Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
25-07-2008
Ο «Ελληνικός Κόσμος» φιλοξενεί «Το Φόρεμα της AV» του Νίκου Φλώρου


Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Kέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, φιλοξενεί το έργο «Το Φόρεμα της ΑV» του διεθνούς φήμης Έλληνα καλλιτέχνη Νίκου Φλώρου. Πρόκειται για ένα γλυπτό κοστούμι εμπνευσμένο από τη βασίλισσα Ελισάβετ Α΄, φτιαγμένο από 400 εξώφυλλα της εφημερίδας ATHENS VOICE. Το μοναδικό αυτό φόρεμα, εξαιρετικής γλυπτικής και υψηλής ραπτικής, είναι εγκατεστημένο στο Κτήριο 1 του «Ελληνικού Κόσμου» και μπορεί να το δει κάθε επισκέπτης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Το γλυπτό κοστούμι είναι σουρεαλιστικό με στοιχεία pop art. Έχει διαστάσεις: 1,80 μ. ύψος και 4 μ. μήκος. Για την κατασκευή του χρειάστηκαν τέσσερις μήνες, καθώς τα εξώφυλλα των εφημερίδων είναι πλεγμένα με ιδιαίτερο τρόπο μεταξύ τους και στηρίζονται σε ένα συρμάτινο σκελετό.

Το έργο του Νίκου Φλώρου έχει και διδακτικό χαρακτήρα, καθώς μεταφέρει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό μήνυμα: Κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο υλικό αποδεικνύει ότι χαρτιά και υλικά φαινομενικά άχρηστα μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και πρώτη ύλη για δημιουργίες υψηλής και πρωτότυπης τέχνης.

Με τη λογική αυτή, το έργο έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει τα περιβαλλοντικά προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»: τη νέα προβολή της «Θόλου» «Η γη είναι το σπίτι μας», που απαντά σε όλα τα ερωτήματα για το περιβάλλον και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να συμβάλει στην προστασία του μέσα από καθημερινές απλές πρακτικές και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανακύκλωση «Αυτό σε ποιον κάδο μπαίνει; Ανακύκλωση τώρα!», που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά του δημοτικού, μέσα από παιχνίδι και εργαστήρια δραστηριοτήτων, να μάθουν τι σημαίνει ανακύκλωση.


Λίγα λόγια για το Νίκο Φλώρο

Ο Νίκος Φλώρος, σημαντικός καλλιτέχνης στο σχεδιασμό και τη δημιουργία πρωτότυπων κοστουμιών, έχει συνδυάσει την υψηλή ραπτική με την αισθητική γλυπτική δημιουργώντας εξαιρετικά έργα τέχνης. Με τη χρήση πρωτότυπων υλικών στα έργα του, όπως κουτιά αναψυκτικών και εφημερίδες, έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις.
Έχει σχεδιάσει κοστούμια για πολλές θεατρικές παραστάσεις και για τηλεοπτικές παραγωγές ενώ έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλά μουσεία, όπως το Metropolitan Museum και το Whitney Museum, αλλά και σε χώρους όπως ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα. Συγχρόνως έχει συμμετάσχει στην έκθεση για τη Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο της Τραπέζης της Ελλάδος, σε έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κ.α. Ο Τύπος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχει ασχοληθεί εκτενώς με το έργο του και έχουν γραφτεί εξαιρετικές κριτικές γι΄ αυτό.
Ο Νίκος Φλώρος, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, γεννήθηκε το 1970 στην Τρίπολη Αρκαδίας. Σπούδασε dramatic performance και design, κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο στην Αθήνα και ζωγραφική στο École des Beaux Arts στο Παρίσι.


Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην οδό Πειραιώς 254, εγκαινιάστηκε το 1998 και φέτος κλείνει 10 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Όλα αυτά τα χρόνια επιδεικνύει σημαντικό έργο έχοντας καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Πολιτισμού και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Πέρυσι απέκτησε τη «Θόλο», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας και φέτος το «Θέατρον», ένα κτήριο πολλαπλών χρήσεων, όπου θα παρουσιάζονται θεατρικές, μουσικές παραστάσεις και συναυλίες αλλά και συνέδρια, εταιρικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, καθώς και θεάματα με ιδιαίτερες σκηνικές απαιτήσεις.


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

25-07-2008
Ο «Ελληνικός Κόσμος» φιλοξενεί «Το Φόρεμα της AV» του Νίκου Φλώρου


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ