Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
10-04-2008
«Είμαι όπως τρώω...»


Το «Είμαι όπως τρώω...» είναι το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ελληνικός Κόσμος» με θέμα τη διατροφή, που διαμορφώθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, κοινωφελή οργανισμό, ειδικό σε θέματα διατροφής.

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού και της Α' Γυμνασίου και έχει ως στόχο την εκπαίδευσή τους πάνω σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αξία της ισορροπημένης διατροφής, τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών, τα υλικά και τις μεθόδους παρασκευής και συντήρησης του φαγητού και τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας.

Το «Είμαι όπως τρώω...» είναι αποτέλεσμα της μακράς εμπειρίας και τεχνογνωσίας δύο κοινωφελών οργανισμών, μοναδικών στο χώρο τους. To Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με πολυετή πείρα στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, με εξειδίκευση σε θέματα διατροφής, ανέπτυξαν από κοινού ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο μέσα από την παρατήρηση και την ενεργό συμμετοχή των παιδιών τούς δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουν εύκολα και δημιουργικά όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διατροφή.

Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά μαθαίνουν για τις διαφορετικές ομάδες των τροφών και τα θρεπτικά συστατικά τους και μέσα από παιχνίδια και ποικίλες δραστηριότητες αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα, αλλά καλές ή κακές διατροφικές συνήθειες. Μέσω της συμμετοχής, της παρατήρησης και της φαντασίας, διαπιστώνουν επιπλέον ότι η τροφή δεν αποτελεί μόνο στοιχείο αναγκαίο για την επιβίωση, αλλά είναι επίσης απόλαυση και διασκέδαση.

Ένα σημαντικό τμήμα του προγράμματος έχει ως στόχο να ενημερώσει τα παιδιά ότι η διατροφή αποτελεί στοιχείο του πολιτισμού, καθώς σχετίζεται άμεσα με τη θρησκεία, την οικογένεια, τη γεωγραφία, την τέχνη, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, τα παιδιά γνωρίζουν τον πλούτο και την πολυμορφία της ελληνικής διατροφής και αποκτούν μια πρώτη επαφή με την κουζίνα άλλων λαών.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πλοηγηθούν στη διαδραστική ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, Coolfood, η οποία παρέχεται στο ελληνικό κοινό μέσα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ. Με παιχνίδια και κουίζ τα παιδιά παίρνουν χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή και τα τρόφιμα.

Το πρόγραμμα «Είμαι όπως τρώω...» απευθύνεται σε σχολικές ομάδες, διαρκεί 45-60 λεπτά και πραγματοποιείται στον «Ελληνικό Κόσμο», από Δευτέρα έως Παρασκευή, σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Θα παρουσιαστεί, επίσης, ως κυριακάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «Ελληνικού Κόσμου».

Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
http://www.hellenic-cosmos.gr/, http://edu.ime.gr/
Κρατήσεις θέσεων: τηλ. 212 254 0629

Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: http://www.iad.gr/



ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ



 




Πολιτιστικό Κέντρο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, εγκαινιάστηκε το 1998 και φέτος κλείνει 10 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκεψιμότητα μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Μάρτιο του 2007 εγκαινίασε τη «Θόλο», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας.

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου» (http://edu.ime.gr/). Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, έχουν σχεδιαστεί ειδικά και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΙΜΕ. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο πάνω σε θέματα τα οποία αφορούν την πλούσια ελληνική και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση. Τα παιδιά παρακινούνται να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται σε όλους τους άρτια εξοπλισμένους –στεγασμένους και υπαίθριους– χώρους του «Ελληνικού Κόσμου».


Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Το Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΙΑΔ) είναι ένας ανεξάρτητος, κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δραστηριοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια στο χώρο της διατροφής. Αποστολή του Ιδρύματος είναι η συμβολή του στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων, στην ενημέρωσή τους σχετικά με την αξία της σωματικής δραστηριότητας και, κατά συνέπεια, στην προαγωγή της υγείας τους. Οι άξονες δράσης γύρω από τους οποίους βασίζονται οι δραστηριότητες του ΙΑΔ είναι η προαγωγή της έρευνας, η κατάκτηση της γνώσης, η διάχυση της πληροφόρησης και η εκπαίδευση του κοινού και των ειδικών. Με γνώμονα την εκπλήρωση του στόχου του, το Ίδρυμα έχει ήδη πραγματοποιήσει πλήθος ερευνών και έχει οργανώσει συνέδρια και σεμινάρια σε συνεργασία με ελληνικούς και ξένους φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.ά. Επιπλέον, έχει να επιδείξει πλούσια εκδοτική, ενημερωτική και επιμορφωτική δραστηριότητα. Το Ίδρυμα συνεχίζει το έργο του εστιάζοντας ακόμη περισσότερο στον τομέα της εκπαίδευσης, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια σειρά δράσεων, με στόχο να ανοίξει τις πύλες της γνώσης σε θέματα διατροφής στο ευρύ κοινό, και ιδιαίτερα στα παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος (http://www.iad.gr/).

Περισσότερες πληροφορίες:
κα Τζένη Μπόλλα
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Ιδρύματος ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
τηλ. 210 68 54 890 (εσωτ. 106), κιν. 694 9730148


copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ