Έτος:  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
26-05-2011
«Αυτό το παιδί»
του Joël Pommerat


Θεατρική-εικαστική παράσταση
στο Kτήριο 56
του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

10 Iουνίου-15 Ιουλίου


Την πρωτότυπη θεατρική-εικαστική παράσταση με τίτλο «Αυτό το παιδί» του Joël Pommerat παρουσιάζει το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στο Κτήριο 56. Η παράσταση, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα και εικαστική επιμέλεια Ίριδος Κρητικού, θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 10 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου.

Η παράσταση είναι ένα πρωτότυπο θεατρικό-εικαστικό δρώμενο, όπου καταγράφονται δέκα μικρές ιστορίες γονεϊκών σχέσεων, οι οποίες περιγράφουν την ψυχολογία και τους ρόλους που καλείται να παίξει ο σύγχρονος άνθρωπος όταν ανοίγει η αυλαία της ενήλικης ζωής του.

Η ιδιαιτερότητα του εγχειρήματος βασίζεται στην ιδέα της δημιουργίας μιας θεατρικής παράστασης που ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως εικαστική έκθεση. Ο πειραματικός χαρακτήρας της παράστασης έγκειται στη συμμετοχή δέκα νέων εικαστικών καλλιτεχνών όπου καθένας δημιουργεί το σκηνικό τοπίο, το video art, το μακιγιάζ και τα κοστούμια των δέκα δρώμενων που απαρτίζουν το έργο, δίνοντας στο όλο εγχείρημα τη μορφή εικαστικού και ταυτόχρονα θεατρικού δρώμενου.

Η παράσταση αποσκοπεί να αποτελέσει ένα πολιτιστικό γεγονός που θα ενώσει διαφορετικές ομάδες καλλιτεχνών σε έναν κοινό καλλιτεχνικό στόχο και σε κοινωνικό προβληματισμό.

Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο «Αυτό το παιδί» γεννήθηκε μέσα από συνεντεύξεις σχετικά με το γονεϊκό ζήτημα, τις οποίες έδωσαν το 2002 γυναίκες της Νορμανδίας που ζουν σε εργατικές κατοικίες. Για διάστημα πολλών ημερών, οι γυναίκες, ο Joël Pommerat και η ομάδα των ηθοποιών αντάλλαξαν απόψεις και αντιδράσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ως αποτέλεσμα, ο συγγραφέας και η ομάδα του δημιούργησαν ένα σπονδυλωτό έργο με τη μορφή δέκα δρώμενων, ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ με κοινή θεματική. Το όλο εγχείρημα στήθηκε με πρωτοβουλία του Ταμείου Οικογενειακής Στήριξης του Calvados και του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου της Caen.

Ο Joël Pommerat έγραψε το έργο χωρίς να μεταφέρει αυτούσια κάποια σκηνή από τις αφηγήσεις, αλλά περισσότερο σαν να ονειρεύεται αυτό που συνέβη μέσα στην ψυχή των ηρώων. Το έργο «Αυτό το παδί» είναι μια σειρά μικρών σκηνών με θέμα τις οικογενειακές συγκρούσεις, όταν οι συνήθεις εντάσεις μεταξύ παιδιών και γονέων φτάνουν στα άκρα. Κάθε σκηνή γίνεται ο καθρέφτης μας είτε ως γονιού, που ενδεχομένως είμαστε, είτε ως γιου ή κόρης, που έτσι κι αλλιώς είμαστε. Υπαρξιακά ερωτήματα, αδιέξοδες σχέσεις αλλά και το χάσμα γενεών και επικοινωνίας ξετυλίγονται μέσα από οικείες ιστορίες: Mια έγκυος η οποία μιλά στο παιδί που πρόκειται να φέρει στον κόσμο, ένας χωρισμένος πατέρας με την πεντάχρονη κόρη του, μια γυναίκα που επιλέγει να δώσει το παιδί της για υιοθεσία, μια μάνα που επιπλήττει την κόρη της, ένας γιος που κατηγορεί τον πατέρα του για τη χαμένη του ζωή κι άλλες γνώριμες σε όλους καταστάσεις.


Η ιδέα της σκηνοθεσίας
Η παράσταση «Αυτό το παιδί» είναι ένα θεατρικό-εικαστικό δρώμενο που θα επιτρέπει στο θεατή να κυκλοφορεί, να στέκεται και να παρακολουθεί τα δέκα δρώμενα, όπως περπατάει καθημερινά μέσα στους δρόμους της πόλης ή τους διαδρόμους του σπιτιού του.

Μέσα από τη δραματουργική ανάλυση του έργου γεννήθηκε η ιδέα ενός εικαστικού εργοταξίου. Ένα ανοιχτό τοπίο με έργα τέχνης και εικαστικές εγκαταστάσεις που θα δίνει την εντύπωση μιας σύγχρονης πόλης και ταυτόχρονα θα απεικονίζει το ονειρικό υποσυνείδητο των ηρώων που πρωταγωνιστούν.

Η πρόταση της σκηνοθεσίας αφορά μια αισθητική-συναισθηματική εμπειρία την οποία μπορεί να βιώσει ο θεατής μέσα από τη συνεργασία καλλιτεχνών που υπηρετούν διαφορετικές μορφές τέχνης. Ο τρόπος σύνδεσης των δρώμενων θα προκύψει από αυτοσχεδιασμούς και κείμενα που θα εμπλουτίσουν το έργο και θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα ως γέφυρα μετακίνησης των θεατών μέσα στο χώρο δράσης των 900 τ.μ. του Κτηρίου 56 του «Ελληνικού Κόσμου».
ΦΡΟΣΩ ΛΥΤΡΑ

Το Κτήριο 56 του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» είναι ένας χώρος με πολλαπλές δυνατότητες επέμβασης και διαμόρφωσης, που προσφέρει πρωτότυπες λύσεις για παραστάσεις και εκδηλώσεις πολλαπλών απαιτήσεων. Έχει φιλοξενήσει μεγάλες εκθέσεις, συναυλίες και ειδικές εκδηλώσεις.

ΟI ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Σύλληψη-σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα

Μετάφραση: Μαριάννα Κάλμπαρη

Σκηνογραφία: Μανόλης Παντελιδάκης + 14 εικαστικοί καλλιτέχνες: 'Aννα Αμπαριώτου, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτωνας Μπεκιάρης, Έλενα Παπαδημητρίου, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Βασίλης Σούλης, Μαρία Τσάγκαρη, Γιώργος Τσεριώνης

Εικαστική επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος

Κοστούμια: Ειρήνη Τσακίρη, Σοφία Νικολαΐδη

Παίζουν: Αντίνοος Αλμπάνης, Βίκυ Βολιώτη, Λάμπρος Γιώτης, Μαριάννα Κάλμπαρη, Διαμαντής Καραναστάσης, Νεκτάριος Λουκιανός, Λήδα Ματσάγγου, Βάνα Πεφάνη, Γιάννης Στεφόπουλος, Εύρη Σoφρωνιάδου, Ζέτη Φίτσιου


από 10 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου 2011

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη έως και Κυριακή 21:30


Tιμές εισιτηρίων: 20 & 15 ευρώ

Διάρκεια Παράστασης: 70 λεπτάΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Κτήριο 56, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», είσοδος Γ’
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ. 212 254 0314
www.theatron254.gr

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
  • «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0314
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση tickets.theatron254.gr
  • Τηλεφωνικά στο 212 254 0314 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
  • Στα καταστήματα Public
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
  • Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια), στάση ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ
  • 914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
  • Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

«Αυτό το παιδί» του Joël Pommerat

 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ