© 2014
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 
«Η Κατάκτηση του Διαστήματος»

Από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το MadaTech, το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ.

Το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης μέσα από μια συναρπαστική διαδραστική έκθεση που μας ταξιδεύει στη Σελήνη, τον Άρη, τους αστεροειδείς και πέρα από αυτούς, από τις 22 Μαρτίου 2014 στον «Ελληνικό Κόσμο».

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα ανακαλύψουν τι θεωρούν οι ειδικοί ότι μας επιφυλάσσει το μέλλον πέρα από τα όρια της Γης, με βάση τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών, που αποτυπώνονται σε εκθέματα τα οποία δίνουν μια πρώτη συναρπαστική εικόνα των επόμενων 50-100 χρόνων στο διάστημα.

H έκθεση ξεκινά με μια αναδρομή στις ιστορικές αποστολές στο διάστημα, επανδρωμένες και μη.

Επόμενη στάση είναι η Σελήνη! Εδώ οι επισκέπτες, ανάμεσα στα άλλα, θα «μυρίσουν» τη Σελήνη σε ένα έκθεμα που αναπαράγει τη χαρακτηριστική μυρωδιά πυρίτιδας.

Η περιήγηση συνεχίζεται στους αστεροειδείς. Οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με μια αναπαράσταση του ιαπωνικού διαστημοπλοίου Hayabusa ενώ παράλληλα, μέσω ενός εκθέματος αφής, προσπαθούν να «αποτρέψουν» μια επική καταστροφή από αστεροειδή.

Ακολουθεί ο Άρης, ο πιο δελεαστικός προορισμός εξερεύνησης! Ο πλανήτης που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες -συγκριτικά με τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος- να φιλοξενεί ζωή. Μέσω μιας διαδραστικής κονσόλας, οι επισκέπτες μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να βρεθούν σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαίστεια και απέραντες κοιλάδες!

Η τελευταία ενότητα της έκθεσης αφορά την Ευρώπη -το δορυφόρο του Δία-, άλλο ένα πολλά υποσχόμενο μέρος για αναζήτηση ζωής, και ολοκληρώνεται με μια ματιά σε εκατομμύρια αστέρια πέρα από το ηλιακό μας σύστημα...

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Κατάκτηση του Διαστήματος», αναπτύσσεται συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η συνεργασία των δύο φορέων προβλέπει τη φιλοξενία σειράς διαλέξεων με ελεύθερη είσοδο από ερευνητές του Αστεροσκοπείου σχετικά με τρέχοντα θέματα του επιστημονικού τους αντικειμένου αλλά και παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου».

Η πρώτη διάλεξη με τίτλο «Αναζητώντας την αλήθεια με το φως» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Απριλίου από τον κ. Βασίλη Χαρμανδάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή, Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μετά το τέλος της διάλεξης, θα ακολουθήσει παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης.

Την Παρασκευή 25 Απριλίου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της κας Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού, μεταδιδακτορικής ερευνήτριας του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με θέμα «Ήχοι από το διάστημα». Θα ακολουθήσει παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος - Παράρτημα Σαλαμίνας υπό την καθοδήγηση μελών της.

Επόμενη διάλεξη την Παρασκευή 9 Μαΐου και ώρα 19:00 με ομιλητή τον κ. Χαράλαμπο Κοντοέ, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με θέμα: «Πώς η διαστημική παρατήρηση και παρακολούθηση της Γης φέρνει την ανατροπή στην ανίχνευση και καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών». Θα ακολουθήσει συναυλία με τα Μουσικά Σύνολα του «Ελληνικού Κόσμου» με τίτλο «Τραγουδώντας με τα αστέρια» καθώς και παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης υπό την καθοδήγηση μελών της.

Πέραν αυτών το Εθνικό Αστεροσκοπείο συμμετέχει στην έκθεση παρέχοντας ένα βίντεο για την αστρονομία, έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας αλλά και την οπτικοακουστική παρουσίαση με τίτλο «Ήχοι από το διάστημα», στην οποία παρουσιάζονται συνθέσεις σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής βασισμένες σε «ήχους» από το διάστημα. Παράλληλα, προβάλλεται στη «Θόλο» ενημερωτική ταινία μικρής διάρκειας σχετικά με την έρευνα και τις δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου.