Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
01-11-2007
Παρουσίαση βιβλίου: «ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ. Μια πορεία - μια υπόσχεση»


Συγγραφέας: κα Σοφία Ι. Πετρίδου-Καππάτου
Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2007

σελ. 446 - τιμή: 18 ευρώ

Το βιβλίο «Από τον Πόντο στην Κεφαλλονιά. Μια πορεία – μια υπόσχεση», παραγωγής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, είναι το πρώτο έργο της κας Σοφίας Ι. Πετρίδου-Καππάτου. Στο έργο αυτό η συγγραφέας περιγράφει τη ζωή του πατέρα της, που εκτυλίσσεται παράλληλα με μεγάλες και καθοριστικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Το βιβλίο αφηγείται το οδοιπορικό του Γιάννη Πετρίδη, που γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1910 στο χωριό Παλουκλάρ της Πάφρας του Πόντου. Μετά το διωγμό από τον Πόντο, την απώλεια των δικών του ανθρώπων και τις κακουχίες, παρακολουθούμε τους βασικούς σταθμούς της ζωής του, στο Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου, στο Ζάππειο Αμερικανικό Ορφανοτροφείο, στην ουγγρική πρεσβεία στην Αθήνα και στο αλβανικό μέτωπο, για να καταλήξει στην Κεφαλλονιά. Αυτή η διαδρομή έγινε βιβλίο και καταδεικνύει πόσο σημαντική μπορεί να είναι η ζωή ενός «ασήμαντου» φαινομενικά ανθρώπου.

Με μυθιστορηματικό τρόπο η συγγραφέας καταγράφει την πολυτάραχη ζωή του πατέρα της, μέσα από την οποία παρακολουθούμε τις επιπτώσεις που έχει το ιστορικό γίγνεσθαι στη μοίρα ενός ανθρώπου, όταν βρίσκεται σε κάποιο μέρος τη λάθος στιγμή.

Όπως λέει η ίδια η συγγραφέας: «Το έργο αυτό αναφέρεται στη ζωή του πατέρα μου και βέβαια της μητέρας μου ως μέρος της ζωής του. Είναι η εκπλήρωση της επιθυμίας και των δύο γονιών μου, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η ζωή τους ήταν σαν μυθιστόρημα και ότι εγώ θα μπορούσα να τη γράψω σε βιβλίο. Το έργο αυτό βασίστηκε στις διηγήσεις τους, τις προσωπικές μου αναμνήσεις και διάφορα έγγραφα που οι ίδιοι μου έδωσαν για το σκοπό αυτό. Η συγγραφή του, που διήρκεσε πέντε χρόνια, άρχισε το 2000, αφού έχασα και τον πατέρα μου, και είναι ίσως, πέρα από την τήρηση της ιερής υπόσχεσης σε δύο ανθρώπους που δεν υπάρχουν πια, η απάντησή μου στο γεγονός της απώλειας».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
H κα Σοφία Ι. Πετρίδου-Καππάτου γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Ο πατέρας της, Ιωάννης Α. Πετρίδης, γεννήθηκε στην Πάφρα του Πόντου και η μητέρα της, Μαρία Γ. Κορκού, στο Τούρνο Σεβερίνο της Ρουμανίας από γονείς Κεφαλλονίτες. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι πτυχιούχος Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας. Από το 1994 μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται μόνιμα στην Κεφαλλονιά.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου. Αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, υλοποιεί μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού.

Σημαντικό τμήμα της δραστηριότητας του ΙΜΕ αποτελούν οι εκδόσεις. Μέχρι σήμερα το ΙΜΕ έχει στο ενεργητικό του την έκδοση 19 βιβλίων, ενώ έντονη είναι η δραστηριότητά του και στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Για ορισμένα από τα βιβλία αυτά το ΙΜΕ έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας, ενώ δύο έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Center for Hellenic Studies (CHS) του Harvard University.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τις εκδόσεις του μπορείτε να βρείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: http://www.ime.gr/ και http://publications.ime.gr/ ή στο τηλ. 212 254 3800.



copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ