Έτος:  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
01-12-2011
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα έφτασε κιόλας
στον «Ελληνικό Κόσμο»


Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δεκεμβρίου & 

Χριστουγεννιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα


Ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται κάθε Σάββατο, Κυριακή, αλλά και την περίοδο των Χριστουγέννων, όλα τα παιδιά, για να παίξουν, να μάθουν, να δημιουργήσουν και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες! Νέα συναρπαστικά προγράμματα θα κρατήσουν συντροφιά στους μικρούς φίλους μας όλη τη σχολική περίοδο.

Όπως κάθε χρόνο, τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα διαρκούν μέχρι το Μάιο και απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού. Tα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Σαββάτου απευθύνονται σε παιδιά από 3 ετών και πάνω, τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σαββάτου


Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011
«Παν μέτρον άριστον»... και στη διατροφή
Πραγματοποιώντας τις «αγορές» τους για το μεσημεριανό γεύμα, μικροί και μεγάλοι μπαίνουν στη διαδικασία να συνειδητοποιήσουν την προέλευση των τροφών και την ευεργετική επίδραση της ισορροπημένης διατροφής στον οργανισμό. Με άξονα βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά αναπτύσσουν τη δημιουργική φαντασία και την κινητικότητά τους, διοχετεύουν την ενέργειά τους σε δραστηριότητες γνωστικού περιεχομένου και ευαισθητοποιούνται σε θέματα που αφορούν την ισορροπημένη διατροφή.
Διάρκεια: 70 λεπτά

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011
«Ο ποντικός και η θυγατέρα του» (ένα λαϊκό παραμύθι)
Οι μικροί φίλοι μας θα προσεγγίσουν τη λαϊκή μας παράδοση μέσα από ένα παραμύθι. Το παραμύθι «ζωντανεύει» με τη βοήθεια ποικίλων δραστηριοτήτων οι οποίες γίνονται αφορμή για δημιουργική έκφραση και πολύ παιχνίδι.
Μέσα από το λαϊκό παραμύθι «ο ποντικός και η θυγατέρα του» ξεδιπλώνεται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σκοπό παιδιά και γονείς να βιώσουν μια ιστορία που συνδέεται με τη λαϊκή παράδοση. Έτσι έρχονται σε επαφή με έμμεσο τρόπο με τα έθιμα του τόπου μας. Τα παιδιά εκφράζονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τη σωματική κίνηση και αναπτύσσουν τον προφορικό λόγο.
Διάρκεια: 70 λεπτά


Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011
«Η Αργοναυτική Εκστρατεία» (από το θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέτες»)
Τα «Αργοναυτικά», το ωραιότερο έπος των Αλεξανδρινών χρόνων, εμπνέει το θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέτες», ο οποίος ετοίμασε μια εντυπωσιακή παράσταση κουκλοθέατρου με θέμα την ελληνική μυθολογία. Στην παράσταση ζωντανεύουν μαριονέτες, γαντόκουκλες, μαρότες και γιγαντόκουκλες, ενώ οι τεχνικές του θεάτρου σκιών καθώς και του μαύρου θεάτρου δίνουν μια διαφορετική καλλιτεχνική πνοή.

Τα παιδιά ταυτίζονται τόσο με τους μυθικούς ήρωες όσο και με τις κούκλες. Στο τέλος οι θεατές έρχονται σε επαφή με τις κούκλες, αναγνωρίζοντας τη θεατρική σύμβαση: το γεγονός πως ένας άνθρωπος είναι αυτός που τους δίνει ζωή!
Διάρκεια: 80 λεπτά με 10 λεπτά διάλειμμαΓενικές πληροφορίες
για τα οικογενειακά προσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα
του «Ελληνικού Κόσμου»

  • Το κόστος συμμετοχής είναι 12 ευρώ για ένα παιδί και το συνοδό του.
  • Ώρα έναρξης: 11:30
  • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
  • Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ, www.hellenic-cosmos.gr, http://saturdays.hellenic-cosmos.gr/, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.
  • Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011
«Ταξίδι στην παραμυθοχώρα από τότε μέχρι τώρα»
Ιστορίες με τέρατα και νάνους, πρίγκιπες και μάγισσες… Με βοηθό τη φαντασία μας, τις εικόνες και τα ακούσματα των λαϊκών παραμυθιών θα ανακαλύψουμε πως αποτελούν σημαντικές μορφές έκφρασης της λαϊκής μας παράδοσης. Τα παραμύθια έχουν βαθιά τις ρίζες τους στην ιστορία, στα βιώματα και στην ψυχοσύνθεση κάθε λαού και γίνονται αφορμή για παιχνίδι και δημιουργία.
Νήπια και παιδιά έως Γ' Δημοτικού

«Δείξε μου το νόμισμά σου, να σου πω από πού είσαι»
Κάθε νόμισμα και ένας μύθος, κάθε όψη και μια ιστορία! Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα νομίσματα, την ιστορία τους και τους μύθους σχετικά με αυτά και ανακαλύπτουν την εξέλιξη του χρήματος και την επίδρασή του στην καθημερινή ζωή μας.
Δ' έως ΣΤ' Δημοτικού

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011
«Γλυκά Χριστούγεννα»
Με σκοπό να γνωρίσουν τις «γλυκές» παραδόσεις των Χριστουγέννων, τα παιδιά ανακαλύπτουν χριστουγεννιάτικα γλυκά –της χώρας μας και όχι μόνο– αλλά και τα έθιμα διάφορων περιοχών της Ελλάδας σχετικά με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στη διάρκεια του προγράμματος οι μικροί μας φίλοι θα παίξουν με εικόνες και γεύσεις εμπνευσμένες από τα γλυκά που παρασκευάζουν οι νοικοκυρές σε όλο τον κόσμο τις ημέρες των Χριστουγέννων και, στη συνέχεια, θα κατασκευάσουν το δικό τους τετράδιο συνταγών!
Οι πέντε αισθήσεις μας θα ενεργοποιηθούν, για να μας παρασύρουν σε ένα γλυκό ταξίδι ανά την Ελλάδα και τον κόσμο γεμάτο μυρωδιές, αρώματα και γεύσεις χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων. Στο τέλος, θα αξιοποιήσουμε δημιουργικά την τέχνη της ζαχαροπλαστικής, για να παρασκευάσουμε όλοι μαζί ένα σοκολατένιο αστέρι πασπαλισμένο με χριστουγεννιάτικη χρυσόσκονη!
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011
«Το εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη»
Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν και ο Άγιος Βασίλης εργάζεται σε πυρετώδεις ρυθμούς, για να προλάβει να ετοιμάσει και να παραδώσει όλα του τα δώρα! Η βοήθεια των παιδιών είναι απαραίτητη και η αμοιβή τους πολλά μελομακάρονα! Με αφορμή τις γιορτές, τα παιδιά θα ανακαλύψουν ήθη και έθιμα, θα ακούσουν ιστορίες και παραμύθια, θα πειραματιστούν και θα δημιουργήσουν το πιο νόστιμο γλυκό!
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του ΔημοτικούΓενικές πληροφορίες
για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»

  • Το κόστος συμμετοχής είναι 8,50 ευρώ για κάθε παιδί ανά πρόγραμμα. Στα μέλη της παιδικής λέσχης «Τα ΙΜΕάκια», καθώς και της λέσχης των «Ερευνητών», παρέχεται ειδική έκπτωση.
  • Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30.
  • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
  • Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ, www.hellenic-cosmos.gr, http://sundays.hellenic-cosmos.gr/, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.
  • Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για τις αργίες των Χριστουγέννων


«Έθιμα, συνήθειες, μυρωδιές στων Χριστουγέννων τις γιορτές»
27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2011
Ατμόσφαιρα γιορτινή μέσα από ιστορίες, έθιμα και παραδόσεις του τόπου μας.

Μέσα από δραστηριότητες, συζήτηση, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια ανακάλυψης αλλά και παράσταση Εικονικής Πραγματικότητας θα ταξιδέψουμε από άκρη σε άκρη στην χώρα μας με οδηγό τα ήθη, τα έθιμα και τη λαογραφία του Δωδεκαήμερου. Θα ανακαλύψουμε παιχνίδια της Ηπείρου, συνήθειες των Κυκλάδων, το ρόδι της Πρωτοχρονιάς, το χριστόξυλο, τη βασιλόπιτα και πολλά άλλα…Πού γεννήθηκαν όλα αυτά; Και γιατί; Γιατί αξίζει να τα διατηρούμε από γενιά σε γενιά;

Ένα παιχνίδι εκπαιδευτικό με έντονο το στοιχείο της ανακάλυψης και της εικαστικής δημιουργίας.
Παιδιά από 5 έως 12 ετών


2, 3, 4, 5 Ιανουαρίου 2012
Μύθοι, καλικάντζαροι και τέρατα
σ’ όλης της γης τα πέρατα!
Με περίεργες μουτσούνες, γκριμάτσες και αυτιά ξεχυνόμαστε στην έκθεση «Μύθοι και Τέρατα» και σαν ζαβολιάρικα τερατάκια του Δωδεκαήμερου προσπαθούμε να τρομάξουμε τον Κύκλωπα, το Δράκο και όχι μόνο... Και σίγουρα μπορεί τα «τεράστια μυθικά πλάσματα» να κρύβουν πολλές αλήθειες, η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν πρόκειται να τα αφήσουμε σε ησυχία. Ποιος σας είπε ότι οι καλικάντζαροι επαναπαύονται; Άλλωστε, είναι σε όλους γνωστές οι αταξίες μας, αν και οι μύθοι μας είναι άγνωστοι.

Κι αν τελικά καταφέρουμε και προκαλέσουμε «φόβο» και «ζημιές», τότε μας αξίζει μια θέση στο μουσείο!
Ένα παιχνίδι-εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μυθοπλασίες, κατασκευές και «ζαβολιές».
Παιδιά από 5 έως 12 ετών

Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr, εγκαινιάστηκε το 1998 και έχει κλείσει 13 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου» (
http://edu.ime.gr). Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΙΜΕ. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.


copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ