Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
26-01-2011
Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου στον «Ελληνικό Κόσμο»


Ο μαγικός κόσμος του κουκλοθέατρου, οι μύθοι του Αισώπου, η αστρονομία και βέβαια... οι Αποκριές πρωταγωνιστούν στα κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεβρουαρίου στον «Ελληνικό Κόσμο».

Παράλληλα, τα οικογενειακά προγράμματα του Σαββάτου (για παιδιά 3-5 ετών) συνεχίζονται με κουκλοθέατρο και ζωγραφική.

Όλα τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.


Κυριακάτικα Προγράμματα Φεβρουαρίου

6/2/2011
Ο κόσμος του κουκλοθέατρου

Μύθοι, παραμύθια και ιστορίες ζωντανεύουν στο κουκλοθέατρο. Κούκλες μεγάλες ή μικρές, ξύλινες, χάρτινες ή από αφρολέξ, σε ρόλο αφηγητή! Τους δίνουμε φωνή, κίνηση, χαρακτήρα... τους δίνουμε ζωή!

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτής της Κυριακής το παρασκήνιο μιας παράστασης κουκλοθέατρου έρχεται στο φως! Ο μαγικός κόσμος του αποκαλύπτεται μπροστά στα παιδιά και τα εμπνέει για αυτοσχεδιασμό με κούκλες, λόγο και κίνηση. Αφού κάνουν ένα μακρινό ταξίδι στο χρόνο, στη γέννηση του κουκλοθέατρου και στην εξέλιξή του έως τις μέρες μας, τα παιδιά θα γνωρίσουν μία συλλογή από 400 διαφορετικές κούκλες: δαχτυλόκουκλες, γαντόκουκλες, γιγαντόκουκλες, μάσκες, κούκλες άμεσης κίνησης, φιγούρες, μαρότες, για μαύρο θέατρο, μαριονέτες, επιτραπέζιες... Στη συνέχεια θα γνωρίσουν τα είδη του κουκλοθέατρου και θα πειραματιστούν με το θέατρο σκιών, τις μάσκες και την τεχνική του μαύρου θεάτρου.

Για νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 212 254 0600 (κωδικός 0616) ή στο 212 254 0616.


13/2/2011
«Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια!»

Ένας είναι ο μυθοποιός... ο Αίσωπος! Στους μύθους του συναντάμε χελώνες, κάβουρες, αλεπούδες, που θα μας συστηθούν με ανθρώπινη λαλιά!

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά τον Αίσωπο ως μέρος της αρχαίας μας παράδοσης και να γνωρίσουν τον αλληγορικό και διδακτικό λόγο που κρύβουν οι ιστορίες του. Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος τα παιδιά καλλιεργούν τη φαντασία τους, αναπτύσσουν τον προφορικό λόγο και γνωρίζουν καλύτερα τις κινητικές τους ικανότητες. Ο Αίσωπος συστήνεται μέσα από το παιχνίδι και τους μύθους του και μας ταξιδεύει σε ιστορίες του ζωικού βασιλείου, σε παροιμίες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ζώων. 

Για νήπια και παιδιά Α' και Β' Δημοτικού

 

Εργαστήρι υφάσματος

Τι μπορούμε να κάνουμε με ένα κομμάτι ύφασμα; Να δημιουργήσουμε πληθώρα αντικειμένων χρηστικών και όχι μόνο. Ποια είναι όμως η ιστορία του υφάσματος; Πώς παρασκευάζεται και ποια είδη υπάρχουν; Πώς αξιοποιούμε κάθε είδος υφάσματος;

Από τον αργαλειό των παλαιότερων χρόνων μέχρι τη βιομηχανική του παραγωγή ένα κομμάτι ύφασμα αποτελεί διαχρονικά ερέθισμα για δημιουργία. Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα στηθεί ένα εργαστήριο όπου τα παιδιά θα δημιουργήσουν απρόσμενες κατασκευές αξιοποιώντας υφάσματα πολλών διαφορετικών ποιοτήτων και σχεδίων.

Για παιδιά από Γ' έως ΣΤ' Δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 212 254 0600 (κωδικός 0617) ή στο 212 254 0617.


20/2/2011
Μυθολογία και… γεωγραφία στο νυχτερινό ουρανό.
Οι αστερισμοί και οι ιστορίες τους!

Τι είναι οι αστερισμοί; Τι θα προκύψει αν ενώσουμε μερικά αστέρια μεταξύ τους; Ας οπλιστούμε με ένα φανταστικό τηλεσκόπιο και ας ταξιδέψουμε στη μυθολογία του διαστήματος. Μικρή και Μεγάλη Άρκτος, Πήγασος, Ωρίων, Κασσιόπη και ακόμα 83 αστερισμοί που στολίζουν την ουράνια θόλο εντοπίστηκαν από τους κατοίκους της αρχαίας Μεσοποταμίας και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν στη μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων.

Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αστερισμών καθώς και τη μυθοπλασία που τους περιβάλλει και στη συνέχεια θα συνθέσουν και θα αναπαραγάγουν τις διατάξεις αστερισμών χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά.

Για νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 212 254 0600 (κωδικός 0618) ή στο 212 254 0618.

27/2/2011
Καρναβάλι και Αποκριές, ώρα για παραξενιές!

Ήρθε το καρναβάλι
Το κέφι κι η χαρά
Και ας μασκαρευτούμε
Όλοι μαζί, παιδιά!

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παιχνίδι, τραγούδι, χορό σε αποκριάτικους ρυθμούς! Πόσο βαθιά στο χρόνο χάνονται οι ρίζες της Αποκριάς και για ποιο λόγο αναπτύχθηκαν αυτά τα έθιμα; Μέσα από το ομαδικό παιχνίδι, τη χαρά και το γέλιο, τα παιδιά θα ανακαλύψουν πώς γιορτάζεται το καρναβάλι σε διάφορα μέρη του κόσμου καθώς και τα κύρια χαρακτηριστικά του, όπως οι μάσκες, ο χορός, οι στολές και τα καπέλα.

Για νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 212 254 0600 (κωδικός 0619) ή στο 212 254 0619.
Γενικές πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα

του «Ελληνικού Κόσμου»
 • Το κόστος συμμετοχής είναι 8,50 ευρώ για κάθε παιδί ανά πρόγραμμα. Στα μέλη της παιδικής λέσχης «Τα ΙΜΕάκια», καθώς και της λέσχης των «Ερευνητών», παρέχεται ειδική έκπτωση.
 • Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30.
 • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0000 (& τον αντίστοιχο κωδικό) σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
 • Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,
  www.hellenic-cosmos.gr, http://sundays.hellenic-cosmos.gr/, Πειραιώς 254, Ταύρος,
  τηλ. 212 254 0000
  .Οικογενειακά προγράμματα Σαββάτου
για παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών


12/2 & 26/2
Στη γειτονιά της κούκλας... χρωματίζουμε με το σώμα

Ένα δωμάτιο γεμάτο κούκλες γίνεται η αφορμή για τα παιδιά και τους γονείς τους να εκφράσουν αισθήματα και συναισθήματα με το σώμα τους, να παίξουν και να δημιουργήσουν. Οι εικόνες της φαντασίας τους θα αποκτήσουν χρώμα και σχήμα και θα αποδοθούν στο χαρτί!
Ώρα έναρξης: 11:30

Ο Αίσωπος στον «Ελληνικό Κόσμο»

Δεκαπέντε μύθοι του Αισώπου, όπως «ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας», «ο κόρακας και η αλεπού», «ο ξυλοκόπος κι ο Ερμής», «το λιοντάρι και το κουνούπι», ζωντανεύουν με κούκλες από τo θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέττες». Μια διασκεδαστική βιωματική παράσταση που συνδυάζει τεχνικές κουκλοθέατρου και μαύρου θεάτρου, για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους μας.
Ώρα έναρξης: 13:00


5/2 & 19/2
Ταξιδεύοντας με τα χρώματα και τα σχήματα
της φαντασίας μας!

Ποια σχήματα και πόσα χρώματα κρύβονται στη φύση; Το ουράνιο τόξο παρασύρει τα παιδιά σε φανταστικούς «περιπάτους» στην έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών», για να ανακαλύψουν όσο περισσότερα από αυτά μπορούν. Τελικά «προσγειώνονται» στην παλέτα ενός ζωγράφου, όπου σχήματα και χρώματα αναμειγνύονται και οδηγούν μικρούς και μεγάλους στο παιχνίδι και την εικαστική δημιουργία.
Ώρα έναρξης: 11:30

Ένα λαϊκό παραμύθι καμωμένο με κούκλες για παιδιά

Κούκλες του θιάσου «Αθηναϊκές Μαριονέττες» ζωντανεύουν και μας μεταφέρουν στον κόσμο του λαϊκού παραμυθιού «Κλεισμένη στα Τάρταρα-Μάρταρα της γης». Βασιλοπούλες, πρίγκιπες και στοιχεία της φύσης μπλέκονται μεταξύ τους και μας παρασύρουν σε μια απρόβλεπτη περιπέτεια. Η λαϊκή παράδοση συναντά τους προβληματισμούς του σήμερα και παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε!
Ώρα έναρξης: 13:00


 
Γενικές πληροφορίες για τα οικογενειακά, προσχολικά
εκπαιδευτικά προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»
 • Το κόστος συμμετοχής είναι 12 ευρώ για ένα παιδί και το συνοδό του.
 • Διάρκεια: μία ώρα.
 • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0640 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
 • Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,
  www.hellenic-cosmos.gr, http://saturdays.hellenic-cosmos.gr/, Πειραιώς 254, Ταύρος,
  τηλ. 212 254 0000.
 • Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.
Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και έχει κλείσει 12 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου» (http://edu.ime.gr/). Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΙΜΕ. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

26-01-2011
Φωτογραφίες εκπαιδευτικών προγραμμάτων Φεβρουαρίου


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ