Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
21-12-2012
«Κοιτάζοντας απέναντι»
Νέα έκδοση του Υποναυάρχου ΠΝ Γιάννη Κολλινιάτη
από τις Εκδόσεις «Αρδηττός»


Στις 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Υποναυάρχου ΠΝ (ε.α) Γιάννη Κολλινιάτη με τίτλο «Κοιτάζοντας απέναντι».

Για το βιβλίο μίλησαν ο Χρήστος Κίττας, Πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρώην Υπουργός Υγείας, ο Γιάννης Πανούσης, Πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου θράκης, Βουλευτής ΔΗΜΑΡ, ο Γιώργος Αποστολίδης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και ο Γιάννης Παλούμπης, Αντιναύαρχος Π.Ν (ε.α), Επίτιμος Α Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ-Συγγραφέας.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αρδηττός» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, έχει κεντρικούς ήρωες δύο αξιωματικούς του Ναυτικού, έναν Έλληνα κι έναν Τούρκο. Οι δύο νεαροί συναντιούνται πρώτη φορά το 1960 στη γέφυρα ενός ελληνικού πολεμικού πλοίου. Είκοσι χρόνια μετά βρίσκονται να υπηρετούν και πάλι μαζί σε νατοϊκή διοίκηση στην Ιταλία. Τους ενώνει η κοινή αγάπη για τη θάλασσα και η ικανότητα να μιλούν ο ένας τη γλώσσα του άλλου. Τους χωρίζει το παρελθόν, η διαφορετική εκδοχή της ιστορίας των λαών τους και ο τρόπος που έχουν διδαχτεί να υπηρετούν τα εθνικά τους συμφέροντα. Δίπλα τους, δύο γυναίκες, με διαφορετική εθνική συνείδηση, αν και οι δύο γεννημένες στην Ελλάδα, θα παίξουν το δικό τους ρόλο στην πορεία αυτογνωσίας των δύο ηρώων. Σε κλίμα συνεχούς –και ταυτόχρονα δημιουργικής– αντιπαλότητας σφυρηλατείται μια δυνατή φιλία, που τους δίνει την ευκαιρία να δουν τον εαυτό τους μέσα απ’ τα μάτια του απέναντι. Όπως ακριβώς θα έπρεπε κάποτε να κάνουν και οι λαοί τους. Τα κοινά τους βήματα τους οδηγούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να εργαστούν για μια προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών. Μια προσπάθεια ειλικρινής και αυθεντική, που έρχεται αντιμέτωπη με στερεότυπες αντιλήψεις και παγιωμένα συμφέροντα στην περιοχή. Οι δύο κόσμοι θα οδηγηθούν σε σύγκρουση, αμφισβητώντας ακόμη και την ίδια την ύπαρξη των δύο πρωταγωνιστών.

Ο συγγραφέας καταδικάζει τον εθνικισμό, τον οποίο θεωρεί μια ακραία και επικίνδυνη μορφή αγάπης προς την πατρίδα, που καταλήγει μοιραία στον απομονωτισμό, τη σύγκρουση και την αλληλοεξόντωση. Οι ήρωές του παλεύουν να έρθουν κοντά οι δύο λαοί. Είναι δύσκολο μεμονωμένα άτομα να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας. Μπορούν όμως να ρίξουν το σπόρο της ελπίδας, της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης που ίσως ανθίσει σε επόμενες γενιές.

Ο Γιάννης Κολλινιάτης γεννήθηκε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ως Μηχανολόγος και Ναυπηγός στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Μετά την οικειοθελή αποχώρησή του από το Πολεμικό Ναυτικό, με το βαθμό του υποναυάρχου εν αποστρατεία, απασχολήθηκε, ως ανώτατο διευθυντικό στέλεχος, σε μεγάλες επιχειρήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αναζητώντας διέξοδο στον κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό του δραστηριοποιήθηκε σε επιστημονικούς και κοινωνικούς χώρους. Αρθρογραφεί, για θέματα επικαιρότητας, σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει γράψει και έχει εκδώσει επιστημονικά βιβλία στον τομέα εξειδίκευσής του. Η πρώτη του προσπάθεια στο λογοτεχνικό χώρο έγινε με την έκδοση του μυθιστορήματος «Τα Δώδεκα Επαγγέλματα» από τον εκδοτικό οίκο Α.Α. Λιβάνη (Αθήνα (2010). Το «Κοιτάζοντας Απέναντι» αποτελεί μια δεύτερη συγγραφική προσπάθεια.

Το βιβλίο «Κοιτάζοντας απέναντι» διατίθενται στο πωλητήριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), καθώς επίσης και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

«Κοιτάζοντας απέναντι»
Συγγραφέας: Γιάννης Κολλινιάτης
Σελ. 328 – Τιμή: 15 ευρώ


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

21-12-2012
«Κοιτάζοντας απέναντι»


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ