζώα. Η έκθεση αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής και ήταν μέρος των δράσεων με τις οποίες συμμετείχε το Ηνωμένο Βασίλειο στο Διεθνές Πολικό Έτος (2007-2008). Αποτελεί την πιο αντιπροσωπευτική έκθεση για την παγωμένη ήπειρο της Ανταρκτικής που σχεδιάστηκε ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την υποστήριξη του ΑΤΤΙΚΟΥ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
(Περίοδος: Οκτώβριος 2012-Μάιος 2013)

 

Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών

Η έκθεση έχει θέμα την ανάπτυξη των μαθηματικών και της μαθηματικής σκέψης στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (βίντεο, ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές, εκθέματα Εικονικής Πραγματικότητας) και υιοθετώντας τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις, επιχειρεί να προβάλει τη σημασία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών για τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η περιήγηση ξεκινά από τον 6ο αιώνα π.Χ. και φτάνει έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., με σταθμούς στα πιο σημαντικά «επεισόδια» και πρόσωπα της ιστορίας των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών. Σύντομη αναφορά γίνεται, επίσης, στα προελληνικά μαθηματικά των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων, όπως και στην πορεία των κειμένων των Ελλήνων μαθηματικών μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου, από τα μοναστήρια του Βυζαντίου και τα αντιγραφικά εργαστήρια των Αράβων έως τους Ευρωπαίους επιστήμονες της Αναγέννησης και της περιόδου της Eπιστημονικής Eπανάστασης. Τη συνολική εικόνα για τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά συμπληρώνουν οι εφαρμογές της επιστήμης στην αστρονομία, τη μαθηματική γεωγραφία και τη μουσική.
(Περίοδος: 2003-2013)

Ecosmosis

Από τις 30 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου 2012 πραγματοποιείται στο Κτήριο 1 του «Ελληνικού Κόσμου» η έκθεση Ecosmosis, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος δράσεων Against all odds (AOO) με θέμα «Ηθική/Αισθητική». Σε ένα εικαστικό τρισδιάστατο διαδραστικό περιβάλλον η αρχιτεκτονική καλείται να διερευνήσει ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, την οικολογία και τον πολιτισμό. Συμμετέχουν καταξιωμένα ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία, με σημαντικά έργα οικολογικού σχεδιασμού.
(Περίοδος: 30 Μαΐου-30 Ιουνίου 2012)

 

Γιάννης Μέτσης - Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών

Έκθεση αφιερωμένη σ' έναν μεγάλο άνθρωπο του χορού, το χορευτή, χορογράφο και δάσκαλο Γιάννη Μέτση παρουσιάζει ο «Ελληνικός Κόσμος» με τη συνεργασία του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Ο Γιάννης Μέτσης, χορευτής με διεθνή καριέρα στον κλασικό χορό, εισήγαγε με το χορογραφικό του έργο το νεοκλασικό μπαλέτο στην Ελλάδα. Στην έκθεση παρουσιάζεται άγνωστο υλικό από το προσωπικό του αρχείο: κοστούμια, αντικείμενα, μακέτες κοστουμιών, προγράμματα παραστάσεων, φωτογραφικό υλικό, σημειώσεις και οπτικοακουστικό υλικό. Η έκθεση συνοδεύεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χορογραφώντας τη μουσική», ειδικά διαμορφωμένο για όλες τις ηλικίες των μαθητών.
(Περίοδος: Οκτώβριος 2011-Ιούνιος 2012)

 

Μύθοι και τέρατα

Η επιτυχημένη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, που ήρθε πρώτη φορά στην Ελλάδα, ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι για μικρούς και μεγάλους. Σε ένα χώρο 600 τ.μ. εντυπωσιακά animatronics σε φυσικό μέγεθος, μοντέλα, προθήκες με απολιθώματα, γραφικά και φωτογραφίες ζωντάνεψαν ορισμένους από τους πιο γνωστούς αρχαίους μύθους.
Ποια πλάσματα υπήρξαν ιστορικά και ποια είναι απλώς προϊόν μυθοπλασίας; Πού βρίσκονται τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας; Τι ωθεί τον ανθρώπινο νου να δημιουργήσει αυτές τις μορφές; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία επιχειρούσε να απαντήσει η έκθεση με πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο.
(Περίοδος: Οκτώβριος 2011-Φεβρουάριος 2012)

 

Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά

H έκθεση «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά» είχε επίκεντρο τις αξίες που γεννήθηκαν στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας και διαμόρφωσαν τη σύγχρονη πολιτική σκέψη: την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την παιδεία, την ισονομία, την ελευθερία του λόγου, την κοινωνικότητα και τη συνεισφορά στα κοινά. Με φυσικά εκθέματα και διαδραστικές εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας ζωντάνευε η κοινωνική, πολιτική και πνευματική πραγματικότητα της πόλης των Αθηνών την εποχή που διαμορφώθηκε κτηριακά η Αγορά. Η έκθεση χρονικά κάλυπτε κυρίως την Κλασική και την Πρώιμη Ελληνιστική περίοδο (περίπου 5ος-3ος αι. π.Χ.), ενώ αναφορά γινόταν στην ιστορική πορεία προς τη δημιουργία της Αγοράς και στη χρήση της σε μεταγενέστερες εποχές, όπως στη Ρωμαϊκή περίοδο. Η έκθεση παρουσίαζε ακόμη τον τρόπο με τον οποίο η νεότερη Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα έχουν ενσωματώσει στους θεσμούς τους τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά των θεσμών που γεννήθηκαν στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.
(Περίοδος: Δεκέμβριος 2007-Σεπτέμβριος 2011)

 

 

Θέατρο, μια τέχνη τεχνών

Δραματουργοί, ηθοποιοί και ρόλοι, σκηνικά, κουστούμια και μάσκες, χρώματα, φώτα και μουσική συνυπάρχουν στην έκθεση του ΙΜΕ, όπου το θέατρο εξετάζεται ως συνύπαρξη πολλών καλλιτεχνών πάνω στη σκηνή με στόχο να δημιουργηθεί το οπτικό και ηχητικό περιβάλλον της παράστασης. Το θέατρο παρουσιάζεται μέσα από μια νέα οπτική γωνία, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ανακαλύψει πτυχές που δεν ήταν ορατές με την πρώτη ματιά και να παρακολουθήσει την «περιπέτεια» ενός θεατρικού κειμένου από το χαρτί στη σκηνή. Mεγάλες «σχολές» του θεάτρου, σημαντικοί δραματουργοί, σπουδαία έργα και αξιόλογοι ρόλοι παρουσιάζονται μέσα από κείμενα, φωτογραφίες -ελληνικών κυρίως- παραστάσεων, κουστούμια και θεατρικά αποσπάσματα, εξοικειώνοντας τον επισκέπτη με την ιστορία του Δυτικού θεάτρου, αλλά και του ελληνικού από την εποχή των Κλασικών χρόνων έως τις μέρες μας.
(Περίοδος: Ιανουάριος 2006-Σεπτέμβριος 2011)

Μαγεία και Βυζάντιο

Φωτογραφίες, σχέδια αντικειμένων και κείμενα Βυζαντινών λογίων αποτελούσαν το υλικό της έκθεσης «Μαγεία και Βυζάντιο», η οποία επιχειρούσε να προσεγγίσει το φαινόμενο της μαγείας μέσα από τα μάτια των Βυζαντινών. Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (24 έως 26 Σεπτεμβρίου 2010), που φέτος (2010) είχε θέμα «Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο».
(Περίοδος Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2010)

 

Ο Miró της Μαγιόρκα

Η έκθεση «Ο Miró της Μαγιόρκα», με πρωτοεμφανιζόμενα στην Ελλάδα έργα του μεγάλου Καταλανού καλλιτέχνη, φιλοξενήθηκε στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου» από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 6 Ιουνίου 2010. Η έκθεση περιλάμβανε έργα του Miró από την ώριμη περίοδο της δημιουργίας του στο εργαστήρι του στη Μαγιόρκα: επιλεγμένα λάδια της περιόδου 1976-1981, πρωτότυπα χαρακτικά έργα από τις σειρές Els gossos (Τα σκυλιά), Gens de la mer ('Ανθρωποι της θάλασσας) Fundació Palma, καθώς και φωτογραφίες των Jean-Marie del Moral και Francesc Catalá-Roca, που απαθανατίζουν τον καλλιτέχνη στο εργαστήριό του. Παράλληλα, προβαλλόταν το ντοκιμαντέρ «Τα φωσφορίζοντα ίχνη των σαλιγκαριών», που αποτελούσε μια αναδρομή σε εκείνη τη δημιουργική στιγμή κατά την οποία ο Mirό έβαλε χρώμα στα όνειρά του.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. και το Ίδρυμα Pilar i Joan Miró στη Μαγιόρκα και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Καρόλου Παπούλια και της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Την επιμέλειά της υπέγραφε ο κ. Μάριος Ελευθεριάδης.
(Περίοδος Φεβρουάριος-Ιούνιος 2010)

 

Η θάλασσα θεών, ηρώων και ανθρώπων στην αρχαία ελληνική τέχνη

Η έκθεση «Η θάλασσα θεών, ηρώων και ανθρώπων στην αρχαία ελληνική τέχνη» ("La mer des dieux, des héros et des hommes dans l'art grec antique") αποτελούσε μια περιήγηση στη θάλασσα μέσα από φωτογραφικές απεικονίσεις σκηνών της αγγειογραφίας. Εκεί ο επισκέπτης ανακάλυπτε ένα πλήθος θεών και ηρώων και πανάρχαιους μύθους, που είναι πηγή έμπνευσης για την τέχνη και τη λογοτεχνία από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας. .

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009. Ταυτόχρονα, δόθηκε διάλεξη της κυρίας Αλίκης Σαμαρά-Kaufmann, Αρχαιολόγου, Ειδικής Συνεργάτιδας στο τμήμα Ελληνικών, Ρωμαϊκών και Ετρουσκικών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου, με θέμα «Ταξίδια στην αρχαία ελληνική κεραμική: Μύθος και πραγματικότητα». Η έκθεση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη συμβολή του συλλόγου "Elia" και την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.
(Περίοδος Νοέμβριος 2009-Ιανουάριος 2010)

 

Το βραχιόλι: Νεοελληνικό και Ethnic (19ος-20ός αιώνας)

Έκθεση της συλλογής βραχιολιών της Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου

Από τις 10 Νοεμβρίου 2008 μέχρι τα τέλη Μαΐου 2009 φιλοξενήθηκε στον «Ελληνικό Κόσμο» έκθεση με συλλογή βραχιολιών της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου. Η έκθεση ήταν η πρώτη που διοργανώθηκε στους νέους εκθεσιακούς χώρους του «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Περιλάμβανε περισσότερα από διακόσια βραχιόλια, νεοελληνικά και άλλων λαών, του 19ου και 20ού αιώνα. Καθένα έκρυβε και μία ξεχωριστή ιστορία, όπως άλλωστε και ο κάτοχός του, αντικατοπτρίζοντας θεατές και αθέατες όψεις της καθημερινότητας. Με αυτό τον τρόπο οι προσωπικές ιστορίες γίνονταν αφετηρία για να διερευνηθούν ευρύτερα ιστορικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η μετακίνηση πληθυσμών, μιας και πολλές φορές τα κοσμήματα βρέθηκαν μακριά από τους τόπους κατασκευής τους, αλλά και ζητήματα που αφορούσαν την κοινωνική διαστρωμάτωση, αφού αυτά αποτελούσαν δείγμα ευμάρειας των κατόχων τους.
(Περίοδος Νοέμβριος 2008-Μάιος 2009

 

Ιστορίες Ολυμπιακών Αγώνων. Μία άλλη έκθεση.

Με επίκεντρο τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την αναβίωσή τους το 1896 έως τη διοργάνωση της Αθήνας το 2004, η έκθεση παρουσίαζε τη σημασία των Αγώνων στο επίπεδο του ατόμου, της πόλης, του έθνους/κράτους και στο επίπεδο της παγκόσμιας κοινότητας. Εστίαζε σε προσωπικές ιστορίες αθλητών, όπως του Σπύρου Λούη, του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα και της Νάντια Κομανέτσι, σε πόλεις που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση των Αγώνων, όπως η Βαρκελώνη και η Μόσχα, σε θέματα αποκλεισμού από Αγώνες και στη σχέση του με θέματα οικονομικής ή πολιτικής ευρωστίας. Πολυμέσα, τρισδιάστατα γραφικά, Eικονική Πραγματικότητα, λόγος και εικόνα, αντικείμενα και ειδικές κατασκευές, συνέθεταν ένα ελκυστικό εκθεσιακό περιβάλλον, στο οποίο ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει την πορεία που επιθυμεί, αλλά και να καταθέσει τη δική του άποψη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
(Περίοδος 2004-2006)

 

Θησαυροί μέσα από έναν κουμπαρά

Η έκθεση, μέσα από τρεις ενότητες, φωτογραφικό υλικό και απλά κείμενα παρουσίαζε στοιχεία από την ιστορία του νομίσματος και από την οικονομική ιστορία του νέου ελληνικού κράτους. Ταυτόχρονα, γινόταν ορατή η ιδέα της αποταμίευσης και παρουσιαζόταν η ιστορία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
(Περίοδος 2005-2007)

 

Σταυροφορίες: Μύθος και Πραγματικότητα

Μεγάλη περιοδεύουσα έκθεση ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου, που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το Ίδρυμα Πιερίδη της Κύπρου (συντονιστής φορέας), το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Superintendence of Cultural Heritage της Μάλτας και το Instituto per le Technologie Applicate ai Beni Culturali-Consiglio Nazionale delle Richerche της Ιταλίας. Θέμα της ήταν η επίδδραση των σταυροφοριών στους πολιτισμούς της Μεσογείου και αντίστροφα, ξεκινώντας από την αφετηρία τους τον 11ο αιώνα μέχρι και την εκδίωξη του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη από τη Μάλτα το 1798. Πάνω από 200 ευρήματα εκτέθηκαν -τα περισσότερα για πρώτη φορά- σε μια εντυπωσιακή «καστροπολιτεία», εμπνευσμένη από μεσαιωνικά πρότυπα, που σχεδίασε ο επιμελητής της έκθεσης κ. Γιάννη Τουμαζής. Το ΙΜΕ συμμετείχε στην έκθεση σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας το πολυμεσικό έκθεμα «Ο κόσμος των Σταυροφοριών», το οποίο περιλάμβανε ψηφιακές εικόνες πραγματικών αντικειμένων, χάρτες και κείμενα. Η έκθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Πολιτισμός 2000».
(Περίοδος Φεβρουάριος-Ιούνιος 2005)

 

Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4000 χρόνια ελληνικής φορεσιάς

Πρόκειται για ένα πανόραμα της ελληνικής ενδυμασίας από τους Προϊστορικούς χρόνους έως τις αρχές του εικοστού αιώνα, σε συνεργασία με το βραβευμένο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (ΠΛI). Χειροποίητες κατασκευές, αντικείμενα που σχετίζονται με το ένδυμα -όπως αργαλειοί-, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, ειδικές κατασκευές, εφαρμογές πολυμέσων, φωτογραφίες και βίντεο πρόσφεραν μια πρωτότυπη και ταυτόχρονα θεατρική προσέγγιση του θέματος. Η μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τα βίντεο του Κωνσταντίνου Τσεκλένη με χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου συνέβαλαν ώστε να χαρακτηριστεί η έκθεση πολυθέαμα. H έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η ενδυματολόγος και Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος κα Iωάννα Παπαντωνίου, πλαισιωνόταν από χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας.
(Περίοδος: 29 Σεπτεμβρίου 1999-2 Φεβρουαρίου 2003)

 

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα... Εθνικές Επέτειοι και Ιστορική Μνήμη

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που φιλοξενήθηκε στον «Ελληνικό Κόσμο» και την πρώτη σε επισκεψιμότητα στην Eλλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Yπουργείου Παιδείας. Mε αφορμή τις εθνικές επετείους της 28ης Oκτωβρίου και της 25ης Mαρτίου, η έκθεση είχε στόχο τη σύγχρονη προσέγγιση της ιστορίας και επιχειρούσε μια διαφορετική «ανάγνωση» ιστορικών θεμάτων, πέρα από το σχολικό εγχειρίδιο.
H τοπογραφία των επετείων, ο ήρωας, ο εορτασμός, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, η ατομική και συλλογική μνήμη αποτελούσαν πέντε ενότητες, οι οποίες ανέλυαν και παρουσίαζαν τρόπους που θυμόμαστε το ιστορικό παρελθόν. H αίσθηση ότι η ιστορία βρίσκεται γύρω μας και αποτυπώνεται στον καθημερινό μας χώρο, στην πόλη, στο μουσείο, στην τέχνη, στο λόγο των Mέσων Mαζικής Eπικοινωνίας, έδινε τη δυνατότητα, ακόμα και στους πιο διστακτικούς, να νιώσουν ότι το παρελθόν δεν είναι κάτι μακρινό και αδιάφορο αλλά μας αφορά όλους.
Ο θεωρητικός σχεδιασμός της έκθεσης στηρίχτηκε σε δύο βασικές αντιλήψεις: το ιστορικό παρελθόν έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διαμόρφωση του παρόντος και κάθε εποχή προσθέτει τη δική της εκδοχή για το παρελθόν. Ο τρόπος συγκρότησης της συλλογικής μνήμης βρισκόταν στο επίκεντρο αυτού του προβληματισμού και ήταν ο κύριος άξονας της έκθεσης.
(Περίοδος 1998-2001)

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ