Τεύχος 63
 
 
© 2016
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 
«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ»
Μια έκθεση-διαδρομή στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού…

Τι κοινό έχουν ο ναύαρχος Κουντουριώτης, ένας ψαριανός ναύτης, η Μπουμπουλίνα και ο φιλόσοφος Σωκράτης; Ανακαλύψτε το στη νέα πρωτοποριακή έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με αυθεντικά αντικείμενα του Πολεμικού Ναυτικού και διαδραστικές εφαρμογές.

Θέλετε να μάθετε πώς είναι να παραμένεις στο πλοίο και να προσπαθείς να το σώσεις, ενώ όλα δείχνουν ότι η μάχη έχει χαθεί; Πώς είναι να παρακούς τις εντολές των ανωτέρων σου, εμπιστευόμενος το ένστικτό σου και να βγαίνεις νικητής; Πώς είναι να κολυμπάς με πείσμα και τελικά να φτάνεις στην ακτή;

Οι «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ» επιχειρούν μιαν άλλη προσέγγιση στην ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έτσι όπως αυτή εξελίσσεται από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έως τις μέρες μας. Στο κουφάρι ενός πλοίου, που συνθέτει το σκηνικό της έκθεσης, αναπτύσσονται όλα τα σημαντικά επεισόδια της πορείας του Πολεμικού Ναυτικού, μέσα από μικρές άγνωστες ιστορίες.

Πολύτιμα αντικείμενα από τη συλλογή του Πολεμικού που εκτίθενται για πρώτη φορά, όπως το θραύσμα οβίδας η οποία έπληξε το κατάστρωμα του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ», κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912 - 1913, την πρώτη Σάλπιγγα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων ή την «Ανθρωποθυρίδα» του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα», το οποίο βυθίστηκε ύστερα από γερμανική αεροπορική επιδρομή.

Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε αντίγραφα πλοίων σε μεγάλη κλίμακα, ναυτικά αντικείμενα και όργανα πλοίων, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ηχητικά ντοκουμέντα. Η έκθεση ακολουθεί τον πλατωνικό διάλογο του Σωκράτη «Λάχης ή Περί Ανδρείας», στον οποίο τίθενται τα ερωτήματα για το «πώς γίνεται κανείς ήρωας;». Σε κάθε ενότητα της έκθεσης παρουσιάζεται και από ένα ερώτημα, συνοδευόμενο από πολλές ανθρώπινες ιστορίες.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το: istories.hellenic-cosmos.gr

Θέλετε να δείτε την Αθήνα από το περισκόπιο ενός υποβρυχίου;

Πέρα από την αίθουσα της έκθεσης, τα εκθέματα συνεχίζονται και στο αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου», όπου έχει τοποθετηθεί ειδικά για τους επισκέπτες της έκθεσης μια ευχάριστη έκπληξη: το περισκόπιο ενός υποβρυχίου, τύπου «Παπανικολής» χρονολογίας 1972-1973, από το οποίο μπορούν να παρατηρήσουν σημεία της Αθήνας, από το λόφο της Πνύκας και την Ακρόπολη, έως τον Πειραιά.