Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
10-11-2014
Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Νοεμβρίου 2014 στον «Ελληνικό Κόσμο»


Και τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου ο «Ελληνικός Κόσμος» γίνεται ο απόλυτος προορισμός για παιδιά κάθε ηλικίας. Tα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 ετών και άνω), τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους. Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού.

Σαββατιάτικα Οικογενειακά Εκπαιδευτικά Προγράμματα
(Για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τους γονείς τους)

Σάββατο 1 Νοεμβρίου

Αέρας...ο παιχνιδιάρης!

Είναι το στοιχείο της φύσης που ακολουθεί μικρούς και μεγάλους παντού! Τον αισθάνονται αλλά δεν μπορούν να τον δουν. Πού κρύβεται και πώς θα τον ανακαλύψουν; Παιχνίδια, πειράματα και απλές κατασκευές θα μας οδηγήσουν σε μερικές από τις πιο απίθανες κρυψώνες του!

Ένα ταξιδιάρικο πούπουλο υποδέχεται γονείς και παιδιά για να τους συστήσει σε έναν καινούριο αόρατο φίλο, τον Αέρα.  Τα παιδιά ανακαλύπτουν από που ξεκινά τα ταξίδια του, τρέχουν, παίζουν και χορεύουν μαζί του.

Σάββατο 8 Νοεμβρίου

Το λιοντάρι και ο ποντικός

Ο δυνατός και ο αδύναμος, ο μεγάλος και ο μικρός. Δύο ήρωες τόσο διαφορετικοί συναντιούνται σε ένα μύθο του Αισώπου και δείχνουν στους μικρούς μας φίλους πόσο χρειάζεται ο ένας τον άλλο! Πώς κατάφερε ένας μικρούλης ποντικός να σώσει το δυνατό λιοντάρι; Ακριβώς έτσι, πότε μικροί και πότε μεγάλοι, ανακαλύπτουν τη «δύναμή» τους μέσα από παιχνίδια έκφρασης και ρόλων.

Όλοι μαζί αναζητούν τη διαφορετικότητα μέσα από ένα μύθο του Αισώπου. Με ερέθισμα την αφήγηση του μύθου, παιδιά και γονείς δημιουργούν, ξεκινώντας ένα ταξίδι στο μύθο μέσω της δραματοποίησης του. Πώς ένιωθε το λιοντάρι και το ποντίκι στη σπηλιά; Πώς είναι το θυμωμένο λιοντάρι, και τι συμβαίνει όταν αυτό παγιδευτεί;


Σάββατο 15 Νοεμβρίου

Μια μέρα με το Χουμ και την Νταν

Δύο άνθρωποι από κάποια μακρινή εποχή, ο Χουμ και η Νταν ανοίγουν τη σπηλιά τους και υποδέχονται τους μικρούς μας φίλους γύρω από τη φωτιά τους. Ακολουθώντας τα ίχνη, τα παιδιά θα μάθουν μερικά από τα μυστικά τους. Πώς ζούσαν; Τι έτρωγαν; Υλικά όπως η πέτρα και ο πηλός θα τα βοηθήσουν να ανακαλύψουν την καθημερινότητά τους!

Ίχνη ζώων οδηγούν τα παιδιά στη σπηλιά τους για να ανακαλύψουν τα ίχνη τους, μία εστία, πέτρες, βραχογραφίες, κοχύλια, εργαλεία, καρπούς ή αλλιώς τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι άνθρωποι στα προϊστορικά χρόνια!
 

Σάββατο 22 Νοεμβρίου

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, πες μου τα μυστικά σου...


Σε κοιτάζω, με κοιτάζεις... Άραγε με ποιον να μοιάζεις;

Μαγεμένος ή μη, πάντα κάτι έχει να μας πει!

Μέσα από καθρέφτες, αντικείμενα ιδιαίτερα και «μαγικά», τα παιδιά γνωρίζουν τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους γύρω τους. Μεταμορφώνονται, πειραματίζονται και εκφράζονται μέσα από το παιχνίδι!

Με τη βοήθεια  ενός καθρέφτη παιδιά και γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να παρατηρήσουν τους εαυτούς τους, να αντιληφθούν τα διαφορετικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά και να συνεργαστούν και να παίξουν ομαδικά. Ο καθρέφτης αποτελεί έμπνευση για παιχνίδι και δημιουργία!


Σάββατο 29 Νοεμβρίου

Μια σταγόνα ταξιδεύει...

«Γεια σας! Είμαι μία σταγόνα που διαρκώς ταξιδεύει!»

Νερό... σύννεφο... πάγος... βροχή...

Τα παιδιά ακολουθούν το ταξίδι του νερού μέσα από νεροϊστορίες, παίζουν και πειραματιζόνται με πρωταγωνιστή το υγρό στοιχείο!

Πειράματα, θεατρικό παιχνίδι και νεροιστορίες ταξιδεύουν ενήλικες και παιδιά σε μια σειρά από δραστηριότητες που θα εισάγουν τους μικρότερους σε ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα, τον κύκλο του νερού!


Γενικές πληροφορίες για τα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

- Για παιδιά 3-5 ετών
- Ώρα έναρξης: 11:30
 -Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά
- Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα)
- Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
- Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://saturdays.hellenic-cosmos.gr/), Πειραιώς 254, Ταύρος.
- Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.



Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα
(Για παιδιά από 5 έως 12 ετών)


Κυριακή 2 Νοεμβρίου

Ψάλλε μας, θεά, τον τρομερό θυμό του Αχιλλέα!

«Πες στους μικρούς μας φίλους πώς έφτασαν με τα καράβια τους οι Αχαιοί στην Τροία και με το ξύλινο άλογό τους μπήκαν στην πόλη; Πώς ξεκίνησαν όλα; Πώς ένα μήλο στάθηκε αφορμή για να σπείρουν οι θεές τέτοιο μίσος στους ανθρώπους; Πες τους λοιπόν… και εκείνα θα σε ακούσουν με προσοχή!»

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον ποιητή Όμηρο ως τον «παραμυθά» εκείνης της εποχής και αντιλαμβάνονται πως μέσα από τα έπη του μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στο μύθο και την πραγματικότητα.Ποια ήταν η  αφορμή για το ξέσπασμα του τρωικού πολέμου, ποια η εξέλιξη και ποια η έκβασή του;  Ενδεικτικά αντικείμενα δίνουν στους μικρούς μας φίλους την αφορμή  να ξεκινήσουν μια σειρά από δραστηριότητες και παιχνίδια έτσι ώστε να έρθουν σε μια διαφορετικού ύφους επαφή με το ομηρικό έπος.

Κυριακή 9 Νοεμβρίου

Μες στα παλάτια της Κνωσού σαν μπεις, το Μίνωα ή το Μινώταυρο θα βρεις!

Τί κρύβουν τα Μινωικά ανάκτορα και ποιοι μύθοι πλέκονται γύρω από αυτά; Τα παιδιά ξετυλίγουν το μίτο της Αριάδνης και με το θάρρος του Θησέα περιπλανιούνται  μέσα στο δαιδαλώδη λαβύρινθο της Κνωσού.

Οι μικροί μας φίλοι ταξιδεύουν στην Κρήτη της μυθολογίας και της ιστορίας για να ανακαλύψουν στοιχεία από τον μινωικό πολιτισμό. Τα ανάκτορα της Κνωσού, πλούσια σε χρώματα και εικόνες, γίνονται αφορμή για παιχνίδι  και για εξερεύνηση!

Πώς ήταν οι μινωίτισσες και πως οι μινωίτες; Ποιος είναι ο βασιλιάς των ανακτόρων και ποιοι άλλοι ζουν κοντά του; Ποιος ήταν ο Γλαύκος; Πώς μοιάζει η παλαιότερη αίθουσα του θρόνου της Ευρώπης; Τι κρύβεται στις αποθήκες του παλατιού; Τα παιδιά μπορούν άραγε να αποκρυπτογραφήσουν μηνύματα από τα ιδεογράμματα της γραμμικής Β’ που συναντούν στη μινωική Κρήτη;


Κυριακή 16 Νοεμβρίου

Ταξίδι στην παραμυθοχώρα

Το βιβλίο άνοιξε.. σσσς το παραμύθι ξεκινά...

Πώς θα φαινόταν στους μικρούς μας φίλους να είναι οι ήρωες του δικού τους παραμυθιού; Τα παιδιά παίρνουν τα κατάλληλα υλικά και φτιάχνουν τη δική τους «συνταγή» για ένα πετυχημένο παραμύθι!

Η λαϊκή παράδοση ταξιδεύει στο χρόνο από γενιά σε γενιά, μαζί της και τα παραμύθια. Από στόμα σε στόμα ταξιδεύουν όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο… «Ο τυφλός και ο κυνηγός» ένα παραδοσιακό παραμύθι της Νοτίου Αφρικής είναι το ερέθισμα για να παίξουν οι μικροί μας φίλοι με τις αισθήσεις τους και στη συνέχεια να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι…

Κυριακή 23 Νοεμβρίου

Αναζητώντας το Μέγα Αλέξανδρο

Γενναίος, τολμηρός, στον κόσμο ξακουστός… Αλέξανδρος ο Μέγας. Από τη Μακεδονία στις Ινδίες και από την ιστορία στην αιωνιότητα.

Οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα επιτεύγματά του! Πως ήταν τα παιδικά του χρόνια και ποια πρόσωπα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του; Ποια ήταν τα σημαντικότερα πολεμικά γεγονότα και ποια η πορεία της εκστρατείας του;

Λαϊκοί μύθοι, θρύλοι, ιστορίες και εικαστικές απεικονίσεις σχετικά με τον Μέγα Αλέξανδρο ανά τα χρόνια δημιουργούν το μύθο της ιστορικής αυτής προσωπικότητας. Οι μικροί μας φίλοι παίζουν και δημιουργούν με σκοπό να ανακαλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για εκείνον!

Κυριακή 30 Νοεμβρίου

Αποστολή: Διάστημα

Τί υπάρχει στο αχανές διάστημα; Γαλαξίες, άστρα, πλανήτες και φεγγάρια συμπληρώνουν το πάζλ του σύμπαντος. Αντέχεις άραγε να γίνεις μέλος του πληρώματος του «Ελληνικού Κόσμου» σε ένα φανταστικό ταξίδι ανακάλυψης και περιπέτειας στο διάστημα; Τότε προσλαμβάνεσαι….

Το ηλιακό μας σύστημα, οι πλανήτες και οι δορυφόροι τους! Οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν τι υπάρχει πέρα από τη γη αλλά και τις προσπάθειες των ανθρώπων να κατακτήσουν το Διάστημα… Ποιες δυσκολίες συναντούν και πως τις λύνουν; Ποιες αποστολές έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο ηλιακό μας σύστημα και μέχρι που έχει πατήσει το πόδι του ο άνθρωπος; Με ποιους τρόπους συλλέγουμε σήμερα πληροφορίες για το σύμπαν;


Γενικές πληροφορίες για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

- Για Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού
- Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30. Διάρκεια προγραμμάτων 90 λεπτά.
- Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ
- Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
- Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://sundays.hellenic-cosmos.gr/), Πειραιώς 254, Ταύρος.
- Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.


copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ