Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
18-09-2008
Η έκθεση «Θέατρο, μια τέχνη τεχνών» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, με τη χορηγία της Eurobank EFG


Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, λίγο μετά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επισκέπτεται και πάλι τη συμπρωτεύουσα με την έκθεση «Θέατρο, μια τέχνη τεχνών», η οποία έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 19 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Νοεμβρίου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, με την αποκλειστική χορηγία της Eurobank EFG.

Σκοπός της έκθεσης είναι οι επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου, να προσεγγίσουν τη σχέση του με τις άλλες τέχνες, αλλά και να παρακολουθήσουν την ιστορία του, από τη γέννηση της αρχαίας τραγωδίας μέχρι τις μέρες μας. Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο άξονες, τη δραματουργία και την παράσταση, ενώ, επιχειρώντας να φωτίσει τη μαγική στιγμή της συνάντησης πολλών μορφών τέχνης πάνω στη σκηνή, χωρίζεται σε επτά ενότητες: Η αρχιτεκτονική, τα σκηνικά, ο φωτισμός, η μουσική, τα κοστούμια, η μάσκα/το μακιγιάζ και οι μορφές θεάτρου χωρίς ηθοποιούς (θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο) αναδεικνύονται ως αυτοτελείς μορφές τέχνης και στη συνέχεια όλες μαζί ως αναπόσπαστα κομμάτια της τέχνης του θεάτρου.

Η έκθεση βασίζεται σε εκτεταμένη θεατρολογική έρευνα και πλαισιώνεται από αρχειακό υλικό που προσέφεραν ιδιώτες και φορείς, με κυριότερους το Εθνικό Θέατρο και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (Π.Λ.Ι.). Μεγάλες «σχολές» του θεάτρου, σημαντικοί δραματουργοί, σπουδαία έργα και αξιόλογοι ρόλοι παρουσιάζονται μέσα από εκθέματα, εξοικειώνοντας τον επισκέπτη με την ιστορία του δυτικού θεάτρου, αλλά και του ελληνικού, από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Μεταξύ άλλων, η έκθεση περιλαμβάνει κείμενα, φωτογραφίες, μουσική, μακέτες κτηρίων, σκηνικών και κοστουμιών, μάσκες, φιγούρες Καραγκιόζη, κούκλες, κοστούμια και προγράμματα παραστάσεων.

Η έκθεση «Θέατρο, μια τέχνη τεχνών», αποκλειστικός χορηγός της οποίας είναι ο όμιλος Eurobank EFG, παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Αθήνα, στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, τον Ιανουάριο του 2006 και εγκαινιάστηκε από τον αείμνηστο Νίκο Κούρκουλο, Καλλιτεχνικό Διευθυντή, τότε, του Εθνικού Θεάτρου. Έκτοτε περιοδεύει στην Ελλάδα, έχοντας περάσει ήδη από την Κέρκυρα και τα Χανιά, ενώ έχει φιλοξενηθεί και στη Λευκωσία.

Πληροφορίες για την έκθεση
19 Σεπτεμβρίου - 9 Νοεμβρίου 2008
Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας


Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα:    Κλειστά
Τρίτη - Τετάρτη - Πέμπτη:    11:00-15:00
Παρασκευή:    11:00-15:00 & 17:00-20:00
Σάββατο:    15:00-21:00
Κυριακή:    11:00-21:00

Είσοδος ελεύθερη

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας
6ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης – Θέρμης
570 01 Θέρμη
τηλ.: 2310 483000


Χορηγός έκθεσης

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού (www.ime.gr) ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου. Αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, υλοποιεί εκθέσεις, προβολές Εικονικής Πραγματικότητας και εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού.

Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»
Ο «Ελληνικός Κόσμος» (www.hellenic-cosmos.gr), το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην οδό Πειραιώς 254, εγκαινιάστηκε το 1998 και φέτος έκλεισε 10 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Το διάστημα αυτό, ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο χώρος με τις περισσότερες επισκέψεις μαθητών στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως υπερσύγχρονο μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006, εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ φέτος το Μάρτιο, ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Θέατρον», ένας νέος πολυδύναμος πολιτιστικός χώρος, πολλαπλών δυνατοτήτων.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας αποτελεί ένα κοινωφελές, πολιτιστικό, επιμορφωτικό, μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα, που προβάλλει τον τεχνικό πολιτισμό και δημιουργεί για τους νέους και το ευρύτερο κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για την ενημέρωσή τους γύρω από τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Στους χώρους του λειτουργούν ψηφιακό Πλανητάριο, Κοσμοθέατρο, Προσομοιωτής, Συνεδριακό Κέντρο, Βιβλιοθήκη, ενώ σύντομα πρόκειται να εγκαινιαστούν τα μόνιμα εκθετήρια του Μουσείου Τεχνολογίας: Έκθεση Αυτοκινήτων, Τεχνοπάρκο με συμμετοχικά εκθέματα, Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

18-09-2008
Η έκθεση «Θέατρο, μια τέχνη τεχνών» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, με τη χορηγία της Eurobank EFG


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ